EVROPSKÉ FONDY Školy Královéhradeckého kraje a jejich možnosti získání finančních prostředků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Evropský sociální fond v ČR
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Možnosti podpory investičních záměrů v oblasti vzdělávání Liberec – KÚ Libereckého kraje.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Vzdělávací projekty pro města a obce Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 7. prosince 2006.
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Podpora rozvoje vzdělávání v rámci ROP Střední Morava Mgr. Miroslav Gajdůšek, MBA Vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Olomouckého.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
Individuální projekt OP VVV
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Evropský sociální fond
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program životní prostředí
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

EVROPSKÉ FONDY Školy Královéhradeckého kraje a jejich možnosti získání finančních prostředků

Charakter současného období  zatím není v Evropské komisi schválen Národní strategický referenční rámec ČR pro léta 2007 – 2013 jako hlavní dokument, na nějž navazují všechny operační programy => nejsou projednány ani jednotlivé operační programy;  nejsou v konečné podobě zpracované příslušné dokumenty =>nelze jednoznačně říci přesné podmínky nových operačních programů;  Zastupitelstvem KHK byl schválen dokument, který definuje způsob podpory využití možností finanční podpory EU a krajských grantů;

Operační programy podle charakteru poskytovaných finančních prostředků 1. investiční - Regionální operační program NUTS II Severovýchod - Operační program Životní prostředí - Finanční mechanismus EHP/Norsko 2. neinvestiční - Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost - Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost - Programy mají 85% podíl dotace z EU a 15% podíl ČR (je myšlen příspěvek SR, příspěvek kraje, obce nebo žadatele) – pokud je žadatelem obec, kraj, škola, nezisková organizace a projekt nenaplňuje svým charakterem veřejnou podporu

Regionální operační program (ROP) NUTS II Severovýchod  Prioritní osa 1: Rozvoj dopravní infrastruktury  Prioritní osa 2: Rozvoj městských a venkovských oblastí  Oblast podpory 2.1: Rozvoj regionálních center  Oblast podpory 2.2: Rozvoj měst  Oblast podpory 2.3: Rozvoj venkova  Prioritní osa 3: Cestovní ruch  Prioritní osa 4: Rozvoj podnikatelského prostředí  Oblast podpory 4.1: Podpora rozvoje infrastruktury pro podnikání  Oblast podpory 4.2: Podpora rozvoje spolupráce firem se středními školami a učilišti, dalšími regionálními vzdělávacími institucemi a úřady práce, rozvoj inovačních aktivit v regionu  Prioritní osa 5: Technická pomoc  V OP se počítá s křížovým financováním aktivit max. do 10% z celkových nákladů projektu (jsou myšleny neinvestice na školení atd.). Náklady na zpracování projektu mají být uznatelným nákladem.

Prioritní osa 2: Rozvoj městských a venkovských oblastí Oblast podpory 2.1: Rozvoj regionálních center Podpora rozvoje: měst nad obyvatel Typ podpory: integrovaný plán rozvoje města (zaměření tématické nebo územní) jde seznam ucelených dílčích individuálních projektů směřujících k integrovanému rozvoji daného území na celé období 2007 – 2013 Způsobilé výdaje: jednotlivé projekty min. 5 mil. Kč a na 1 integr. plán min. 100 mil. Kč Oblast podpory 2.2: Rozvoj měst Podpora rozvoje: měst nad obyvatel Typ podpory: individuální projekty Způsobilé výdaje: jednotlivé projekty min. 5 mil. Kč Zaměření podpory: - výstavbu a modernizaci infrastruktury pro sportovní a volnočasové aktivity - podporu rozvoje volnočasových aktivit souvisejících s oblastí školství a vzdělávání - přispění ke zlepšení přitažlivosti a kvality života ve městech, včetně celoživotního učení - podporu technického vybavení škol zařízením a pomůckami nutných pro výuku s cílem podpory nových vzdělávacích programů a zkvalitnění úrovně vzdělávání (např. ICT technikou, základním a aplikačním programovým vybavením) - podporu investičních aktivit pro rozvoj infrastruktury v oblasti vzdělávání a celoživotního učení

