Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M O N O S A C H A R I DY.
Advertisements

29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké.
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Monosacharidy Cukry.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SACHARIDY.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Vypracoval Miloslav Čunek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
chemické složení organismů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
SACHARIDY = CUKRY.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
Sacharidy.
SACHARIDY CUKRY RZ
POLYSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.06/Cc.
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Sacharidy.
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy – obecný přehled
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
POLYSACHARIDY SLOŽENÍ BIOLOGICKÁ FUNKCE ROZDĚLENÍ ZÁSTUPCI.
SACHARIDY.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/01.0057 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Sacharidy © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

přes řadu meziproduktů !! Obecné pojmy Sacharidy = přírodní látky většinou rostlinného původu V rostlinách tvoří buněčné stěny a ukládají se v nich jako zásobní látky. Součást nukleosidů a nukleotidů, koenzymů, hormonů, antibiotik, glykosidů….. Pro živočichy jsou hlavním zdrojem energie. Vznik sacharidů - biochemický proces fotosyntéza 6 CO2 + 6 H2O + energie → C6H12O6 + 6 O2 oxid      + voda                      → sacharid + kyslík uhličitý přes řadu meziproduktů !!

Fotosyntéza

Sacharidy - dělení ≈ podle počtu uhlíkových atomů v řetězci Monosacharidy Oligosacharidy Polysacharidy V molekulách sacharidů jsou obsaženy atomy tří prvků - uhlíku, vodíku a kyslíku. Molekuly jednoduchých sacharidů obsahují vždy více hydroxylových skupin a jednu skupinu karbonylovou. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Podle obsažené skupiny Monosacharidy jednoduché sacharidy Mají 3 až 7 atomů uhlíku v molekule a obsahují hydroxylové a karbonylové charakteristické skupiny. Podle obsažené skupiny Aldosy – aldehydické cukry - -CHO Ketosy – ketonické cukry - =CO © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

≈ Vzorce se znázorňují pomocí ≈ Fischerových projekčních vzorců Haworthových projekčních vzorců

≈ D- a L- izomerie ≈ I. 2 genetické řady cukrů odvozené od D- a L – glyceraldehydu (2,3 – dihydroxypropanal) »»» druhý C je chirální »»» existují dva optické antipody

≈ D- a L- izomerie ≈ II. »»» odtud odvozeno dělení na D – monosacharidy a L –monosacharidy ««« D – glukosa L - glukosa

≈ cyklická struktura monosacharidů≈ I. nukleofiní adice hydroxylu (na C4 nebo C5) na aledhydovou nebo ketonovou skupinu vznik tzv. poloacetalových vazeb * hydroxylová skupina na uhlíku C1 nebo C2 = poloacetalový hydroxyl Jeho vazba směřuje pod rovinu cyklu (Haworthův vzorec) nebo doprava (Tollensův nebo Fischerův vzorec). © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

≈ cyklická struktura monosacharidů≈II. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

≈ cyklická struktura monosacharidů≈ III. Tollensovy cyklické vzorce

Glukosa - (hroznový cukr) I. Vlastnosti bílá krystalická látka ve vodě rozpustná sladké chuti Význam zdroj energie pro organismy podílí se na stavbě většiny významných oligosacharidů i polysacharidů (sacharosy, laktosy, celulosy, ..) Použití v lékařství (např. infúze) Fermentací se vyrábí ethanol, aceton, kys. citronová k výrobě mnoha organických sloučenin a při přípravě cukrovinek Výskyt v ovoci medu v rostlinných šťávách v krvi

Glukosa – vzorec II. 3D C 3D © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Glukosa – vzorec III. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Glukosa – vzorec IV. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Glukosa - Chemické vlastnosti III. Kvašení glukosy: C6H12O6 → 2 CH3-CH2OH + 2 CO2 glukosa          ethanol               oxid uhličitý Oxidace glukosy: C6H12O6 + 6 O2 → 6 CO2 + 6 H2O + energie glukosa      kyslík   oxid uhličitý   voda © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Fruktosa I. Vlastnosti Význam Použití Výskyt bílá krystalická látka nejsladší ze všech sacharidů Význam molekuly se podílejí na stavbě oligosacharidů sacharosy a polysacharidu inulinu Použití jako sladidlo při onemocnění cukrovkou Výskyt společně s glukosou se vyskytují v medu (1:1) a ovoci

