Ministerstvo průmyslu a obchodu pro podporu technického vzdělávání – poslanecký návrh míří do dolní komory Parlamentu ČR MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Porovnání učebních plánů SŠ % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% GymnáziaTechnické lyceum SPŠSOU Výběrové/Disponibilní.
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Dopad daňových reforem na vztah zaměstnavatel – zaměstnanec.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Proč recyklovat vozidla s ukončenou životností - autovraky? Mgr. Milena Marešová Praha 2006.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – odpisy (2. část) Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných.
Silniční daň.
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Autor: MSc. Marcela.
SPOLEČNĚ PRO REGION Podpora odborného školství v Letohradě.
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáž jako nástroj dalšího vzdělávání STÁŽ jako nástroj dalšího vzdělávání Místo.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
Odvod DPH Příklad: Prodáme českému zákazníkovi naše zboží za Kč. Protože jsme plátci DPH, musíme tento obchod zdanit daní z přidané hodnoty, nejčastěji.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Makroekonomie I ( Cvičení 7 – Nezaměstnanost)
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
ČR jako atraktivní lokalita pro umístění centra sdílených služeb Petr Pospíšil| ředitel Divize Investic
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Projekt „Vzdělávejte se!“
Obnova vozového parku v České republice
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Kontakt, dotazy Dovozy ojetých osobních automobilů do ČR v roce 2014 Dovozy ojetých osobních automobilů do ČR v roce počty osobních automobilů ve.
Vážení obchodní partneři, V souvislosti se zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů si Vám dovolujeme ukázat přehled dopadů tohoto zákona.
Informace o přípravě rozpočtu vysokých škol na rok 2010 Jakub Fischer Sněm RVŠ, Praha,
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
Automobil a daň z mezd Poskytne-li zaměstnavatel zaměstnanci bezplatně firemní motorové vozidlo k používání pro služební i soukromé účely, považuje se.
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Cestovní náhrady podnikatelů
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Společné zasedání Rad ředitelů ZAP SR a Sdružení AP „Postavení automobilového průmyslu v ČR a aktuální problematika jeho firem“ Ing. Pavel Juříček, Ph.D.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Nástroje daňových úlev
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
Cestovní náklady podnikatele. Paušální cestovní výdaje  Podnikatel si může do nákladů započítat paušální odpočet 5000 Kč/měs. na jedno firemní vozidlo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Analýza hospodářského výsledku
Zdanění provozu motorových vozidel v České republice
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Budoucnost odborného školství
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Transkript prezentace:

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro podporu technického vzdělávání – poslanecký návrh míří do dolní komory Parlamentu ČR MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU PRO PODPORU TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ POSLANECKÝ NÁVRH MÍŘÍ DO DOLNÍ KOMORY PARLAMENTU ČR Eduard Muřický, sekce průmyslu

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro podporu technického vzdělávání – poslanecký návrh míří do dolní komory Parlamentu ČR Změny zákona o daních z příjmů Vychází z potřeb firem, které se potýkají s nedostatkem technicky vzdělaných lidí v souvislosti s generační obměnou, kdy dosavadní kvalifikovaní zaměstnanci odcházejí do penze. Systémovým řešením je proto rozvoj kvality počátečního odborného vzdělávání, přičemž největší dopad se očekává v technických oborech. Změna zákona zefektivní odbornou přípravu zvýší kvalitu absolventů odborných škol odvrátí hrozbu zásadního nedostatku pracovních sil pro průmysl a zabrání negativnímu dopadu na konkurenceschopnost ČR.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro podporu technického vzdělávání – poslanecký návrh míří do dolní komory Parlamentu ČR Změny zákona o daních z příjmů 1) Podpora firemních investic do vzdělávání Umožnění odečtu 110 % hodnoty investice do oblasti vzdělávání od základu daně (ZD) v roce uvedení investice do užívání při současném odepisování této investice. Nezbytnou podmínkou je použití na odbornou výuku  Při použití více než 50 % času investice na výuku je možné aplikovat 110% odečet od ZD.  V případě použití méně než 50 % času, alespoň však 30 % času investice na výuku, je možné aplikovat 50% odečet od ZD.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro podporu technického vzdělávání – poslanecký návrh míří do dolní komory Parlamentu ČR Změny zákona o daních z příjmů 2) Motivace firem k umožnění odborného výcviku v co nejvyšší míře Umožnění odečtu nákladů na žáka konajícího praxi/stáž ve firmě od základu daně paušální částkou:  Žák/student musí vykonat praxi/stáž v souhrnné délce min. 400 hodin za rok, aby mohl být uplatněn odpočet od základu daně ve výši Kč na 1 žáka/studenta.  V případě vykonání praxe/stáže v délce hodin za rok je možné aplikovat odpočet od ZD ve výši Kč na 1 žáka/studenta.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro podporu technického vzdělávání – poslanecký návrh míří do dolní komory Parlamentu ČR Změny zákona o daních z příjmů 3) Podpora firemních stipendií Zvýšení částky u daňově uznatelných výdajů pro stipendia na Kč a Kč z dnešních Kč a Kč.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro podporu technického vzdělávání – poslanecký návrh míří do dolní komory Parlamentu ČR Změny zákona o daních z příjmů – vzorový příklad Podnikatel je střední podnik. HV před zdaněním je Kč. Nakoupí stroje a vybavení za Kč jako investici tvorby vlastního učňovského střediska a zaměstná na praxi 10 učňů. Současný stavNavrhovaný stav HV před zdaněním Kč Daň před snížením Kč Nákup stroje, investice ve výši Kč, použití více než 50 % času na vzdělávací účely pro technické vzdělávání Není uplatněno snížení daně Kč snížení daně (započtení 110 % investice a její odečtení od ZD x daňová sazba 19%) Bonus na žáka při splnění výuky min. 400 hodin ročně Není uplatněno snížení daně Kč snížení daně (započtení Kč x 10 žáků a její odečtení od ZD x daňová sazba 19%) Podpora stipendií žáků Kč snížení daně Kč snížení daně (oproti současnému stavu nárůst o Kč) Daň po snížení Kč Kč (rozdíl Kč)

