Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdeněk Dostálek, Jan Janás, Jan Michálek, Miroslav Smetka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdeněk Dostálek, Jan Janás, Jan Michálek, Miroslav Smetka"— Transkript prezentace:

1 Zdeněk Dostálek, Jan Janás, Jan Michálek, Miroslav Smetka
Půdy Zdeněk Dostálek, Jan Janás, Jan Michálek, Miroslav Smetka 9.A, 2009/2010

2 Eroze půdy Eroze je přirozený proces rozrušování a transporty objektů na zemském povrchu. Příčinou eroze je mechanické působení pohybujících se okolních látek - především větru, proudící nebo vlnící se vody, ledu, sněhu, pohyblivých zvětrávání a nezpevněných usazeniny. Erozí však není chemické rozpouštění hornin (koroze). Eroze byla vždy existujícím přírodním procesem, na mnoha místech ji však zvyšuje činnost člověka. Určitý stupeň eroze jako přírodního jevu může být prospěšná ekosystém, její nadměrné působení však může vést k poškození ekosystému a ztrátě jeho funkčnosti.

3 Eroze – je jev, při kterém dochází k rozrušení půdy vodou, větrem, sněhem. Je zapříčiněna odlesňování krajiny, nadměrnou pastvou a nevhodnými zemědělskými postupy

4

5 Degradace půdy Degradace půd- proces, při kterém dochází ke snížení úrodnosti, využitelnosti půdy a snižují se její ekologické funkce.

6 Mapa světa s degradací půdy

7 Poušť Část území bez vegetace

8 Snížená diverzita - rozmanitost
Diverzita- základní vlastností systémů, vyjadřující rozrůzněnost jejich prvků. Zároveň je často vnímána jako míra stability systému.

9


Stáhnout ppt "Zdeněk Dostálek, Jan Janás, Jan Michálek, Miroslav Smetka"

Podobné prezentace


Reklamy Google