Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_EK018 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - ekologie Tématický okruh Celosvětové řešení ekologických problémů Téma Ochrana biologické rozmanitosti Země Ročník 1. M Datum tvorby Anotace Prezentace se týká problematiky biodiverzity, vlivu lidské činnost na organismy , usnadňuje žákům orientaci v dané problematice. Metodický pokyn prezentace je určena jako materiál k orientaci žáků v pojmech genofond, biodiverzita, klíčové druhy, vymírací kaskáda, zavlečené druhy organismů. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Ochrana biologické rozmanitosti Země

3 Počet druhů na Zemi V roce 1758 Carl Linné zaznamenal a pojmenoval asi druhů. V dnešní době je popsáno asi 1,5 milionů druhů. Odhaduje se, že na Zemi žije asi 10 – 100 mil. druhů organismů. Člověk již ale svojí činností řadu druhů vyhubil. Vznikají nenahraditelné ztráty, mnohé druhy mohou být v budoucnosti využívány k praktickým účelům ( k šlechtění, zdroj potravy, léčiv apod.). Z vědeckého, ekonomického, etického i estetického hlediska je nutné zachovat pokud možno všechny existující druhy – genofond (společný genový fond – genetická výbava organismů.

4 Biologická diverzita – rozmanitost
Zvyšuje se směrem od pólů k rovníku. Tropické pralesy zahrnují asi 10% světové flóry. Mořské korálové útesy jsou druhově nejrozmanitější, ale také nejvíce ohrožené. Vymírání a vznik nových druhů je přirozený proces. Zánik druhu (extinkce) – populace se nedokázaly přizpůsobit změnám prostředí. Vznik nového druhu může trvat až stovky tisíc generací. Hlavní příčinou ohrožení biologické rozmanitosti Země je prudký nárůst lidské populace.

5 Vliv lidské činnosti na vymírání organismů
- Kácení lesů – především tropických deštných pralesů. - Odvodňování a zavlažování. - Těžba surovin (povrchové doly). - Výstavba měst, průmyslových závodů a komunikací. - Znečištění mořského pobřeží. - Kontaminace životního prostředí – pesticidy,hnojiva,radioaktivní látky, ropné produkty, PCB, těžké kovy – to vše snižuje životaschopnost organismů. Lov a odchyt zvířat, sběr exotických rostlin, nelegální vývoz a obchodování s nimi. Zavlečení cizích druhů – mandelinka, bolševník.

6 Zavlečení cizích druhů
(mandelinka bramborová, bolševník velkolepý, králíci v Austrálii). V novém prostředí se nevyskytovali přirození nepřátelé a došlo k jejich přemnožení. Války – použití herbicidů a defoliantů (USA armáda ve Vietnamu) bombardování lesů, zaminování území.

7 Klíčové druhy Vymírací kaskáda
Klíčové druhy - určité druhy, které ovlivňují velmi výrazně rovnováhu v ekosystému. Vymření nebo výrazné snížení jejich početního stavu může rozvrátit ekosystém . Často se jedná o dominantní rostlinné druhy, jejich opylovače nebo některé predátory – např. vlk, rys. Jedním z klasických příkladů je vydra mořská, která je klíčovým druhem v porostech mořského dna blízko břehů. Po prudkém poklesu její populace v důsledku systematického lovu došlo k přemnožení ježovek, kterými se vydra mořská živí, tyto následně spásly rostlinný pokryv až na holé dno.

8 Vyhubení klíčového druhu vyvolá sérii vyhynutí dalších druhů, které jsou na něm závislé v potravinovém řetězci. Tento jev se nazývá vymírací kaskáda. Příklady : Fíkovník - v tropech je zdrojem potravy pro mnoho ptáků a savců, Kaloni – opylovači a šiřitelé semen důležitých stromů. Dravci – ovlivňují velikost populace býložravců Snížení početního stavu populace káněte lesního vedlo k přemnožení populace hrabošů a následně vznikaly velké ztráty v zemědělské produkci.

9 Význam organismů pro člověka
Ekonomické důvody : zemědělství (domestikace zvířat, pěstování plodin), výživa lidstva. Dřeviny, vlákna (bavlna, konopí, sisal, vlna, hedvábí). Kaučuk, rostlinná biomasa, kvasinky, léčiva z rostlin. Vědecké hodnota druhů – biosféra je databankou informací o strategiích přežívání organismů. Estetické důvody : příroda je zdrojem radosti, krásy, umělecké inspirace, odpočinku a rekreace. Etické důvody : Každý živý organismus , populace a ekosystém jsou cenné svým vlastním způsobem a tuto hodnotu si uchovávají i bez svého praktického významu pro člověka. Člověk nemá právo přírodu ničit a nemá pasivně přihlížet k vymírání druhů.

10 ZDROJE: BRANIŠ, Martin: Základy ekologie a ochrany životního prostředí. Praha: Informatorium, 1997. PRIMACK, Richard , KINDLMANN, Pavel, JERSÁKOVÁ, Jana: Biologické principy ochrany přírody. Praha: Portál, 2001.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google