Vítej na ministrantské schůzce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. Abrahám uslyšel, jak k němu mluví Hospodin
Advertisements

Vítej na ministrantské schůzce
1. Jezu Kriste, štědrý kněže, | s Otcem, Duchem jeden Bože, | štědrost tvá je naše zboží | z tvé milosti.
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Liturgické knihy.
6. Hospodin plní slib Abrahámovi - narodil se mu syn Izák
III. Pamatuj na den odpočinku, že ti má být svatý
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
41. Izraelité postavili stan, v němž bude přebývat Hospodin.
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
8. Abrahám dokazuje svou věrnost Hospodinu. Ach Hospodine, je mi těžko. Vlastního syna obětovat, ale vím, že co žádáš ty, je vždy správné. Půjdu s těžkým.
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Buďme bdělí v modlitbách Pokud se nemodlíš, nejsi křesťan! Clendennen.
21. Josef se stará o to, aby Egypťané neměli hlad
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
7. Hospodin zkouší Abrahámovou důvěru – má obětovat svého syna Izáka.
13. Jakubovi se na útěku zdál zvláštní sen. Jakube, Bůh ti žehnej. V zemi, kde budeš, si najdi dobrou ženu, věřící v Hospodina.
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
KDO JE JEŽÍŠ? 1.JEŽÍŠ JE NÁŠ PÁN A VŠECH KRÁLŮ KRÁL, JÁ HO DOBŘE ZNÁM, //:ON MI ŽIVOT DAL://
Řád mše svaté.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
„Máme tady jenom pět chlebů a dvě ryby." Ježíš řekl: „Přineste mi je sem." Společná modlitba Lidé, kterým jsi pomohl, ti možná nebudou vděční. Nevadí pomáhej.
34. Před odchodem z Egypta slavili Izraelité večeři, které se říká Pascha.
17. Ze svých synů měl Jakub nejraději Josefa
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Proč královna Jezabel usilovala Eliášovi o život? ELIÁŠ ZVÍTĚZIL NA BAALOVÝMI BOHY 2. Kam utekl Eliáš před královnou.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
1. Šťasten jsem, že Slovo Boží znáti smím, že je vždycky jasnou svící nohám mým; v jeho světle kráčet mohu v bezpečí, je též lékem, jenž mé mdloby vyléčí.
1. U stolu tvého církev tvá | zvěstuje, Ježíši | tvou smrtí že jsme spaseni, | poklade nejvyšší! | Tys věčně smířil s Otcem nás; | tvá oběť věčný platí.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Od naslouchání ke skutkům Vzorem: poslední večeře.
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
1. Nakloň, Pane ucha svého, | slyš mne, potěš ducha mého, | já jsem chudý, v bídě lkám, | žádné pomoci nemám. | Stráží duši mé buď stále, | tys mne určil.
18. Bratři prodali Josefa do otroctví
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo to byl Eliáš? PROROK 2. Proč šel Eliáš za králem Achabem? ABY MU OZNÁMIL, ŽE PŘIJDE OBDOBÍ SUCHA 3. Kde žil.
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -
1. Lásku Syna Božího, | pána Jezu Krista, | krále, kněze věčného, | ctěte srdce lidská! | Velmi nás zamiloval, | beze vší lítosti | za nás se obětoval.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Příprava na mši svatou.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
23. Josef chtěl zjistit, jestli bratři změnili své chování a litují toho, co způsobil.
1. Tebe, Boha otce věků, | Pána všeho chválíme. | Plna jesti všecka země | převelebně slávy tvé. | Vesmír vzdává chválu tobě, | cherubín a serafín | slavně.
MŠE SVATÁ. Příprava k bohoslužbě oběti
Svatá Anežka Česká Základní údaje a otázky jejího života
1. My vyznáváme: Hospodin a Ježíš Kristus, Boží Syn jsou jeden Bůh a není nic než jeho panství bez hranic. Amen.
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
1. Vezmi, Pane, život můj, | k své jej službě zasvěcuj
1. Přijď Králi věčný náš, | jenž vše v své moci máš, | a žehnej nám! | Uč podle pravdy cest | ti oběť chvály nést, | a jak ti milé jest, | v nás kraluj.
Vrchol a střed života církve. Základní pojmy: MŠE je z latinského slova MISA a to zase ze slova MISSIO. Mise neboli poslání. Původně mše končila slovy:
Svatá Anežka Česká.
Apoštolská 1. Prosíme Tě dej nám Pane sílu,
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Svatý Václav Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_12.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Křesťanství B. Trojanová.
1. Jezu Kriste, Synu Boží, plný nebeského zboží, rač přítomen býti, dary svými obdařiti, Slovo své nám předkládaje, duši nasycuje.
Řád mše svaté.
Zázrak komunikace s Bohem
Transkript prezentace:

Vítej na ministrantské schůzce dne 12. října 2013

Modlitba Pane Ježíši, děkujeme ti, že máme v naší diecézi ministranty, kteří jsou ochotní ti svobodně a dobrovolně sloužit. Prosíme tě, dej jim na přímluvu jejich společného patrona svatého Václava věrnost a vytrvalost ve službě, ke které jsi je povolal. Ať nejsou jen ministranty u tvého oltáře, ale ať jsou ministranty i mimo kostel, ať podle jejich chování ostatní poznají, že jsou tvými služebníky. A bude-li to Tvá vůle, ať nepřeslechnou Tvé volání ke kněžské službě: dej, ať Tvou výzvu velkodušně přijmou a stanou se novými hlasateli Tvého evangelia. Amen.

Administrativní věci Kontakty ministrantů a jejich rodičů Bodování úkolů – Starý zákon – 30 bodů Informace o víkendovce 29.11 – 2.12.2013 Mínusové body za nedělní neúčast !!! Služba ministranta v Hnojníku

Svatá Hedvika Slezská

Svatá Hedvika Slezská Narodila se roku 1174 na hradě Andechs v Německu, od dětství byla vychována v klášteře, vdala se za Jindřicha, syna slezského vévody. se svým manželem založila několik chrámů a klášterů. celý život pečovala o chudé a nemocné. po smrti jejího manžela a později i syna odešla do kláštera v Třebnici(dnešní Polsko), zemřela roce 1243, v roce 1267 jí papež Klement IV. prohlásil za svatou. Je hlavní patronkou naší diecéze Ostravsko - opavské

Průzkum kostela - opakování

Presbytář

VĚČNÉ SVĚTLO - jsou_li proměněné hostie - Pán Ježíš - ve svatostánku, to poznáme podle červeného světla, tzv. věčného. SVATOSTÁNEK - bývá umístěn na starém oltáři a jsou v něm přechovávaný proměněné hostie - Pán Ježíš. AMBON - od něj se čte Boží slovo - bohoslužba slova, tedy v neděli 1. a 2. čtení, příp. žalm se zde čte nebo zpívá, evangelium a kněz odtud má kázání - promluvu. Někde ještě vystoupí kněz na kazatelnu. OBĚTNÍ STŮL - OLTÁŘ - zde se odehrává bohoslužba oběti - proměnění chleba v Tělo Páně a vína v Krev Krista. Připomínka Poslední večeře Pána Ježíše s jeho učedníky. SEDES - místo, kde sedí při mši svaté kněz. STARÝ OLTÁŘ - zde bývá zobrazen svatý, kterému je zasvěcen kostel. Před liturgickou reformou, která probíhala od roku 1965, se zde sloužily mše svaté.

Římskokatolická farnost Hnojník www.farnost-hnojnik.cz Pro vnitřní potřebu farnosti