1 2 3 4 Probuzenecká hnutí / Bratrské hnutí1 Cíl přednášky  dospět k sebereflexi  poznat a lépe využívat duchovní dědictví zakladatelů hnutí  chránit.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
…žiji podle Božích přikázání? …daruji peníze pro misii…?
Advertisements

Uvedení do křesťanského života
Život v obecenství – Zpověď
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
 Adventní probuzení v první polovině 19. století v USA  Již v roce 1844 existují skupiny křesťanů z různých církví, které spojovala hluboká.
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Křesťanská iniciace pokřtěných dětí s odkazem na aktuálnost dekretu Quam singulari.
Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013
Jirka Pospíšil, BIBLICKÁ ŠKOLA EBED KŘEST VE VODĚ Jirka Pospíšil,
Pietismus v 17. a 18. století1 Přehled 1. Vznik a záměr 2. Průlomy v katolicismu 3. Reformovaný pietismus 4. Lutherský pietismus 5. Württembergský.
O Ježíši Kristu a Božím království
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
Ostrava Lukáš 18 7Což teprve Bůh! Nezjedná on právo svým vyvoleným, kteří k němu dnem i nocí volají, i když jim s pomocí prodlévá? 8 Ujišťuji.
Jaký smysl má takové setkání? - upevnit vztah s Bohem - nalézt inspiraci pro další dynamiku tohoto vztahu - týdenní program je zaměřen na rozvoj osobnosti.
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Přijď Duchu svatý.
Buďme bdělí v modlitbách Pokud se nemodlíš, nejsi křesťan! Clendennen.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
Univerzitní křesťanské hnutí Představení Univerzitní křesťanské hnutí UKH je součástí IFES (International Fellowship of Evangelical Students)– Mezinárodního.
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
Uvedení do křesťanského života
Ve společenství s Matkou Boží
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Slovo života Slovo života leden 2012 leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
Kurzy Alfa – stručné představení
Mezinárodní Ekumenická Fraternita „Mistře, na tvé slovo spustíme sítě.“ (Lk 5,5)
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Vypracoval: Jakub Moravec
■KMS tvoří desítky sborů sedmi církví, řada křesťanských organizací a individuálních členů. ■Byla založena v prosinci ■KMS je členem České evangelikální.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… Modlitby na březen 2015.
Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc Mojžíš se často a dlouho zdržuje při rozhovorech s Pánem. Jedná se o důvěrný vztah k věrnému Bohu. Při těchto.
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
1. Jistotu vzácnou v srdci už mám: | spasil mne Ježíš můj Bůh a Pán, | břemeno hříchů z duše mi sňal, | dědicem Božím tak jsem se stal. | Zazvuč již, zazvuč.
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Středem a vrcholem mše svaté je eucharistická modlitba. Eucharistická modlitba Centrum pro katechezi.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Spirituální teologie 10. VZÁJEMNÉ PŘEBÝVÁNÍ. Úvod „Vy však buďte dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.“ „Buďte velkorysí a milosrdní k druhým,
1 Kterou církev si vybrat? Křesťanský sbor Brno, 26. srpna 2009 Aleš Drbal.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Klikněte pro vložení textu Církev jako tělo „Vy jste tedy tělo Kristovo a jednotlivé jeho části“ 1 Kor 12,27.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Křesťanství B. Trojanová.
Řád mše svaté.
Slovo života Listopad 2012.
Digitální učební materiál
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Obnov svoje brány!.
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
Presbytariánská církev
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
BAPTISTÉ Vytvořeno dne: Anotace:
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
Transkript prezentace:

Probuzenecká hnutí / Bratrské hnutí1 Cíl přednášky  dospět k sebereflexi  poznat a lépe využívat duchovní dědictví zakladatelů hnutí  chránit se před dvěma extrémy: vyzdvihování tradice nade vše žít víru bez historie Otázka účastníkům semináře  Čím se vyznačuje Bratrské hnutí? Jaké jsou jeho důrazy?

