PŘEDSTAVA O ENERGETICKÉM MIXU A HLAVNÍ OVLIVŇUJÍCÍ FAKTORY Jiří Feist Business Development Director 21. březen 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Solární systémy pro aktivní topení
Advertisements

Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Evropské programy pro energetiku síť IRC a možnosti projektu CIRC (Czech Innovation Relay Center) Radan Panáček, Technologické Centrum AV ČR.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Kritické situace v PS ČR
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Stres v jádře, jádro ve stresu. Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
její znečištění a důsledky
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Energetická (ne)bezpečnost
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

PŘEDSTAVA O ENERGETICKÉM MIXU A HLAVNÍ OVLIVŇUJÍCÍ FAKTORY Jiří Feist Business Development Director 21. březen 2007

1 Jaro je tu a příroda se probouzí a s ní přichází i teplo, brouci se vrhnou na kytky a ……..

2 nám zbudou jen nostalgické vzpomínky na krásy zimy, která snad byla-nebyla a tak si můžeme položit i otázku ……

3 Jestli přivodí globální oteplování apokalypsu nevíme, ale víme, že ČEZ se musí připravit na nové podmínky na trhu! Pro tvrzení, že globální oteplování ničí planetu nemáme dostatek důkazů. Neznamená to ale, že bychom podnikům doporučovali, aby v tomto směru nic nedělaly. Jsme přesvědčeni, že ať už důsledky globálního oteplování budou mírné, nebo kruté, podniky by měly vzít tento problém na vědomí a připravit si k jeho řešení dobře promyšlený plán. Každá jiná reakce by byla z pohledu byznysu špatná… Jack Welch

4 Scénáře růstu povrchové teploty Zdroj: IPCC B1: globální řešení světové udržitelnosti,snižování energetické náročnosti, zvýšení teploty o 1,8 stupně A1B: rostoucí ekonomika a populace, ale za využití rovnoměrného energetického mixu, zvýšení teploty o 2,8 stupně B2: lokální a regionální řešení udržitelnosti, pomalejší růst populace a ekonomiky než v jiných scénářích, zvýšení teploty o 2,4 stupně A2: heterogenní globální rozvoj, regionálně roztříštěný, zvýšení teploty o 3,4 stupně Al Gore Globální oteplení povrchu Země (°C)

5 Jak velká je to výzva? Zdroj: IEA, Princeton uni., McKinsey&Co 25 Gt of CO 2 emissions to be reduced by 2050 vs. business as usual Gt (750 ppm) (850 ppm) (470 ppm) Required: Constant CO 2 emissions until 2050 (500 ppm) (530 ppm) Base case: Doubled CO 2 emissions until (380 ppm) 25 Gt of CO 2 emissions to be reduced by 2050 vs. business as usual 25 Gt of CO 2 emissions to be reduced by 2050 vs. business as usual 25 Gt of CO 2 emissions to be reduced by 2050 vs. business as usual Gt (750 ppm) (850 ppm) (750 ppm) (850 ppm) (470 ppm) Required: Constant CO 2 emissions until 2050 (500 ppm) (470 ppm) Required: Constant CO 2 emissions until 2050 (500 ppm) (470 ppm) Požadováno (500 ppm) (530 ppm) Base case: Doubled CO 2 emissions until 2050 (530 ppm) Base case: Doubled CO 2 emissions until 2050 Base case: (380 ppm) Snížit 25 Gt emisí CO 2 proti Business as Usual Globální roční emise CO 2 Dvojnásobné emise CO 2 do roku 2050 Konstantní emise CO 2 do roku 2050

6 Kolik je 1 gigatuna CO 2 Zdroj: Shell 700 moderních tepelných elektráren s výkonem 1 GW 1400 CCGT elektráren s výkonem 1 GW 600 miliónů takovýchto vozů nebo více než 1 a půl miliardy takovýchto vozů

7 Co je carbon exposure energetice  Čím vyšší emisní faktor (čím větší podíl uhelných elektráren), tím větší riziko, které se projevuje na valuaci firem  Růst ceny povolenek, které nejsou přidělovány zdarma (ale v aukci) snižuje hodnotu firmy.  U energetik s velkým podílem uhlí je v sázce až 30% jejich hodnoty MtCO 2 /GWh PPC0,9 Drax0,9 RWE0,7 Scottish Power0,6 SSE0,6 ENEL0,5 ČEZ0,5 Suez0,5 E.ON0,4 Endesa0,4 Union Fenosa0,4 Iberdrola0,3 EDF0,2 British Energy0,1

8 Kde se bere cena CO 2  Uměle vytvořený trh s environmentální komoditou – právem na vypuštění tuny CO 2 do ovzduší  Vývoj ceny ponechán na trhu – determinován nabídkou a poptávkou, nicméně ovlivněn řadou faktorů:  institucionální vliv - např. důsledek rozhodnutí Evropské komise o NAP (počet povolenek na trhu vs. environmentální cíl)  propojení trhů s emisemi – v případě EUETS import emisních kreditů ze zemí mimo EU (JI/CDM)  vliv trhů jiných komodit: zejména ceny ropy a plynu (fuel switch uhlí-plyn)  spekulace a fungování trhu (transakční náklady, možnost hedgingu, existence derivátů, spekulativní efekt na cenu)  technologický vliv: náklady na snížení tCO 2, tzv. Abatement Costs

