Láska neexistuje, jsou jen důkazy lásky!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
čtyři skutečnosti, které vyžadují rozhodnutí
Advertisements

To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Exodus 20:8-11 Pamatuj na den odpočinku, že ti má být svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci. Ale sedmý den je den odpočinutí Hospodina,
Církev dnes Smysl a poslání církve.
37. Izraelité od Hospodina dostali pravidla pro život
1. Láska, kterou Ježíš dává do srdcí věrným svým, láska je, jež neustává, láska k dobrým i zlým, láska, kterou žádná bouře nemůže uhasit, láska mocná jako.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Desatero 1/3 – přirozený mravní zákon
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Žalmy 96:1-7 Zpívejte Hospodinu novou píseň, zpívej Hospodinu, celá zem! Zpívejte Hospodinu, jeho jméno chvalte, jeho spásu zvěstujte den co den. O jeho.
Integrita bezúhonnost
Záleží na tom, čemu věřím?
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
Já i dům můj budeme sloužit Hospodinu - Jozue 24:15.
Úvod.
Proč je důležité studovat Principy
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
Dosáhni cíle!.
SOBOTA.
1.To jak nakládáme s penězi ovlivňuje náš vztah s Bohem Matouš 25:21 Jeho pán mu řekl: ‚Dobře, otroku dobrý a věrný, byl jsi věrný nad málem, ustanovím.
Jak úžasná 1. Jak úžasná musí ta láska být,
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Zpívá – Lucie Bílá hudba –Leonard Kohen český text –Gabriela Osvaldová
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
COS UDĚLAL TY. Mučen a popliván Já jsem na kříži byl Před svody satana Abych tě ochránil Život mi Otec vzal A co ty mě jsi dal?
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Desatero božích přikázání
Záleží na tom, čemu věřím?
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Cesta za poklady Božího království. Nabídka: - starosti - vzácné poklady.
Zdroj životního optimismu Jak převážit váhy spravedlnosti ve svůj prospěch? Jozef Bajusz.
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Křesťanská etika Lukáš Berczik.
CHVÁLÍM DEN, KDY JSI PŘIŠEL K NÁM, PORAZIL SMRT, ZACHRÁNIL JSI NÁS, V RADOSTI TEĎ ŽIJEM V TOBĚ DÁL. PRÁZDNÝ KŘÍŽ A PRÁZDNÝ HROB, ŽIVOT VĚČNÝ PRO NÁS BYL.
1. Slyš kdo to stojí u dveří a volá: | Duše, otevři
Paradigmata v dějinách a jejich vztah k výchově Člověk jako obraz Boží – imago Dei Jana Skácelová.
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
1. Křti nás ohněm lásky svaté svojí, | zaněť srdce naše plápolem! | Přepaš horlivosti bedra naše k boji, | navštěv zase, | Pane, tuto zem!
1. Moudrosti poklad z nebe | je Slovo Boží nám, | jímž k poznání nám sebe | podává Pán Bůh sám. | Však plné zjevení | je v Kristu Boží tváře | k našemu.
Neviditelná realita – cesta k záchraně Vyškov, Viktor Baláž.
1. Tys láska sám, náš Pane! Co bez tvé milosti zde v srdci lidském plane, v tom není stálosti. Ty posvěť, co má býti pro věrnost příslibem, dej nám věrně.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem... Žij život bez strachu!!! AC Slavkov u Brna,
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Morálka a mravnost Mgr. Michal Oblouk.
Etika Literatura: Kohák, E. Svoboda, svědomí, soužití. Praha: Slon, 2009 MacIntyre, A. Ztráta ctnosti. Praha: Oikoymenh, Robinson, D. – Garratt C.
Víra, náboženství, církve, sekty 3 – Křesťanství
Ježíš.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Židům 1. kapitola Bůh mluví a ANDĚLÉ.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Starověká Palestina.
Biblické verše....
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

Láska neexistuje, jsou jen důkazy lásky! Jozef Bajusz Pravý důkaz lásky Láska neexistuje, jsou jen důkazy lásky!

Kdy už konečně budu dělat to, co chci? Život má svá pravidla, která se musí vždy respektovat!

Od neviditelného atomu až k nekonečnému vesmíru je vše podřízeno zákonům!

Celý vesmír respektuje zákony svého Tvůrce, jen člověk má na všechno jiný názor.

„Šest neomylných důkazů úpadku a zániku civilizací „Šest neomylných důkazů úpadku a zániku civilizací.“Sir Arnold Toynbee, anglický historik Pečlivá analýza dějin 21 různých světových civilizací. Č.6 = Bezzákonnost - pohrdání morálkou. Naše generace: terorismus, genocida = Rwanda, Kosovo, Timur, New York, Španělsko,… Hollywood: násilí, brutalita, vraždy, krádeže, podvody Do 12. let dítě uvidí v TV 15.000 vražd!