Probuzenecké hnutí / Bratrské hnutí Caspar Schwenckfeld ( ) Jednota všech opravdových věřících Ježíš – Summa celé Bible Bible – bezchybný zdroj poznání Hluboký osobní prožitek spásy Úplné odevzdání se Bohu Mít podíl na Duchu svatém

Probuzenecká hnutí / Bratrské hnutí Menno Simons ( ) Církev jako místní společenství podle NZ  Znovuzrození k novému bytí v Kristu  Úplná změna životního stylu  Čistota Kristovy církve

Probuzenecká hnutí / Bratrské hnutí John Bunyan “Pilgrims progress“ a všichni nekonformisté  Samostatnost místního sboru  Kněžství všech věřících  Křest věřících  Vedení Duchem  Očekávání Kristova příchodu

Probuzenecká hnutí / Bratrské hnutí Mikoláš L. Zinzendorf ( ) Misie – sbor v pohybu  Šíření Ježíšovy vlády  Otevřenost křesťanův všech konfesí  Bratrská společenství  Budující setkání  Celosvětová misie

Probuzenecké hnutí / Bratrské hnutí Bratři toužili po pravém společenství s Bohem a lidmi, kteří jsou opravdovými věřícími napříč všem církevním plotům. Bratři vedli posvěcený život, zaměřený na budování nezávislých sborů po vzoru Nového zákona v očekávání druhého příchodu Krista.

Probuzenecká hnutí / Bratrské hnutí7 Začátky hnutí  Pokračování reformace, hnutí svobodných církví a nových duchovních hnutí. Teologické důrazy: pokání, zkušenost milosti, zápas víry.  Západoevropská probuzenecká hnutí 19. století (1830 Irsko a UK, 1840 Švýcarsko a Francie, 1850 Německo, Holandsko, Severní Amerika)

Probuzenecká hnutí / Bratrské hnutí8 Důrazy hnutí  Poznávání Bible, Bohem vdechnutého Písma, jako závazného slova pro život  Zaměření na Krista, Spasitele všech, kdo v Něho věří, naplnění proroctví SZ  Rozvíjení darů Ducha svatého a všeobecného kněžství při bohoslužbách  Uplatňování křtu obrácených jako začlenění do společenství míst. sboru  Vrcholem společného uctívání Boha se stala Památka Páně bez ordinovaného vysluhování duchovními  Místní sbory jsou nezávislé a jsou spravovány staršími  Víra v brzký příchod Ježíše Krista, vtržení církve a dispenzační výklad Bible

Probuzenecké hnutí / Bratrské hnutí Začátek hnutí ve Velké Británii 1825 v Dublinu (Irsko), Dr. Edward Cronin a Edward Wilson spolu s dalšími se shromáždili ke čtení Bible, zpěvu a modlitbě „Neboť kdekoliv se shromáždí dva nebo tři v mém jménu, tam jsem já uprostřed nich.“ Mat 18,20

Probuzenecké hnutí / Bratrské hnutí 1827 se malá skupinka (H. Hutchinson, Wm. Stokes, Lord Congleton, J.G. Bellett, and J. N. Darby) sešla, aby spolu slavila Památku Páně

Probuzenecké hnutí / Bratrské hnutí Antony Norris Groves ( ) Štěstí života odevzdaného Kristu Památka Páně pro každého křesťana a každý den Jednota opravdových křesťanů „Také si nenechte říkat vůdcové, protože máme jednoho vůdce, Krista... Vy všichni jste bratři" Mat 23,10.8

Probuzenecké hnutí / Bratrské hnutí John Nelson Darby ( ) Překlad Bible (Engl.,Franz.,Deutsch) Zakládání sborů (ovlivnil asi 1500 sborů) Otec dispenzacionalismu a premilenialismu Teorie úpadku a exklusivismus

Probuzenecké hnutí / Bratrské hnutí Georg Müller ( ) Zvěstování Slova v Bristolu Zakladatel Scriptural Knowledge Institution Zakladatel sirotčinců v Bristolu Kazatelská činnost (1843 založil sbor ve Stuttgartu)