Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nerostné suroviny vyčepání

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nerostné suroviny vyčepání"— Transkript prezentace:

1 Nerostné suroviny vyčepání

2 Co to je? Nerostná surovina je neobnovitelná přírodnina - prvek, sloučenina, minerál nebo hornina, kterou je možno ekonomicky využít, přímo nebo po úpravě pro potřeby lidské společnosti. Nerostnou surovinou mohou být pevné, kapalné i plynné látky. Menší podíl surovin je možno použít neupravený, většinu je však pro využití nutno průmyslově upravit.

3 Rozdělení http://nd01.jxs.cz/397/010/8d8f089b8d_41161239_o2.jpg

4 Historie Nerostné suroviny jsou lidstvu známy od počátku jeho existence, stejně jako jejich těžba, využití i obchod s nimi. Celé epochy pravěku jsou nazvány podle surovin, jejichž využití převládalo, existuje tak doba kamenná, doba bronzová nebo železná. V novověku se vzrůstajícími potřebami industrializace spotřeba i význam nerostných surovin ještě vzrostl. S rozvojem lidské společnosti a zvyšováním poznatků o neživé přírodě v geologii, chemii a technologii množství druhů využívaných nerostných surovin i v současnosti stále vzrůstá, stejně jako druhů jejich využití. Jejich akumulace, které až na některé výjimky vznikly v předchozích geologických dobách však nejsou neomezené, jejich zásoby se nereprodukují, případně vznikají velmi pomalu, což je z hlediska délky lidského života možno považovat za zanedbatelné.

5 Vyčerpání Vyčerpání zdrojů nerostných surovin je mýtus, který se objevuje už po století. V novodobé historii jej připomínají angličtí ekonomové: Thomas Robert Malthus ( ) a na něj navazující David Ricardo ( ). Oba spatřovali a popsali rozpor mezi fyzickou omezeností přírodních zdrojů a exponenciálně rostoucí poptávkou po nich, která podle jejich názoru musela vyústit v postupné vyčerpání těchto zdrojů a tím i rapidní pokles životní úrovně lidstva. V nedávné minulosti tento koncept mezi běžnou veřejností rozšířila populární kniha Meze růstu (Meadows et al. 1972), která předpovídala vyčerpání všech klíčových neobnovitelných zdrojů do sta let. 

6 Co nejvíce těžíme Ropu Uhlí Zemní plyn
Zemní plyn

7 Otázky na závěr 1.) Co je nerostná surovina? 2.) Na co rozdělujeme nerostné suroviny? 3.) Od kdy známe nerostné suroviny? 4.) Je možné vyčerpat nerostné suroviny? 5.) Jak se jmenuje první kniha o vyčerpání surovin z roku 1972? 6.) Co nejvíce těžíme?

8 Odpovědi 1.) Co je nerostná surovina? Nerostná surovina je neobnovitelná přírodnina - prvek, sloučenina, minerál nebo hornina. 2.) Na co rozdělujeme nerostné suroviny? Rudy, nerudy a kaustobiolity. 3.) Od kdy známe nerostné suroviny? Nerostné suroviny jsou lidstvu známy od počátku jeho existence. 4.) Je možné vyčerpat nerostné suroviny? NE! 5.) Jak se jmenuje první kniha o vyčerpání surovin z roku 1972? Meze růstu. 6.) Co nejvíce těžíme? Ropa,uhlí a zemní plyn.

9 Zdroje wikipedia.cz geologie.vsb.cz google.cz


Stáhnout ppt "Nerostné suroviny vyčepání"

Podobné prezentace


Reklamy Google