4. 4. 2011 Mariánské náměstí Magistrát hlavního města Prahy Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Evropský sociální fond v ČR
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Projekty v Jednotném programovém dokumentu pro Cíl 2 (příklady - Priorita 2) Jednotný programový dokument pro Cíl 2
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
PŘEDSTAVENÍ OPERAČNÍCH PROGRAMŮ PRAHA ADAPTABILITA A PRAHA KONKURENCESCHOPNOST Úřad vlády Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Operační program Praha – Adaptabilita Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení Evropského sociálního fondu Zhodnocení 3.2.
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
INFORMACE O PŘEDBĚŽNÉ ALOKACI V OP Martin Fraško MAS Naděje o.p.s , MOST.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MAGISTRÁT HL. M. PRAHY, MARIÁNSKÉ NÁM. 2, PRAHA 1 7. PROSINCE 2015 EVROPSKÝ.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Závěrečná konference OPPA a OPPK PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Snídaně starostů , Jedlí
Integrovaný regionální operační program
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Evropský sociální fond
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program životní prostředí
Vazba na Operační programy
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Transkript prezentace:

Mariánské náměstí Magistrát hlavního města Prahy Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU aktuální možnosti čerpání z fondů EU

| 2 PŘEDSTAVENÍ PROGRAMU OPPA  Program navazuje na JPD 3  Financován z ESF (Evropský sociální fond)  Neinvestiční projekty  Řídící orgán – Hl. m. Praha  Celková alokace – 127,5 mil. EUR (cca 3,22 mld. Kč)  Členění zdrojů: EU – 85%, HMP – 15 % (počínaje 4.výzvou)

| Cíle OPPA  Boj proti sociálnímu vyloučení  Podpora trhu práce v Praze  Investice do profesního potenciálu zaměstnanců  Podpora rovných příležitostí  Investice do rozvoje škol  Podpora nových studijních programů  Vzdělávání učitelů

| ROZPOČET OPPA Prostředky celkem Smlouva uzavřena Výzva 483 projektů Zbývá rozdělit 127,5 mil EUR 3,22* mld. Kč 100% 97,9 mil. EUR 2,47 mld. Kč 76,8% 29,6 mil. EUR 750 mil. Kč 23,2% *Kurz 25,24 Kč/EUR

| Úspěšnost OPPA  OPPA je nejúspěšnější z programů Evropského sociálního fondu  OPPA je 3. nejúspěšnější ze všech 24 operačních programů v ČR v objemu prostředků rozdělených příjemcům - smluvně je pokryto už 76,8% celkových prostředků  OPPA je 4. nejvíce čerpaný operační program v ČR, proplaceno příjemcům je včetně záloh už 45,7% všech prostředků

| PO 1 - Podpora rozvoje znalostní ekonomiky  Podporované aktivity –Rozvoj a realizace dalšího vzdělávání –Rozvoj lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji –Podpora a poradenství rozvíjející podnikatelské prostředí  Zde podporujeme –Vzdělávání zaměstnanců MSP –Další profesní vzdělávání

| Příklad projektu PO1  Digitalizace je moje práce - vzdělávání zdravotně postižených profesionálů v oblasti elektronického vytěžování dokumentů. Realizace systému profesního vzdělávání zdravotně postižených zaměstnanců družstva Handicap v oblasti elektronického zpracování dokumentů. Příjemce: Handicap výrobní družstvo invalidů Dotace: ,75

| PO 2 - Podpora vstupu na trh práce  Podporované aktivity –Začleňování znevýhodněných osob –Podpora rozvoje a vzniku firemních mateřských škol a jeslí –Rozvoj organizací podporujících začleňování znevýhodněných osob –Rozvoj kapacit malých NNO  Zde odporujeme : –Chráněné dílny –Tréninková pracoviště –Firemní školky –Poradenství a vzdělávací kurzy

