Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního."— Transkript prezentace:

1

2 Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního hospodářství, plýtvání  energií a materiály, hromadění odpadů, přechod k městskému způsobu života, rozvoj rekreace a cestování.  To vše narušuje základní části biosféry.

3 Hlavní negativní jevy v prostředí  Chemizace prostředí –  projevuje se ve všech složkách přírody.  Více než 4 mil. uměle vyrobených látek (plasty, hnojiva, barviva, pesticidy apod.) ovlivňuje náš život.  Některé z nich se dostávají do potravních řetězců, do půdy i vody a ohrožují životní prostředí a tím existenci života na Zemi.  Jiné se jako nerozložitelné odpady hromadí na skládkách, protože v přírodě nejsou organismy přizpůsobené pro jejich rozklad

4 Hlavní negativní jevy v prostředí  Radioaktivita –  v prostředí se zvyšuje množství radioaktivních látek (stroncium, jod apod. ).  Tyto látky se mohou shromažďovat v organismu a vést k onemocnění rakovinou nebo k ovlivňování dědičných vloh.

5 Hlavní negativní jevy v prostředí  Odpady –  vznikají při všech činnostech a negativně ovlivňují všechny složky přírody - vzduch, půdu, vodu i živou přírodu.  Nejvíce nebezpečné jsou tzv. divoké skládky s nekontrolovatelnými odpady

6 Hlavní negativní jevy v prostředí  Hlučnost –  vlivem rozvoje civilizace se neustále zvyšuje.  Snižování hlučnosti je sice poměrně ekonomicky náročné, ale z hlediska trvání lidské existence bezpodmínečně nutné


Stáhnout ppt "Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního."

Podobné prezentace


Reklamy Google