Fruktosa – vzorec II. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Další monosacharidy v nukleových kyselinách Ribosa Deoxyribosa v mléce Galaktosa

Oligosacharidy Molekuly složeny ze dvou až deseti molekul monosacharidů spojených glykosidickými vazbami. Nejvýznamnější – disacharidy Molekuly tvořeny dvěma stejnými či různými molekulami monosacharidů (při *se odštěpuje molekula vody) nejrozšířenější sacharosa, maltosa a laktosa shodný vzorec C12H22O11 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Sacharosa - (řepný cukr) I. Složení D-glukosa a D-fruktosa Vlastnosti bílá krystalická látka dobře rozpustná ve vodě výrazně sladké chuti Využití jako běžné sladidlo v potravinářství přísada do léků silným zahřátím přechází v karamel, který se používá jako potravinářské barvivo Výskyt až 20% v kořenech cukrové řepy ve stéblech cukrové třtiny ve sladkém ovoci v dalších rostlinných šťávách

Sacharosa – vzorec II. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Sacharosa – vzorec III. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Sacharosa – vzorec IV. 3D model

Maltosa - (sladový cukr) I. Složení ze dvou glukosových jednotek Vznik rozkladem škrobu účinkem kyselin nebo enzymů Výskyt v sladu, naklíčeném ječmenu

Maltosa – vzorec II. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Laktosa - (mléčný cukr) I. Složení z D-glukosy a D-galaktosy Využití zejména při výrobě potravy pro kojence. Výskyt v množství 3 až 5% v mléce savců Vznik Vyrábí se ze syrovátky

Laktosa – vzorec II. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Polysacharidy makromolekulární látky Dělí se na Zásobní Stavební Škrob Glykogen inulin Stavební celulosa © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Škrob I. Složení Vlastnosti Využití Výskyt biologicky a hospodářsky důležitý polysacharid Složení z D-glukosových jednotek 2 odlišné D-glukany (Amylosa = lineární část ve tvaru šroubovice a Amylopektin = rozvětvená část) Vlastnosti bílá krystalická látka vytvářená rostlinami částečně rozpustný ve vodě (vodíkové můstky ve struktuře) Využití výroba lepidel (dextrinu) používá se ke škrobení prádla v potravinářství Výskyt v rostlinách (brambory, zrna obilí, různé plody i listy rostlin a v potravinách, které se z nich zhotovují) = rezervní látka

Škrob II. Štěpení škrobu (C6H10O5)n + n H2O → n C6H12O6 škrob voda glukosa © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Glykogen – živočišný škrob I. Složení obdoba amylopektinu, ale rozvětvenější Význam pro živočichy podobný jako škrob pro rostliny - funkce zásobní látky – v případě potřeby z něj vzniká D-glukosa Výskyt uložen především v játrech (až 20%) v srdečním svalu (1%) Při hladovění nebo tělesné námaze se glykogen z tkání odčerpává a jeho obsah klesá. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Glykogen –vzorec II. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Inulin I. zásobní polysacharid makromolekula je sestavena z molekul fruktosy Výskyt v zelenině (např. v topinamburu, artyčoku), pampeliškách a čekance Využití k výrobě fruktosy jako přísada do pečiva pro diabetiky

Inulin - vzorec II.

Celulosa I. Polysacharid - nejhojnější organická sloučenina. Vzorec je (C6H10O5)n, kde n může být až 10 000. Čistá celulosa je bavlna. Průmyslově se celulosa získává z buničiny.

Celulosa II. Význam Využití hlavní stavební materiál cévnatých rostlin, bakterií, mořských rostlin a živočichů tvoří podstatnou část blán rostlinných buněk Využití pro výrobu speciálních papírů (zejm. filtračních) je dále chemický zpracovávána při výrobě viskosových vláken acetátových vláken, nitrocelulos karboxymethylcelulosy. působením bakterií vzniká methan

Celulosa - vzorec III. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/01.0057 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.