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro podporu technického vzdělávání – poslanecký návrh míří do dolní komory Parlamentu ČR Změny zákona o daních z příjmů „Opatření vycházejí z výsledků jednání, která jsem vedl se zástupci zaměstnavatelů a vysokých škol během roku Firmy upozorňují na ohrožení konkurenceschopnosti právě nedostatkem odborně připravených lidí z důvodu nízké kvality a neaktuálnosti odborné přípravy studentů. V rámci posílení konkurenceschopnosti naší ekonomiky je proto třeba, aby zaměstnavatelé hráli ve vzdělávání větší roli a stát jim k tomu připravil podmínky.“ Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro podporu technického vzdělávání – poslanecký návrh míří do dolní komory Parlamentu ČR Obnova vozového parku Pracovní skupina Ministerstva průmyslu a obchodu Zástupci - Ministerstev dopravy, financí a životního prostředí Sdružení automobilového průmyslu Sdružení dovozců automobilů Příspěvek za trvalé vyřazení starého vozidla z provozu ČR Zdroj:

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro podporu technického vzdělávání – poslanecký návrh míří do dolní komory Parlamentu ČR Obnova vozového parku Zdroj:

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro podporu technického vzdělávání – poslanecký návrh míří do dolní komory Parlamentu ČR Počet automobilů na 1000 obyvatel Zdroj:

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro podporu technického vzdělávání – poslanecký návrh míří do dolní komory Parlamentu ČR Příspěvek za trvalé vyřazení starého vozidla z provozu ČR Motivace občanů k předávání starých vozidel k ekologické likvidaci Nová zákonná úprava (v rámci nového zákona o výrobcích/vozidlech s ukončenou životností) by umožnila vyplácení příspěvku Kč za odevzdání úplného starého vozidla kategorie M1, která nesplňují mezní hodnoty emisí EURO 3 a nižší k ekologické likvidaci (předání do pověřeného zařízení) Financováno ze Státního fondu životního prostředí Projednáno s Ministerstvem životního prostředí 9/2012

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro podporu technického vzdělávání – poslanecký návrh míří do dolní komory Parlamentu ČR Příspěvek za trvalé vyřazení starého vozidla z provozu ČR Dle statistik SFŽP v České republice bylo v roce 2011 odepsáno z registru motorových vozidel v kategorii M1 a N vozidel. Z tohoto počtu bylo vozidel exportováno do ciziny vozidel (72 %) bylo předáno oprávněným zpracovatelům - autovrakovištím a zlikvidováno (evidence v programu MA ISOH). Rozdíl, který je (16 %) vozidel byl zrušen svými majiteli a odepsán z registru na základě čestného prohlášení, případně dalších možností dle zákona. Za prvních osm měsíců roku 2012 podíl těchto vozidel se snížil na 14,2 %, i tak je to necelých 17 tisíc vozidel.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro podporu technického vzdělávání – poslanecký návrh míří do dolní komory Parlamentu ČR Průměrné stáří automobilů - EU Zdroj:

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro podporu technického vzdělávání – poslanecký návrh míří do dolní komory Parlamentu ČR Struktura vozového parku ČR & SR Zdroj: V ČR nad 10 let přes 60 % osobních vozidel (2,8 mil. Ks v Polsku nad 10 let přes 72 % (12,4 mil. ks)

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro podporu technického vzdělávání – poslanecký návrh míří do dolní komory Parlamentu ČR Děkuji za pozornost