Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada"— Transkript prezentace:

1 Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Obor: Technické lyceum Třída: 2.L Předmět: Biologie Školní rok: 2016/17 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:

2 Globální oteplování je termín, který označuje změny v teplotě zemské atmosféry a oceánů. Jde o nárůst teploty, který byl vědci pozorován v několika posledních desetiletích.

3 Příčiny globálního oteplování
Existuje mnoho hypotéz, které vycházejí z prověřených zákonitostí zabývajících se úvahami o změně klimatu. Za přímou příčinu globálního oteplování se považuje zvyšování koncentrace skleníkových plynů v atmosféře. Jako skleníkový plyn je označován oxid uhličitý, který vzniká např. spalováním ropy nebo uhlí, metan, vodní pára, ozón nebo oxid dusný. Funkcí skleníkových plynů je udržování stálé teploty v atmosféře. Lidskou činností se ale množství skleníkových plynů v atmosféře zvětšuje, což vede k ohřívání povrchu planety – tzv. skleníkovému efektu.

4 Tání ledovců Během posledních dvou desetiletí došlo podle vyhodnocení měření k úbytku zalednění v Grónsku a na Antarktidě, ledovce ubývají na většině míst na světě a na severní polokouli dochází k úbytku sněhové pokrývky v jarních měsících. Dochází též ke zmenšení tloušťky permafrostu, rozlohy sezónně zamrzlé půdy a zkrácení doby zamrznutí řek a jezer. Satelitní data ukazují, že roční průměrná rozloha arktického ledu se od roku 1978 zmenšovala o 2,7 % ± 0,6 % za desetiletí.

5 Dopad na hladiny oceánů
Hladina Moře rostla v letech 1961–2003, hlavně vlivem teplotní roztažnosti vody a táním pevninských ledovců, o 1,7 mm za rok. Celkově stoupla hladina oceánů za období 1901–2010 o 19cm. IPCC předpokládá další nárůst zvyšování rychlosti hladiny moří a tvrdí, že nejpravděpodobněji stoupne hladina do roku o 80 cm až 1 m. IPCC= Mezivládní panel pro změny klimatu

6 V důsledku globálního oteplování pohlcuje moře tisíce ostrovů
V důsledku globálního oteplování pohlcuje moře tisíce ostrovů. Například ostrovní stát Tuvalu ,který je domovem bezmála deseti tisíc obyvatel bude během 50ti let zatopen. V budoucnosti bude zatopeno tisíce dalších ostrovů a souostroví, mezi které patří i například Maledivy nebo Carteretovy ostrovy.

7 Změna klimatu Příčinou změny klimatu je s největší pravděpodobností zesilování přirozeného skleníkového efektu atmosféry v důsledku lidské činnosti a nadměrného zvyšování antropogenních emisí skleníkových plynů. Změnou klimatu je ohroženo fungování všech krajinných složek včetně lidské společnosti. Pochopit a předpovědět její vývoj a dopady, je vzhledem ke komplikovaným zpětným vazbám v celém klimatickém systému značně náročné. Pro tento účel jsou vyvíjeny složité předpovědní klimatické modely, které se zaměřují na prognózu možných klimatických změn. Abychom předešli pravděpodobným negativním dopadům změny klimatu, je potřeba se zaměřit na efektivní snižování emisí skleníkových plynů (redukce, respektive mitigace) a zároveň se těmto dopadům postupně přizpůsobovat (adaptace).

8 Děkuji za pozornost

9 Zdroje: http://www.mzp.cz/


Stáhnout ppt "Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada"

Podobné prezentace


Reklamy Google