9 Mezní náklady na snižování CO 2 pro různé scénáře (Marginal Abatement Costs) Zdroj: Shell Potřebné snížení k roku 2030 oproti scénáři Business-As-usual, GtCO 2

10 Poznámky k filmu nepříjemná pravda (klimatolog J. Pretel) PravdaNepřesnostiNepravda  Lidská činnost významně přispívá k nárůstu klimatických změn  Projevy klimatických změn jsou viditelné (tání ledovců vysychání jezer, řek, mizení pralesů, zvyšování hladiny oceánů a moří)  Koncentrace CO 2 zesilují skleníkový efekt  Oslabuje se Golfský proud  Jsou vybrány jen ty nejkatastrofičtějčí scénáře  Pevninský ledovec v Grónsku ubývá, ale ne tak rychle  Tání ledovců přispívá k růstu hladiny oceánu jen 33%, dalším faktorem je tepelná roztažnost vody  Škody v důsledku extremality počasí – není způsobeno jenom změnou klimatu  Dlouhodobé systematické změny zalednění v Antarktidě zatím pozorovány nejsou  Hurikány a tajfuny: vztah mezi zvýšeným výskytem a změnou klimatu neprokázán  Ozónová vrstva se zatím nezacelila – je pouze stabilizovaná a nezvětšuje se  Úplné zastavení cirkulace Golfského proudu je nepravděpodobné (zpomalení)

11 Domácí spotřeba při realizaci 50% úspor Domácí spotřeba bez realizace úspor POKUD SE PROLOMÍ LIMITY TĚŽBY NA ČSA, BUDE NOVÝ JADERNÝ BLOK POTŘEBA AŽ PO ROCE 2025 Očekávaná bilance ČR TWh Zahraniční saldo ČR (100% úspor+ prolomení limitů): Existující zdroje mimo plynové zdroje Nové OZ a plynové zdroje Obnova UE ČEZ bez prolomení limitů* Obnova UE ČEZ s prolomením limitů Domácí spotřeba při realizaci 100% úspor

12 VÝRAZNÁ ZMĚNA STÁVAJÍCÍHO ENERGETICKÉHO MIXU POVEDE K VĚTŠÍ ENERGETICKÉ ZÁVISLOSTI A NESTAČÍ JEN ZAPLATIT ZA EKOLOGICKOU VÝROBU NízkáVysoká Energetická nezávislost země a stabilita sítě Nízký Vysoký Rozsah využití obnovitelných zdrojů a plynu Itálie Rakousko Norsko Finsko Německo (2005) Francie Polsko Německo (2020) €€€ € ČR Bude to dražší:  Elektřina z paroplynových a plynových elektráren je podstatně dražší než z jaderných a hnědouhelných  Vyšší podíl OZE znamená zdražení systému jak z hlediska podpor pro jejich výstavbu tak i zvýšení nákladů na provoz soustavy  utrpí stabilita sítě, resp. bude zapotřebí zároveň vynaložit miliardy Kč na její zabezpečení a provoz  Ztrácíme nezávislost – dovoz plynu a případně elektřiny ČR

13 JAKÝ JE POTENCIÁL OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ V ČR?  Výnosnost biomasy (liší se dle typu energetické rostliny): t/ha ročně  Spotřeba biomasy: ~1 t = 1 MWh  Orientační rozloha využitelné půdy: ha Biomasa 3,04,5 *MVE – malé vodní elektrárny **Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie; plány investorů  Rozvoj hydroenergetiky pouze v oblasti MVE* (do 10 MW výkonu)  Potenciál pro novou výstavbu do 0,5 TWh ročně  Obměna starých technologií – potenciál zvýšení účinností o 10-20% – přínos: 0,1 TWh ročně Vodní energie 0,6 Celkový dodatečný potenciál TWh za rok  Odhadovaný větrný potenciál je MW**  Předpokládané časově nepredikovatelné využití: 15-25% Větrná energie 0,82,2

14 Podíl instalovaného výkonu v jednotlivých zemích Evropy k počátku roku 2007 StátMW Německo Španělsko Dánsko3 136 Velká Británie2 210 Itálie2 123 Portugalsko1 716 Nizozemí1 560 Česko55 zdroj informací: Wind Power Monthly

15 PŘI HLEDÁNÍ LOKALIT NEZAPOMÍNEJME NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ NEJSOU TO JEN EMISE

16  5 leté měření větru s dobrými výsledky  blízkost připojení k síti  snadná dopravitelnost a výstavba  průmyslový charakter  dobré vztahy s okolím A PROTO ČEZ HLEDÁ VHODNÉ LOKALITY DUKOVANY MAJÍ PRO VÝSTAVBU VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN ŘADU VÝHOD

