Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky."— Transkript prezentace:

1 Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy1/1.1 Předmět Zeměpis Téma Voda Autor Mgr. Robert Jiran

2 ZEMĚPIS PRO 6. ROČNÍK Učebnice FRAUS. Fraus str. 86 - 87. Voda. Význam a použití. Rybolov. Opakování Voda

3 TADY VODA NENÍ POTŘEBA Vodní mlýn Voda je jedním ze základních přírodních zdrojů umožňující život na Zemi. Většina vody na Světě je slaná a nejvíce pitné vody je v ledovcích kterých je bohužel rok od roku méně. Spotřeba vody neustále stoupá. Hodně vody spotřebují domácnosti, průmysl a zemědělství. Oceány jsou zdrojem ryb a dalších živočichů. Voda Ledovec

4 Jaké znáte vodní zdroje? Význam a použití Je základní podmínkou života. Ve vodě vznikl život. Lidské tělo obsahuje 70 % a rostliny až 90 % vody. Už ztráta 20 % tělesné vody je smrtelná. Je nejdůležitější surovinou všech průmyslových odvětví, používá se ke chlazení, ohřevu, oplachu, k výrobě elektrické energie ve formě páry a v potravinářství k výrobě nápojů atd. Je základní podmínkou rostlinné a živočišné výroby. Je zdrojem obživy v přímořských státech Vodní toky (řeky) a plochy (oceány, moře, jezera) hrají významnou roli v dopravě. Přítomnost vodních ploch má vliv na klima krajiny. Voda je využívána při rekreaci a sportu. Minerální voda má léčivé účinky.

5 Š…. K… L.. C….T P….H S…C Rybolov Jaké znáš sladkovodní ryby? Rybolov je odchyt ryb z tekoucích vod, jezer, umělých nádrží (rybníků, přehrad) a moří. Hospodářské výlovy - při nich se odchyt provádí pomocí sítí, případně i elektrického proudu Sportovní aktivity - také označované termínem rybaření; zde se pro lov ryb používají udice s nástrahou Lov velryb je druh mořského rybolovu, během kterého jsou velrybářskou flotilou loveni velcí mořští savci (velryby, plejtváci atd.). Má značný vliv na decimaci druhů a některé přivedl na nebo dokonce za hranici vyhubení.

6

7 OPAKOVÁNÍ 1.Kde je uloženo nejvíce pitné vody? 2.Většina vody na světě je slaná nebo sladká? 3.Spotřeba vody ve světě stoupá nebo klesá? 4.Jmenuj tři odvětví průmyslu s největší spotřebou vody. 5.Hledej vodní plochu na mapě 61°sš, 30°vd 27°sš, 33°vd 36°sš, 123°vd 1.V ledovcích 2.Slaná 3.Stoupá 4.Energetika, potravinářství, chemický průmysl atd. 5.Ladožské jezero, Suezský průplav, Žluté moře


Stáhnout ppt "Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google