RNDr. Eva Racková, ACCA, CISA 24. března 2003 ISSS, Hradec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

PROGRAMY PODPORY VÝSTAVBY ZE STRANY EVROPSKÉ UNIE Autor: Jiří Vaněk Vyučující: Ing. Martin Čásenský, CSc. Management podniku 2013/2014 České vysoké učení.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Cassia Development & Consulting, s.r.o.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Evropský sociální fond v ČR
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Regionální operační program NUTS II Jihozápad 2007 – 2013
Výsledky projednávání
Transkript prezentace:

RNDr. Eva Racková, ACCA, CISA 24. března 2003 ISSS, Hradec Králové Fondy Evropské unie RNDr. Eva Racková, ACCA, CISA 24. března 2003 ISSS, Hradec Králové

Struktura Fondy EU Řízení procesu alokace fondů Operační programy

Tři obecné cíle Evropské unie Cíl 1: podporovat vývoj oblastí a strukturální změny regionů, jejichž vývoj zaostává – 7 regionů soudržnosti (NUTS II) – Střední Čechy, Severozápad, Jihozápad, Severovýchod, Jihovýchod, Střední Morava a Moravskoslezsko Cíl 2: podporovat ekonomickou a sociální konverzi oblastí se strukturálními obtížemi – Praha (část Prahy vymezená územím s maximálně 31% trvale bydlících obyvatel) Cíl 3: podporovat úpravu a modernizaci politiky a systémů vzdělávání, školení a zaměstnání. Tento cíl je určen pro oblasti, které nejsou pokryty cílem 1 – Praha.

Operační programy (OP) Společný regionální operační program (SROP) OP Průmysl OP Doprava OP Rozvoj lidských zdrojů OP Životní prostředí OP Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství OP Cestovní ruch a lázeňství

Implementační systém operačních programů EU Platební orgán Monitorovací výbor Řídicí orgán Platební jednotka Hodnotitelská komise Zprostředkující subjekt Konečný příjemce

Podmínky financování projektů žádný z projektů nesmí být financován zároveň ze strukturálních fondů a iniciativy Společenství; žádný z projektů nesmí být financován zároveň ze strukturálních fondů a záruční sekce Evropského zemědělského záručního a orientačního fondu; žádný z projektů nesmí být financován zároveň ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti; musí být zajištěno spolufinancování projektu;

Systém předkládání a posuzování projektů Vyhlášení projektového kola, stanovení termínu Akceptace, kontrola formální správnosti Sestavení long-listu projektů Odborné posouzení projektů a sestavení short-listu Předložení seznamu projektů Řídicímu orgánu Schválení projektů, které budou podpořeny, a alokace prostředků Informace předkladatelů Podepsání kontraktu

SROP Priorita 1: Rozvoj místních podnikatelských aktivit přímá podpora mikropodniků s méně než 10 zaměstnanci a řemeslníků podpora projektů obcí pro přípravu ploch v rozsahu do 10 ha a dalších objektů pro podnikání a investory Priorita 2: Regionální rozvoj dopravy a komunikačních technologií udržování a zlepšení regionální dopravní infrastruktury s cílem poskytnout snazší přístup k zaměstnání, vzdělání, sociálním potřebám a trhům pro investory dopravní obslužnost regionů pro osobní i nákladní dopravu budování informační společnosti v obcích a regionech Priorita 3: Místní rozvoj lidských zdrojů podpora neziskových organizací a občanských iniciativ zabývajících se sociální integrací, rovností příležitostí a rozvojem sociální infrastruktury a kulturních potřeb v obcích vzdělávací projekty na podporu sociální integrace

SROP Priorita 4: Zlepšování životního prostředí v obcích a regionech čištění a odkanalizování odpadních vod, zásobování vodou a ochrana zdrojů pitných, léčebných a minerálních vod zlepšování kvality ovzduší v obcích a regionech (plynofikace a snížení emisí z dopravy) inovace infrastruktury pro hospodaření s komunálními odpady (omezení produkce odpadu, sběr a třídění odpadů, odstraňování černých skládek a sanace a rekultivace starých skládek odpadů) regenerace upadajících historických jader měst a regenerace území měst postižených útlumem hospodářských nebo společenských aktivit Priorita 5 – Oživení venkovských oblastí podpora investic nebo aktivit, které přispějí k integrovanému rozvoji venkovského prostoru rozvoj služeb a řemesel ve venkovských obcích Priorita 6 – Rozvoj cestovního ruchu v obcích a regionech rozvoj malých podniků a podnikatelů v cestovním ruchu podpora projektů na posílení infrastruktury, zachování a obnova kulturního dědictví a historického, technického a přírodního bohatství

OP Průmysl Priorita 1: Rozvoj podnikání a zvyšování konkurenceschopnosti produkčního sektoru rozvoj malého a středního podnikání podpora inovačních činností v průmyslu, včetně spolupráce s vědeckovýzkumnými a vysokoškolskými institucemi podpora infrastruktury pro využití lidského kapitálu pro zvýšení konkurenceschopnosti průmyslu Priorita 2: Restrukturalizace průmyslové výrobní základny restrukturalizace oblastí s významnou koncentrací průmyslové produkce restrukturalizace podniků, oborů a odvětví

