Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská, 10.11.2014.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská, 10.11.2014."— Transkript prezentace:

1 Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská, 10.11.2014

2  Tradice již od r. 1918, znovuobnoven r. 1990 (25 let)  Zastupuje 30 odvětvových svazů, celkem 1423 firem (přes 600 tis. zaměstnanců)  Obhajuje zájmy zaměstnavatelů a podnikatelů v České republice i v zahraničí Svaz průmyslu a dopravy ČR

3 Současný systém vzdělávání:  Zavedený systém počátečního vzdělávání (+)  Dvoustupňové kurikulum otevřené požadavkům trhu práce (+)  Rozdíly mezi kvalifikací absolventů a požadavky zaměstnavatelů (–)  Reakční doba systému 4 až 7 let (–)  Vznikající systém dalšího vzdělávání(EQF/NSK/NSP) (+)

4 Jihomoravský kraj: maturitní obory

5 Jihomoravský kraj: učební obory

6 1. Zavádění principů duálního vzdělávání : Prvky duálního vzdělávání:  Úprava kapacit oborů na základě predikcí trhu práce  Realizace praktické výuky SŠ na reálných pracovištích, vliv firem na obsah ŠVP, účast u ZZ a MZ  Daňové úlevy pro zaměstnavatele, kteří vzdělávají žáky  Smluvní vztah žák-škola-firma: stipendia a motivační příspěvek  Statut pedagogického pracovníka pro instruktory a odborníky z praxe

7 Návrh predikčního systému : MPO ČSSZ MF Ostatní (MZd, MZe…) MPSVMŠMT ÚP ČR kraje Zdroje dat Expertní board (zpracovatel) Rada (rozhodovací orgán) Zaměstnavatelé (asociace) školy Data z OK Systému Návrh Krajská objednávka Validace Data Zadání pro rekvalifikace Predikce VŠPS Data ČSSZ – substituce

8  Připravena MF ve spolupráci s MPO, SP ČR, HK ČR, FPVŠ  Cíl: zvýšení motivace firem k zapojení do odborného vzdělávání  Hl. opatření: 110% odpočet od základu daně pro nové investice, 200 Kč na žáka a hodinu do základu daně, dvojnásobné zvýšení limitu na firemní stipendia  Stav: platí od 1.1. 2014 2. Novela zákona o daních z příjmu:

9  ESF Národní projekt MŠMT (NÚV) s partnerem SP ČR  Rozpočet: 106 mil. Kč, na 1 pilotáž cca 1,75 mil. Kč  Cíl: ověřit intenzitu spolupráce, návrhy na legislativní změny  Dvě kola výzev na pilotáž – vybráno 16 partnerství + 10x monitoring  JMK: ISŠ Automobilní Brno, SOU a SOŠ SČMSD Znojmo  Informace na: www.nuv.cz/pospolu 3. Pilotáž partnerství škol a firem - projekt POSPOLU:

10 mrathousky@spcr.cz Děkuji vám za pozornost


Stáhnout ppt "Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská, 10.11.2014."

Podobné prezentace


Reklamy Google