| Příklad projektu PO2 Cílem projektu je zajistit kvalitní zázemí pro zaměstnávání lidí s mentálním postižením prostřednictvím vytvoření nové sociální firmy, tréninkové kavárny.  Tréninková kavárna jako sociální firma pro přípravu lidí s mentálním postižením na zaměstnání Příjemce:Kaldi Café, spol. s r.o. Dotace: Kč

| PO 3 - Modernizace počátečního vzdělávání  Podporované aktivity –Zkvalitnění vzdělávání na SŠ a VOŠ –Rozvoj a zkvalitnění studijních programů na VŠ –Další vzdělávání pedagogických a akademických pracovníků –Podpora žáků a studentů se specifickými vzdělávacími potřebami, včetně podpory nadaných žáků  Zde odporujeme : -Zavádění nových forem výuky do škol -Nové vyučovací předměty na VŠ -Speciální výukové programy pro znevýhodněné děti

| Příklad projektu PO3  Nové formy školních a mimoškolních žákovských odborných aktivit s důrazem na popularizaci a atraktivizaci přírodovědných předmětů. Příjemce: Gymnázium Arabská Dotace: Cílem projektu je zpopularizovat výuku přírodovědných předmětů na Gymnáziu Arabská a zvýšit tak zájem o studium přírodovědných a technických předmětů na vysokých školách.

| 4. VÝZVA OPPA – předpokládané podmínky  Vyhlášení od začátku května 2011 do července 2011  Všechny 3 prioritní osy  Rozpočet: PO mil. Kč PO mil. Kč PO mil. Kč  Podpořeno bude: –Vzdělávání znevýhodněných zaměstnanců (zaměstnanci 50+, zdravotně handicapovaní) –Vzdělávání podnikatelů ve vědě a výzkumu a environmentálních oblastech –Firemní školky –Nové metody výuky na VŠ a SŠ

| 13 PŘEDSTAVENÍ PROGRAMU OPPK  Program navazuje na JPD 2  Financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)  Investiční projekty  pokrývá celou Prahu  Řídící orgán – Hl. m. Praha  Celková alokace – 276,4 mil. EUR (cca 6,97 mld. Kč)  Členění zdrojů: EU – 85%, HMP – 15% (počínaje 7. výzvou)

| 14 Cíle OPPK  Udržitelný rozvoj, kvalitní prostředí města  Dobrá dostupnost dopravních služeb  Dobrá dostupnost telekomunikačních služeb  Rozvoj inovací a znalostní ekonomiky – využití inovačního potenciálu Prahy  Podpora rozvoje podnikání

| ROZPOČET OPPK Prostředky celkem Projekty 1. – 7. Výzvy 203 projektůZbývá rozdělit 276,4 mil. EUR 6,97* mld. Kč 100% 229,5 mil. EUR 5,79 mld. Kč 83% 46,9 mil. EUR 1,18 mld. Kč 17% *kurz 25,24 Kč/EUR

| Úspěšnost OPPK  OPPK je 2. nejúspěšnější ze všech 24 operačních programů v ČR v objemu prostředků rozdělených příjemcům - smluvně je pokryto už 83 % celkových prostředků  OPPK je 6. nejvíce čerpaný operační program v ČR, proplaceno příjemcům je už 41,5 % všech prostředků

| Oblast podpory Podpora ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy  Podporované aktivity –zatraktivnění stávajících tramvajových tratí; –informační systémy pro cestující; –bezbariérová přístupnost veřejné dopravy; –projekty zvyšující bezpečnost provozu veřejné dopravy;  Podporujeme: –Rekonstrukce tramvajových tratí –Cyklostezky –Bezbariérové vstupy do metra

| Oblast podpory 1.1 Podpora ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy Vybudování výtahu ve stanici metra Chodov Cíl projektu: - zřízení nového bezbariérového přístupu, tj. výtahu ve stanici metra Chodov Příjemce: DPP Celkové způsobilé náklady: 24,5 mil. Kč ERDF: 20,9 mil. Kč