Dr. Fletcher: „Situační etika“: V podstatě není zlo ani dobro Dr.Fletcher: „Situační etika“: V podstatě není zlo ani dobro. Situace řídí osobnost. Když situace je dobrá, i zlo je dobré. „Země se chvěje. Co včera platilo - dnes již neplatí. Co ale bude zítra?“ Walter Scheel

Vzestup kriminality - strach: přepadení, krádeže, tunelování, bomby, drogy, vraždy, násilí, prostituce, podvody,…

„Zaseli vítr, sklidí bouři…“ Ozeáš 8,7 „Neposlouchej žádného Boha! Buď sám sobě Bohem! Ty sám víš, co je dobré a co špatné!“ „Zaseli vítr, sklidí bouři…“ Ozeáš 8,7

„Soustředění na sebe je Bohu nepřátelské, neboť se nechce ani nemůže podřídit Božímu zákonu.“ Římanům 8,7 Sám sobě bohem. Egocentrismus

„Kdo spoléhá na svůj rozum, je hlupák, ale kdo žije moudře, unikne zlému.“ Přísloví 28,26 Mozek člověka je také zasažen hříchem.

„Někdy se člověku zdá cesta přímá, ale nakonec přivede k smrti „Někdy se člověku zdá cesta přímá, ale nakonec přivede k smrti.“Přísloví 16,25 Bůh dal principy šťastného života. Být proti Bohu = být proti plnému životu a být proti svému štěstí.

Kde je pravý problém válek, násilí a zla? „Jen kdybys dal pozor na má přikázání, byl by tvůj pokoj jako řeka a tvá spravedlnost jako mořské vlny.“Izajáš 48,18 BEZZÁKONNOST!

Která jsou ta „jeho přikázání“? V průběhu lidských dějin bylo vydáno asi 35 milionů zákonů. Nejstručnější a nejvýznamnější: „Desatero“ z 2.Mojžíšovy 20 kap..

Vydání desatera: „Když přestal k Mojžíšovi na hoře Sinaji mluvit, dal mu dvě desky svědectví; byly to kamenné desky psané Božím prstem.“ 2. Mojžíšova 31,18

Existovaly tyto principy před Mojžíšem? „To proto, že Abraham uposlechl mého hlasu a dbal na to, co jsem mu svěřil: na má přikázání, nařízení a zákony.“1. Mojžíšova 26,5 Abraham žil 400 let před vydáním desatera na Sinaji. Od stvoření měli lidé desatero napsané v srdci.

Charakteristika Božího zákona: „Zákon je tedy sám v sobě svatý a přikázání svaté, spravedlivé a dobré.“ Římanům 7,12 „Hospodinův zákon je dokonalý,…“ Žalm 19,8 „… spolehlivá navěky a navždy, pravdou a přímostí vytvořená.“ Žalm 111,8

„Kdo nemiluje, nepoznal Boha, protože Bůh je láska.“ 1. Janův 4,8 Desatero je vyjádřením Božího charakteru.

„… ’Miluj Hospodina, Boha svého, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí.‘ To je největší a první přikázání. Druhé je mu podobné: ’Miluj svého bližního jako sám sebe.‘ Na těchto dvou přikázáních spočívá celý Zákon i Proroci.“Matouš 22,37-40 Proroci, to znamená jiné části Bible

BŮH JE LÁSKA Deset Božích přikázání nám dává konkrétní pokyny, jak máme milovat Boha a lidi.

DESATERO BOŽÍCH PŘIKÁZÁNÍ UČÍ ZÁSADÁM ÚSPĚŠNÉHO A ŠŤASTNÉHO ŽIVOTA.

1. NEBUDEŠ MÍT JINÉHO BOHA MIMO MNE! Dej Boha na první místo ve svém životě!

2. NEZOBRAZÍŠ SI BOHA ZPODOBENÍM NIČEHO… NEBUDEŠ SE NIČEMU TAKOVÉMU KLANĚT ANI TOMU SLOUŽIT. Neuctívej stvoření. Uctívej Stvořitele.

3. NEZNEUŽIJEŠ JMÉNA HOSPODINA. Nebudeš se rouhat Bohu! Respektuj všechno, co patří Bohu!

4. POMNI NA DEN SOBOTNÍ, ABYS JEJ SVĚTIL. Pamatuj na to, že jsi stvořenou bytostí a že všechna požehnání pocházejí od Boha.

5. CTI SVÉHO OTCE I MATKU! Respektuj autority v rodině i ve společnosti!

6. NEZABIJEŠ! Úcta k životu.

7. NESESMILNÍŠ! Usiluj o to nejlepší pro svého manželského partnera.

8. NEPOKRADEŠ! Respektuj majetek druhých!

9. NEVYDÁŠ PROTI BLIŽNÍMU KŘIVÉ SVĚDECTVÍ! Buď naprosto čestný vůči každému!

10. NEBUDEŠ DYCHTIT... Buď spokojen s tím, co máš.

Jaký je účel Božího zákona ? 1. principy štěstí „Každý, kdo se dopouští hříchu, jedná i proti zákonu Božímu, neboť hřích je porušení zákona.“1. Janův 3,4 2. poznání hříchu

„… ze zákona pochází poznání hříchu.“ Římanům 3,20 „… hřích bych byl nepoznal, kdyby nebylo zákona. Vždyť bych neznal žádostivost, kdyby zákon neřekl: ’Nepožádáš!‘ “Římanům 7,7 „… kde není zákon, není ani přestoupení zákona.“ Římanům 4,15

Jaký je účel Božího zákona ? 1. principy štěstí 2. poznání hříchu „Mluvte a jednejte jako ti, kteří mají být souzeni zákonem svobody.“ Jak 2,12 3. měřítko soudu

Nebyl Boží zákon zrušen? Nebyl změněn? Nejsme pod zákonem, ale pod milostí! Ježíš odstranil zákon! V Novém Zákoně je desatero zrušeno!

„Nedomnívejte se, že jsem přišel zrušit Zákon nebo Proroky; nepřišel jsem zrušit, nýbrž naplnit.“Matouš 5,17 „Spíše pomine nebe a země, než aby padla jediná čárka Zákona.“Lukáš 16,17

„Milujete-li mne, budete zachovávat má přikázání;…“ Jan 14,15 Důvod respektování Desatera: Ne naklonit Boha a zajistit si spasení! Ale výsledek mého změněného vztahu k němu: vděčnost, poslušnost, radost...

„Hřích nad vámi už nebude panovat; vždyť nejste pod zákonem, ale pod milostí. Co z toho plyne? Máme snad hřešit, protože nejsme pod zákonem, ale pod milostí? Naprosto ne!“ Římanům 6,14.15 „Každý, kdo se dopouští hříchu, jedná i proti zákonu Božímu, neboť hřích je porušení zákona.“1. Janův 3,4

Co znamená být pod milostí? Milost = osvobozen od trestu zákona ale ne od zachovávání zákona!!! „To tedy vírou rušíme zákon? Naprosto ne! Naopak, zákon potvrzujeme.“ Římanům 3,31

…hřích je přestoupení zákona... „Ne každý, kdo mi říká ’Pane, Pane‘, vejde do království nebeského; ale ten, kdo činí vůli mého Otce v nebesích. Mnozí mi řeknou v onen den: ’Pane, Pane, což jsme ve tvém jménu neprorokovali a ve tvém jménu nevymítali zlé duchy a ve tvém jménu neučinili mnoho mocných činů?‘A tehdy jim prohlásím:‘Nikdy jsem vás neznal,jděte ode mne, kdo se dopouštíte nepravosti.“ Matouš 7,21.22 …hřích je přestoupení zákona...

„Podle toho víme, že jsme ho poznali, jestliže zachováváme jeho přikázání. Kdo říká: ’Poznal jsem ho‘, a jeho přikázání nezachovává, je lhář a není v něm pravdy. Kdo však zachovává jeho slovo, vpravdě v něm láska Boží dosáhla svého cíle. Podle toho poznáme, že v něm jsme.“1. Janův 2,3-5

„V tom je totiž láska k Bohu, že zachováváme jeho přikázání; a jeho přikázání nejsou těžká.“ 1. Janův 5,3

„… Dám své zákony do jejich mysli a napíšu jim je na srdce…“ Židům 8,10

„Závěr všeho, co jsi slyšel: Boha se boj a jeho přikázání zachovávej, na tom u člověka všechno závisí“ Kaz 12,13 Vezmi svého Boha vážně! Bůh říká:“Chci tě chránit!“

Jak úžasná Jak úžasná musí ta láska být, co přišla k nám o vše se rozdělit, dát novou vláhu poušti spálené, přiblížit nám nebe tak vzdálené. Svou slávy říš opustils kvůli nám, nemusels jít a přece šel jsi sám, tvář přátelskou jsi nikde neviděl, když proklínán jsi k popravišti šel.

Tam místo nás život jsi položil, vrátil ses zas, abys ho rozmnožil, vím, abych já mohl věčný život žít, musel můj Pán tou cestou kříže jít.

Tajemství ztraceného dne Pravda se neřídí našimi názory

Konec