Oblast podpory 2.3: Rozvoj venkova Podpora rozvoje: obce s počtem obyvatel obyvatel Typ podpory: individuální projekty a grantová schémata Způsobilé výdaje: jednotlivé projekty min. 1 mil. Kč, na 1 GS 10 mil. Kč a projekt max. do 1 mil. Kč Zaměření podpory: - výstavbu a modernizaci infrastruktury pro sportovní a volnočasové aktivity - podporu rozvoje volnočasových aktivit - přispění ke zlepšení přitažlivosti a kvality života ve městech, včetně celoživotního učení - podporu technického vybavení škol zařízením a pomůckami nutných pro výuku s cílem podpory nových vzdělávacích programů a zkvalitnění úrovně vzdělávání (např. ICT technikou, základním a aplikačním programovým vybavením) - podporu investičních aktivit pro rozvoj infrastruktury v oblasti vzdělávání, zahrnující též rekonstrukci havarijního stavu budov škol a prostor uvnitř škol

Prioritní osa 4: Rozvoj podnikatelského prostředí Oblast podpory 4.2: Podpora rozvoje spolupráce firem se středními školami a učilišti, dalšími regionálními vzdělávacími institucemi a úřady práce, rozvoj inovačních aktivit v regionu Podpora rozvoje: propojení výuky a praxe přímo u budoucích nebo potenciálních zaměstnavatelů, a získání pracovních zkušeností u absolventů škol ještě před ukončením školy Typ podpory: individuální projekty Způsobilé výdaje: jednotlivé projekty min. 500 tis. Kč Zaměření podpory: - investice do zlepšení materiálně-technického vybavení učeben a dalších prostor na školách a učilištích (interiérové vybavení, počítačová technika apod.) - investice do vybavení učeben, případně dalších prostor určených pro praktickou výuku na školách a učilištích, případně přímo ve firmách, strojním a přístrojovým vybavením souvisejícím přímo se získáváním praktických dovedností - investice do rekonstrukce sociálního zázemí a dalších souvisejících prostor nezbytných pro výuku a získávání praxe - investice do rekonstrukcí, případně nástaveb, přístaveb budov (nikoli do výstavby nových budov), určených výhradně pro potřeby výuky a získávání praktických znalostí a dovedností

Operační program Životní prostředí Prioritní osa 1: Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizik povodní Prioritní osa 2: Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí Oblast podpory 2.1 – Zlepšení kvality ovzduší (řešení problematiky kotelen, snížení prašnosti pomocí izolační zeleně …) Oblast podpory 2.2 – Omezování emisí Prioritní osa 3: udržitelné využívání zdrojů energie Oblast podpory 3.1 – Výstavba nových zařízení a rekonstrukce stávajících zařízení s cílem zvýšení využívání OZE pro výrobu tepla, elektřiny a kombinované výroby tepla a elektřiny (instalace fototermických a fotoelektrických systémů, tepelná čerpadla, využití biomasy …) Oblast podpory 3.2 – Realizace úspor energie a využití odpadního tepla (zateplovací systémy budov, řešení výplní otvorů, zrušení tepelných mostů, měření a regulace …) Prioritní osa 4: Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží Prioritní osa 5: Omezování průmyslového znečištění a snižování enviromentálních rizik Prioritní osa 6: Zlepšování stavu přírody a krajiny

Prioritní osa 7: Rozvoj infrastruktury pro enviromentální vzdělávání, poradenství a osvětu Oblast podpory 7.1 – Rozvoj infrastruktury pro realizaci enviromentálních vzdělávacích programů, poskytování enviromentálního poradenství a enviromentálních informací (podpora center a poraden, tvorba a vydávání odborných materiálů a pomůcek investičních charakteru … ) Finanční podíly 85% z EU a 10% z vlastních zdrojů, max. 5% možnost spolufinancování ze Státního fondu životního prostředí a Státního rozpočtu. Předpoklad výzvy podzim 2007