OP Průmysl Priorita 3: Zvýšení energetické účinnosti získávání, přeměny a užití energetických zdrojů a orientace na úspory energie zvyšování efektivnosti využití energetických zdrojů snižování energetické náročnosti procesů spojených s výrobou, přeměnou a rozvodem energie podpora opatření ke zvyšování efektivnosti užití energie v průmyslu a podnikatelských službách

OP Doprava Priorita 1: Modernizace a rozvoj dopravní infrastruktury celostátního významu modernizace tratí celostátního významu a důležitých železničních uzlů výstavba a modernizace silnic I. třídy modernizace civilních letišť nadregionálního významu výstavba přístavní infrastruktury a modernizace vodní cesty výstavba příhraniční silniční infrastruktury Priorita 2: Snížení negativních důsledků dopravy na životní prostředí realizace ochranných opatření na dopravní síti k zabezpečení ochrany životního prostředí podpora kombinované dopravy podpora zavádění alternativních paliv studijní a výzkumné projekty k zabezpečování problematiky zlepšení životního prostředí z hlediska dopravy

OP Rozvoj lidských zdrojů Priorita 1: Aktivní politika zaměstnanosti zajištění rychlého začlenění nezaměstnaných na trh práce předcházení nezaměstnanosti u osob ohrožených nezaměstnaností Priorita 2: Sociální integrace a rovnost příležitostí prevence sociální exkluze snižování dlouhodobé nezaměstnanosti ohrožených skupin podpora rozvoje individuálních schopností motivace při odstraňování překážek ztěžujících přístup ke vzdělávání a zaměstnání

OP Rozvoj lidských zdrojů Priorita 3: Rozvoj celoživotního učení vytvoření základny pro celoživotní učení (zkvalitnění a modernizace základního a středního vzdělávání) vytvoření a posilování vazeb mezi učením a prací vytváření podmínek pro vysokoškolské vzdělávání vytvořit systém dalšího profesního vzdělávání Priorita 4: Adaptabilita a podnikání sektorově specifické odborné vzdělávání komplementární k OP pro průmysl, cestovní ruch a životní prostředí

OP Životní prostředí Priorita 1: Obnova environmentálních funkcí území zlepšování retenční schopnosti krajiny a revitalizace vodních toků se zřetelem na ochranu biodiverzity (změna rostlinného pokryvu, zmenšování ploch s nepropustným povrchem, zlepšování spádových poměrů a zpomalování povrchového odtoku, zatravňování břehů a přirozených inundací, tvorba protierozních mezí a vegetačních pásů, budování retenčních nádrží a suchých poldrů Priorita 2: Ochrana vod výstavba a rekonstrukce kanalizací a ČOV včetně budování zařízení na zpracování kalů z ČOV (vybudování a dostavba kanalizačních systémů v obcích nad 2 000 obyvatel a ČOV v obcích nad 10 000 obyvatel jejich doplnění o technologie na odstraňování nutrientů a budování různých typů zařízení an úpravu kalů z čistíren odpadních vod)

OP Životní prostředí Priorita 3: Ochrana ovzduší a klimatu zavádění šetrných technologií při spalování snižování emisí těkavých organických látek Priorita 4: Nakládání s odpady a odstraňování starých zátěží budování integrovaných systémů pro sběr a využití odpadů rekultivace a sanace ekologických zátěží

OP Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Priorita 1: Rozvoj zemědělství, lesního a vodního hospodářství a venkova investice do zemědělského majetku/zemědělských podniků zlepšení zpracování zemědělských výrobků a jejich marketing lesní hospodářství posílení přizpůsobivosti a rozvoje venkovských oblastí odborné vzdělávání chov ryb a činnosti prováděné odborníky v rybářství

OP Cestovní ruch a lázeňství Priorita 1: Podpora budování společných služeb pro cestovní ruch podpora investic do vytváření sítí vrcholového zastoupení zájmových profesních sdružení cestovního ruchu s celostátní působností včetně kontrolního systému garance kvylity nabízených služeb zabezpečení výměny a šíření jednotných informací vybudování Národního turistického informačního a rezervačního systému propojení informačních center Priorita 2: Podpora tvorby produktů cestovního ruchu lázeňská turistika (lázeňská infrastruktura, doprovodné programy) kongresová turistika ekoturistika (rekonstrukce a obnova objektů a infrastruktury chráněných krajinných oblastí a národních parků) sportovně-rekreační komplexy kulturní a církevní turistika (zpřístupnění památek, péče o tzv. Světové dědictví, tj. památky zapsané do seznamu UNWESCO a památkové rezervace) specifické produkty nadregionálního či mezinárodního významu

Hodnocení velkých projektů Jasná identifikace projektu Cíle Analýza reálnosti a možných řešení Finanční analýza Sociálně-ekonomické náklady a výnosy Poskytování slev a ekonomická míra návratnosti Analýza citlivosti a rizik

Kontakt RNDr. Eva Racková KPMG Česká republika evarackova@kpmg.cz tel. +420 222 123 121