17 CO MUSÍME VZÍT DO ÚVAHY U ELEKTRÁREN NA BIOMASU – SROVNÁVACÍ PŘÍKLAD Předpoklady  Umístěné přesně uprostřed pole na biomasu  Pracuje 24 hodin denně  Na denní výrobu MWh spotřebuje tun biomasy Instalovaná kapacita 100 MW Elektrárna na biomasu Denně  Do závodu přijede denně 909 nákladních aut s biomasou  Průměrně ujede každé 15 km  Spotřebují při tom více jak litrů nafty, vyprodukují přes 5 t CO 2  Zdraží 1 MWh vyrobené elektřiny o 62 Kč I PŘESTO S BIOMASOU POČÍTÁME Spolu-spalujeme Provozujeme čisté spalování biomasy – omezení dostupností Realizujeme další projekty i s cílem podpořit legislativní změny na podporu pěstování biomasy

18 V EU NEEXISTUJE ZÁVAZNÁ ENERGETICKÁ KONCEPCE, DOKUMENTY MAJÍ JEN VÝZNAM DOPORUČENÍ A ODPOVĚDNOST ZA BEZPEČNOST ZÁSOBENÍ ENERGIEMI JE NA NÁRODNÍCH VLÁDÁCH Energetická politika EU  pouze doporučení; zodpovědnost každého státu  podpora liberalizace : funguje za předpokladu dostatečné nabídky  bezpečnost dodávek a nezávislost (x trh dodavatele)  rozvoj sítí (evropská x národní strategie rozvoje energetické soustavy)  podpora úsporných opatření  podpora obnovitelných zdrojů, snižování emisí skleníkových plynů  diskuse o jaderné energetice  podpora kogenerační výroby elektřiny a tepla BRUSEL NEŘEŠÍ OTÁZKY NÁRODNÍ BEZPEČNOSTI V DODÁVKÁCH ENERGIÍ KLADE NOVÉ POŽADAVKY A LIMITY ODPOVĚDNOST ZA ROZHODNUTÍ JE NA NÁRODNÍCH VLÁDÁCH ČLENŮ EU

19 PŘESTO TVRDÍME, ŽE PRO UDRŽITELNÝ ROZVOJ JE POTŘEBA ROZHODNOUT NYNÍ O DALŠÍM SMĚROVÁNÍ ENERGETIKY A VÝSTAVBĚ DALŠÍCH ZDROJŮ V ČR  Výroba z obnovitelných zdrojů může dosáhnout více jak 10 TWh/rok do roku 2020?  I při maximálním využití obnovitelných zdrojů bude zapotřebí ještě...?... TWh/rok  Scházející energii bude zapotřebí vyrobit v klasických zdrojích  Potřebný instalovaný výkon je...?.. GW  Schvalovací procedury a výstavba uhelné elektrárny je 7 let, pro jaderné zdroje 15 let Pro zajištění dostatku elektřiny po roce 2015 je zapotřebí rozhodnout již dnes o budoucích zdrojích elektrické energie a vhodném mixu pro ČR Source:CEZ, a. s.

TWh 23 Úspory Spotřeba v roce  Reflektuje požadavky jednotlivých zájmových skupin  Kompromisní varianta  Reflektuje geografické předpoklady ČR  Ekonomicky a technicky realistické  Zaručuje bezpečnost dodávek EU „udržitelný rozvoj“ Zaměstnanost „sociální jistoty“ Ekologie „zelená energie“ ČEZ „návratnost akcionářům“ Obyvatelé „levná elektřina“ Politika „průmyslový růst“ Jádro Uhlí Plyn Voda Ostatní obnovitelné zdroje 100% = 78 TWh JAKÁ JE EKONOMICKÁ, SOCIÁLNÍ A BEZPEČNÁ VARIANTA PALIVOVÉHO MIXU ČR V ROCE 2020 A DÁLE? P Ř Í K L A D K D I S K U S I

21 Několik komunikačních tezí z ČEZ  Uvědomujeme si odpovědnost a něco pro to děláme… Nejde jen o jednu isolovanou oblast (např. OZE), ale o celé spektrum ekonomicky smysluplných aktivit, včetně jádra.  OZE jsou fajn, ale nelze za ně platit více než je nutné (jsme neutrální: ani zaslepení promotéři, ani OZE-skeptici). ČR má omezené příležitosti, a my začínáme hledat i mimo ČR.  Oblast energetických úspor není přirozeným businessem pro výrobce energie, ale pracujeme na identifikaci ekonomicky rozumných projektů.  Jádro má pro snižování emisí významný potenciál  Z hlediska opatření realizovatelných ve výrobě největší vedle Carbon Capture and Storage (CCS)  CCS ale nebude komerčně dostupné dříve než za 10 let  Otevřme diskusi úloha jádra v boji proti klimatickým změnám