Finanční Mechanismy EHP/Norsko Prioritní oblast 3: Rozvoj lidských zdrojů Zaměření priority: 3.6 Modernizace a vybavení jeslí, školek, škol, školních vzdělávacích center, dětských domovů Finanční krytí: 85% z EHP/Norsko fondu a 15% z vlastních zdrojů, (popř. z krajského rozpočtu) Možnost čerpání: - přímo na ministerstvu financí ČR (nad Eur) -> 3. výzva podzim na ministerstvu financí ČR Blokový grant (BG) Fond na přípravu projektů podávaných na MF ČR (5 000 – Eur představuje 90% podpory), doba realizace 1 – 4 měsíce -> 1. výzva běží – , bližší informace jsou na - na kraji v rámci BG kraje ( – Eur) -> první kolo výzvy červen 2007

Operační program Vzdělávání pro konkurence-schopnost Prioritní osa 1 – Počáteční vzdělávání Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání Oblast podpory 1.2 – Rovné příležitosti, včetně žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Oblast podpory 1.3 – Další vzdělávání Prioritní osa 2 – Terciální vzdělávání, výzkum a vývoj Oblast podpory 2.2 – Vyšší odborné vzdělávání Prioritní osa 3 – Další vzdělávání vzdělávání Oblast podpory 3.2 – Individuální další vzdělávání Oblast podpory 3.3 – Podpora nabídky dalšího vzdělávání Prioritní osa 4 – Technická pomoc V OP se počítá s křížovým financováním aktivit max. do 10% z celkových nákladů projektu (na investice). Náklady na zpracování projektu mají být uznatelným nákladem.

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Prioritní osa 1: Adaptabilita (podpory investic do lidských zdrojů ze strany podniků a organizací, prohlubování a rozšiřování odborných znalostí, kvalifikací a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů; podporování intervence zaměřené na zvyšování dostupnosti nabídky dalšího vzdělávání, a to podporou vzdělávacích a výcvikových programů) Prioritní osa 2: Aktivní politika trhu práce Prioritní osa 3: Sociální integrace a rovné příležitosti Prioritní osa 4: Veřejná správa a veřejné služby Prioritní osa 5: Mezinárodní spolupráce (podporu mezinárodní spolupráce v rámci rozvoje lidských zdrojů mezi projekty v různých členských státech, mezi skupinami aktérů zaměřených na specifickou problematiku) Prioritní osa 6: Technická pomoc

Mechanismus schvalování projektových záměrů 1. Co se bude schvalovat? 1.Obsah projektu – soulad s programovým opatřením, koncepcí rozvoje školství 2.Finanční podpora na přípravu projektu a projektové dokumentace 3.Finanční podpora samotné realizace – finanční spoluúčast 15% z celkové částky projektového záměru 4.Propojení projektu s neinvestiční částí – existence doplňkového projektu z evropského sociálního fondu (operační program Vzdělání pro konkurenceschopnost, popř. operační program Lidské zdroje a zaměstnanost)

Mechanismus schvalování projektových záměrů 2. Kdo se bude k záměrům vyjadřovat? Střední škola za pomoci CEP zpracuje projektový list (jde o projek- tový záměr) na investiční či neinvestiční projekty, CEP jej postoupí dále Odbor školství zaujme stanovisko k projektovým záměrům Výbor školství doporučí nebo nedoporučí Radě Královéhradeckého kraje k podpoře předložené projektové záměry Rada Královéhradeckého kraje projedná veškeré projektové záměry, které buď podpoří či nepodpoří a vyjádří se k možné finanční podpoře projektů Poznámka: Projektový list bude po dohodě s Odborem školství na webových stránkách kraje

Úloha Královéhradeckého kraje poradní funkce – směřování aktivit projektů koordinace aktivit škol zajištění návaznosti na koncepci rozvoje školství možná finanční podpora přípravy projektů možná finanční podpora realizace projektů

Úloha Centra evropského projektování s přípravou projektu Pomoc při zpracování projektových listů V případě schválení projektu zpracování a projednání žádosti Řízení realizační fáze projektu Konzultace k tzv. měkkým projektům – projekty ESF

Centrum evropského projektování Na závěr si Vás dovoluji pozvat na Veletrh Best Practices, který organizuje CEP dne v prostorách Krajského úřadu. Budou zde prezentovány úspěšné projekty z evropských fondů realizované v rámci Královéhradeckého kraje. Veletrh má sloužit k získání inspirací a předávání zkušeností z jednotlivých fází realizace projektu. Děkuji Vám za pozornost Kontakt: Ing. Milan Janulík, tel ,