Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Michaela Vlasáková Pesticidy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Michaela Vlasáková Pesticidy."— Transkript prezentace:

1 Michaela Vlasáková Pesticidy

2 Pesticidy Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv.  Pesticidy se dnes používají na 95 % zemědělské půdy. Účinku pesticidních látek jsou vystaveny všechny složky biosféry.

3 Základní dělení pesticidů
Podle určení – akaricidy, algicidy, arborocidy, avicidy, fungicidy, herbicidy, insekticidy, molluskocidy, piscicidy, rodenticidy. Podle způsobu aplikace – postřiky, aerosoly, fumiganty, popraše, pevné a tekuté nástrahy, mořidla, nátěry a impregnace. Podle působení – kontaktní, systémové.

4

5 Negativní jevy obecně Většina pesticidů usmrcuje či intoxikuje širší spektrum živočichů. Narušují funkci hormonů v těle různých živočichů včetně člověka. V půdě zůstávají dlouhodobě jejich zbytky, které se začleňují do potravních řetězců a hromadí se v organismech, což může mít za následek mizení druhů. Nebezpečí pro lidské zdraví (např. riziko vzniku rakovin, poruchy reprodukce, cukrovka) Změna psychiky u predátorů, která může vyústit až ke kanibalismu vlastních mláďat. Snižování rozmnožovacího potencionálu.

6 DDT Je jedním s nejstarších a nejznámějších insekticidů.
Toxický a nebezpečný pro životní prostředí. Vyrábí se kondenzací chloralu s chlorbenzenem. Byl masově využíván od roku 1939 do roku 1962, k hubení škodlivého hmyzu v zemědělství, a k likvidaci komárů a moskytů. Dnes je jeho výroba a používání zakázáno ve většině zemí světa, ale je stále používán ke snížení výskytu malárie, zvláště v Africe a Asii.

7

8 Úkol Co jsou to pesticidy? Co je to instekticid?
Negativní vlivy na živé organismy? Co víte o DDT?

9 Zdroje


Stáhnout ppt "Michaela Vlasáková Pesticidy."

Podobné prezentace


Reklamy Google