| Oblast podpory Rozvoj a dostupnost ICT služeb  Podporované aktivity –rozvoj e-služeb městské správy (e-Government), jejich dostupnosti i využívání; –projekty zaměřené na podporu využívání internetových služeb.  Podporujeme –eGovernment –Digitalizace veřejné správy

| Oblast podpory 2.1 – Revitalizace a ochrana území  Podporované aktivity –Revitalizace ploch s ekologickou zátěží (brownfields) –Regenerace veřejných prostranství v obytných územích (hřiště, sportoviště, parky) –Revitalizace vodních toků a vodních nádrží  Podporujeme –Parky –Dětská hřiště a sportoviště –Úprava vodních ploch –Rekreační a oddechová areály

| Příklad projektu 2.1 Revitalizace a ochrana území Areál volného času Ladronka II.a III. etapa Cíl projektu: -revitalizace nevyužívaných přírodních ploch -vytvoření bruslařského, cyklistického a pěšího okruhu -výsadba nové zeleně a vytvoření izolačního zeleného pásu Příjemce: MČ Praha 6 Celkové způsobilé náklady: 49,9 mil. Kč ERDF: 42,5 mil. Kč

| Oblast podpory 2.2 – Úsporné a udržitelné využívání energií z obnovitelných zdrojů  Podporované aktivity –Realizace energetických úspor a možnosti využití obnovitelných zdrojů energie u veřejných budov –Snížení energetické a materiálové náročnosti provozu města  Podporujeme –Fotovoltaické elektrárny(solární panely) u škol a veřejných budov –Tepelná čerpadla pro školy –Zateplování veřejných budov

| Oblast podpory Rozvoj inovačního prostředí a partnerství mezi základnou výzkumu a vývoje a praxí  Podporované aktivity –Investice do organizací výzkumu a vývoje, nákup/modernizace přístrojového a laboratorního vybavení –rozvoj výzkumných kapacit MSP - spolupráce MSP a výzkumné sféry  Podporujeme –Zavádění inovací do výzkumu –Investice do zařízení a vybavení –Vybavení výzkumných a experimentálních center

| Cíl projektu: -modernizovat přístrojové a laboratorní vybavení pro výzkum Centrum experimentálního výzkumu chorob krevního oběhu a orgánových náhrad (CEVKOON) v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Příklad projektu 3.1 Rozvoj inovačního prostředí a partnerství mezi základnou výzkumu a vývoje a praxí Příjemce: IKEM Celkové způsobilé náklady: 80 mil. Kč ERDF: 68 mil. Kč

| OP 3.3 – Rozvoj malých a středních podniků  Podporované aktivity –rozvoj MSP - investice –dle NACE (Klasifikace ekonomických činností)  Podporujeme –Nákup inovativních technologií –Modernizace technologií a pracovišť –Zavádění inovací ve službách

| 8. VÝZVA OPPK – předpokládané podmínky  Otevřena od začátku května 2011 do června oblasti podpory –1.1 Podpora ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy –1.2 Rozvoj a dostupnost ICT služeb –3.1 Rozvoj inovačního prostředí a partnerství mezi základnou výzkumu a vývoje a praxí  Rozpočet: 550 milionů korun  Podpořeno bude: –Tramvajové tratě a cyklostezky –e-Government –Investice do výzkumu a vývoje

| Vize budoucnosti EU fondů v Praze  Začíná vyjednávání o budoucnosti a zaměření fondů EU na období  Cíl Prahy: –vyjednat maximální možnou podporu pro další období –zacílení podpory v souladu se strategií rozvoje hl. m. Prahy

| Oblast podpory Podpora ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy – projekt DPP  Tramvajová trať Radlická Výše schválené podpory: ,50 Kč Realizátor: Dopravní podnik Realizace: