Biodiverzita Korálový útes. Kredit: Richard Ling.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Organizace ochrany přírody v ČR
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nerostné suroviny vyčepání
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
 VY_32_INOVACE_16_20  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Biotopy ČR.
Otázky ŽP BIODIVERZITA
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
BIODIVERZITA. Různé definice,které mají stejnou myšlenku : : Různost živých organismů : Druhové bohatství organismů.
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Biosférické rezervace Kvarta 2009/2010 Gymnázium Uničov.
BIODIVERZITA.
Péče o biodiverzitu Jan Plesník Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Indikátory pro hodnocení zastavení úbytku biodiverzity v Evropě
Zkoumání a ochrana přírody
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Složky krajiny a životní prostředí
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
 Evropa jako celek má příznivé přírodní podmínky vhodné pro zemědělství a sídla  zdroje nerostných surovin jsou ale již částečně vyčerpány  přes určité.
1 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. 2 Lidské ŽP je potřeba chránit: a)protože má globální charakter a jsme za něj zodpovědní b)staráme se většinou až o poškozené ŽP.
VY_32_INOVACE_ 20 Vymírání živočichů
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
EKOLOGICKÉ INVAZE Lenka Kablásková. INVAZE  Nový výskyt a šíření druhů v určitém území  Jevy související s historickými migracemi organismů nebo s kolonizací.
Krajina a životní prostředí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Ekosystém přirozený a umělý
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
VÝVOJOVÁ TEORIE 21..
Národní park České Švýcarsko (2000) Krkonošský národní park (1963) Národní park Podyjí (1991) Národní park Šumava (1991)
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Hospodářství.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Ochrana přírody v České republice ochrana vod ochrana ovzduší ochrana rostlin.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Druhová rozmanitost přírody Obecné principy druhové rozmanitosti a role člověka ve světle genetické, ekosystémové a druhové biodiverzity Podpořeno grantem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Ekonomika – základní pojmy.
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Člověk jako ochránce.
Zdeněk Dostálek, Jan Janás, Jan Michálek, Miroslav Smetka
Ekonomika životního prostředí
Ekologické globální problémy
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Ochrana přírody a krajiny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ekologie.
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
REGIONY AFRIKY.
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
Transkript prezentace:

Biodiverzita Korálový útes. Kredit: Richard Ling

Definice biodiverzity obtížná definice, mediálně vyprázdněný pojem rozrůzněnost života, bohatství života na Zemi, atd. 3 tradiční úrovně biodiverzity genetická diverzita (rozmanitost genů v rámci druhu) druhová diverzita (rozmanitost na úrovni druhů) ekosystémová diverzita (rozmanitost na úrovni společenstev a ekosystémů)

Výskyt biodiverzity biodiverzita není na Zemi rozložená rovnoměrně vliv prostředí vytvářeného jednotlivými druhy, klimatu, nadmořské výšky, půdy, atd. nejvíce biodiverzity v tropech, důvody stále nejasné Amazonie. Kredit: Phil. P. Harris

Horká místa biodiverzity anglicky hotspots nemusí odpovídat tradičním představám Amazonie nepatří mezi nejvýznamnější horká místa BD Mapa horkých míst biodiverzity. Kredit: Ninjatacoshell, Wikimedia Commons.

Biodiverzita v zemědělství rozmanitost domestikovaných rostlin a zvířat dnes velmi ohrožená významná jako rezervoár důležitých genů a vlastností využitelná při šlechtění nových typů a řešení hospodářských krizí Diverzita banánů. Kredit: TimothyPilgrim.

Biodiverzita a lidské zdraví rozmanitost přírody významná pro lidskou společnost velmi důležité estetické hledisko příznivý pestré přírody vliv na psychiku i kondici příroda i důležitým zdrojem nových léčiv a jiných surovin (bioprospektorství) Catharanthus roseus, farmaceuticky významná rostlina z Madagaskaru. Kredit: titanium22, Wikimedia Commons.

Biodiverzita a rekreace v přírodě inspirace umělců místo rozmanitých odpočinkových aktivit (parky, zahrady, rybaření, pozorování ptáků, atd.) Pagoda v Kew Gardens. Kredit: Tangerman, Wikimedia Commons.

Biodiverzita inspiruje vědu příroda inspiruje vývoj nejrůznějších látek a materiálů, od barviv a gumy až po složité nanostruktury Arabská guma, produkt kapinice Acacia senegal. Kredit: Gixie, Wikimedia Commons.

Počet všech druhů Odhad počtu druhů objevených a dosud neznámých. Kredit: KVDP, Wikimedia Commons.

Vymírání vymření nevyhnutelným koncem každého druhu dnešní doba považována za období intenzivního vymírání reálně vymřelých druhů ale známo překvapivě málo klíčovým důvodem vymření malá početnost druhu Ropucha zlatá, považovaná za vyhynulou od r. 1989. Kredit: Charles H. Smith, Wikimedia Commons.

Vznik nových druhů současně s neustálým vymíráním také neustále vznikají druhy nové intenzita vzniku nových druhů stále nejasná je obtížné určit, zda se biodiverzita snižuje či zvyšuje Spartina anglica, nedávno vzniklý druh trávy. Kredit: Jürgen Howaldt, Wikimedia Commons.

Ohrožení biodiverzity biodiverzita vnímána jako permanentně ohrožená lidskými aktivitami za nejvážnější se považuje vliv změn prostředí, invazních druhů a přehnaného využívání přírodních zdrojů Pestré společenstvo polních plevelů. Lidský vliv na krajinu nemusí být vždy záporný. Kredit: Luc Viatour, Wikimedia Commons.

Invazní druhy Mezi rostlinami tokozelka (vodní hyacint). Kredit: Ted Center, Wikimedia Commons. Koza, jeden z nejhorších invazních druhů. Kredit: Steve Ford Elliott, Wikimedia Commons.

Ochrana biodiverzity biodiverzitu lze podpořit mnoha různými způsoby ohrožené druhy lze chránit v místě výskytu (in-situ) i mimo něj (ex-situ) Kew Gardens. Významně se podílejí na ex-situ ochraně biodiverzity. Kredit: Diliff, Wikimedia Commons.