STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Company LOGO Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby Integrovaný operační program 2007 – 2013 Ministerstvo vnitra České republiky.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“ Brno, hotel Voroněž, 20. června 2012.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Integrovaný plán rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace „Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu“ 4. března 2015 Jihlava.
REGIONÁLNÍ ROZMĚR ROZVOJOVÝCH PRIORIT a STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Regionální politika RP ČR.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+ RNDr. Josef POSTRáNECKÝ

SRR 2014+ průmět regionální dimenze do odvětvových politik základní, střednědobý dokument politiky regionálního rozvoje dle §5, zákona č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje cílem je formulování témat a aspektů významných pro podporu regionálního rozvoje průmět regionální dimenze do odvětvových politik Programové prohlášení vlády /schválené dne 4.8.2010 k dispozici analytická část; návrhová se dokončuje vazba na: na národní dokumenty (SUR, SHR, NSRR, PUR…) evropské dokumenty (EU 2020, TA 2020…) podklad pro přípravu nového programového období EU

STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2007 – 2013 schválena 17.5. 2006 (usnesení vlády ČR č. 560) přechodná podpora hospodářsky slabých regionů do roku 2008 ze dne 3.7.2005 (usnesení č. 829) Obsahuje zejména: Analýzu stavu regionálního rozvoje Charakteristiku slabých a silných stránek v rozvoji jednotlivých krajů a okresů Strategické cíle reg. rozvoje ČR Vymezení státem podporovaných regionů Úkoly a doporučení pro resorty a kraje k řešení regionálních disparit Vyhodnocení SRR dvouletý interval výchozí pro novou SRR 2014+

Návrhová část SRR Obecně: 9 priorit v rámci 4 prioritních oblastí PO 1 regionální konkurenceschopnost, PO 2 územní soudržnost, PO 3 environmentální udržitelnost a PO 4 veřejná správa a spolupráce.

Typologie/kategorizace území s ohledem na formulaci priorit a opatření a pro potřeby regionální politiky ČR Aglomerace a regionální centra Stabilizovaná území Periferní území

Struktura prioritní oblasti Regionální konkurenceschopnost Prioritní oblast Regionální konkurenceschopnost 1.1 Podpora transferu znalostí mezi výzkumným a podnikatelským sektorem P.1 Rozvoj regionálních center a jejich zázemí Růstový cíl P.2 Rozvoj infrastruktury podmiňující růst regionální konkurenceschopnosti 1.2 Rozvoj univerzit a výzkumných institucí veřejného i soukromého charakteru 1.3 Optimalizace dopravních systémů regionálních center a jejich zázemí 1.4 Dobudování a zkvalitnění infrastruktury v regionálních centrech a jejich zázemí 1.5 Zlepšení souladu mezi nabídkou a poptávkou na trhu práce 2.2 Dobudování a modernizace silniční infrastruktury s důrazem na páteřní komunikace 2.1 Podpora rekonstrukce a dostavby železnic s důrazem na železniční koridory a optimalizace železniční sítě 2.3 Dobudování a modernizace potřebné technické infrastruktury 2.4 Rozvoj infrastruktury pro podnikání a podpora rozvoje podnikání

Struktura prioritní oblasti Územní soudržnost Prioritní oblast Územní soudržnost Vyrovnávací cíl P.3 Zkvalitnění sociálního prostředí měst 3.2 Vytvoření příznivého prostředí pro mimopracovní aktivity obyvatel 3.3 Podpora specifických typů bydlení (pro mladé rodiny, seniory, sociálně vyloučené osoby apod.) 3.4 Podpora integrace sociálně vyloučených a sociálním vyloučením ohrožených skupin obyvatelstva 5.3 Podpora využití lidského potenciálu periferních oblastí 3.5 Rozvoj a zlepšování využití potenciálu kulturních institucí v regionech 3.1 Zajištění dostatečné kvality a vybavenosti veřejných služeb P.4 Vyvážený socioekonomický rozvoj území mimo regionální centra 5.4 Dostupnost služeb a mobilita 5.5 Obnova a rozvoj specifických území 5.2 Rozvoj lokální ekonomiky 5.1 Podpora komplexních přístupů k rozvoji periferních území 4.3 Infrastruktura, dostupnost a obslužnost území 4.2 Dostupnost a kapacity sociální infrastruktury 4.1 Zlepšování podmínek pro rozvoj lidských zdrojů P.5 Stabilizace periferních území

Struktura prioritní oblasti Environmentální udržitelnost Prioritní oblast Environmentální udržitelnost Preventivní cíl 7.1 Posílení koordinace, preventivního plánování a realizace zásahů do krajiny 7.4 Zkvalitňování integrovaných záchranných systémů 7.3 Omezení dopadů živelních pohrom a posílení preventivních opatření 7.2 Zvýšení ekologické stability krajiny a podpora udržitelného hospodaření v krajině 6.1 Zajištění rozvojových potřeb obcí a využití místního rozvojového potenciálu v souladu s konceptem udržitelného rozvoje 6.2 Revitalizace brownfields, starých ekologických zátěží a území po bývalé těžbě nerostných surovin 6.3 Ochrana zdrojů pitných vod, podpora zásobování pitnou vodou a čištění odpadních vod 6.4 Posílení využívání obnovitelných zdrojů energie 6.5 Omezování negativních vlivů dopravy (hluk, prach atd.) na obyvatelstvo a na krajinu P.6 Využívání přírodního a krajinného potenciálu v regionech a omezení negativních dopadů rozvoje regionů na životní prostředí P.7 Podpora preventivních a adaptačních opatření proti rizikům přírodního a antropogenního původu

Struktura prioritní oblasti Veřejná správa a spolupráce Prioritní oblast Veřejná správa a spolupráce Institucionální cíl 8.1 Zkvalitňování činnosti veřejné správy 8.2 Systémová podpora regionálního rozvoje 9.1 Zkvalitnění plánovacích procesů krajské a obecní samosprávy 9.2 Rozvoj spolupráce při rozvoji území P.9 Podpora koncepčního rozvoje a spolupráce na regionální a místní úrovni P.8 Zkvalitnění institucionálního rámce pro rozvoj regionů 8.3 Informační a komunikační podpora fungování veřejné správy

DĚKUJI ZA POZORNOST