Etika pro vědecko-výzkumné pracovníky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti
Advertisements

Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Všeobecné osobnostní právo
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Vymezení a pojetí sociální práce
Etika v podnikání Business Ethics
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Anotace: Objasnění etických pojmů se zaměřením na věcný a společenský význam Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor:
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
Piaget, Kohlberg, Selman, Gilliganová
Teorie Lawrence Kohlberga
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.
PRÁCE S ODBORNOU LITERATUROU
O povaze právní interpretace
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Všeobecná deklarace lidských práv
Kvalita informovanosti klienta o právech pacientů Prezentaci zpracoval(a): Školní rok: Třída:
Psychologie II Sociální psychologie
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Právní odpovědnost.
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Právní normy Pavel Šuranský.
Všeobecné osobnostní právo
Norma, právo, forma zákonů
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
PŘEDNÁŠKA Č. 6 POUŽÍVÁNÍ CIZÍ KOLIZNÍ NORMY
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
Význam hodnotové orientace v OM Osnova Hodnoty obecně a hodnoty týkající se nás samých 4 kardinální ctnosti a nově diskutované hodnoty Hodnoty jako zdroj.
Etický kodex české pedagogické vědy a výzkumu Jan Průcha, Roman Švaříček Filip Votava Učo:
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Bioetické principy. Princip = obecné pravidlo jednání odvozené z lidské zkušenosti.
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
Práva a povinnosti mezi manželi
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Lidská práva.
(přednáška k předmětu Základy práva)
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Úvod do psychologie
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Základní filozofické otázky
LIDSKÁ PRÁVA y.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Etika pro vědecko-výzkumné pracovníky Mgr. Martin Zielina

Základní situace etiky Představme si, že můžeme celý lidský život redukovat na sled za sebou jdoucích rozhodnutí, přičemž každá volba vede k určitému jednání. Samotné rozhodování je nevyhnutelné. Můžeme tedy volit mezi jednotlivými alternativami jednání, ale samotné volby se vzdát nemůžeme (i to je volba).

Chování a jednání Chování – jakákoliv aktivita organismu, která nepodléhá vůli (např. napětí hladké svaloviny, hormonální sekrece apod.) Jednání – taková činnost, které předchází rozhodnutí, popř. je alespoň principiálně možné (např. zatleskat, mluvit apod.)

Etika a výklad světa Prastará otázka, zda naše jednání vychází z přirozenosti (fysis), tzv. determinismus; nebo pouze ze vzájemné dohody (nomos), tzv. svoboda vůle. Nejstarší definice etiky: „Ctnost mravní (éthiké) vzniká ze zvyku, odtud obdržela i jméno, které se jen málo odlišuje od slova zvyk (éthos).“ Aristotelés, EN 1103a17 an.

Příklad vztahů etiky a výkladu světa Etika z výkladu světa Protože věří v reinkarnaci (výklad světa), tak nejí maso (etika). VS  E Výklad světa z etiky Protože nejí maso (etika), tak zvířata chápe jako něco k mazlení, a ne ke snědku (výklad světa). E  VS

Historické souvislosti etiky Světonázor Období Princip Kosmos antika krása uspořádání Univerzum středověk, novověk, moderna řád uspořádání Diverzum, Multiverzum postmoderna pluralita uspořádání

Pravda „Pravda je jenom jedna.“ To nemusí být vždy pravda… Objektivní pravda – je chápaná jako něco neproměnlivého, co vždy stejně platí. Subjektivní pravda – v tomto smyslu spíše „pravdivý soud“, který vyplývá pouze z našeho individuálního přesvědčení. Příklad: Země je kulatá.

Teorie pravdy Lze rozlišovat minimálně tři teorie pravdy: Korespondenční – adequatio rei et intellectum (korespondence věci a mentálního stavu) Koherenční – nerozpornost tvrzení v systému Pragmatická – pravdivost s ohledem na naše cíle

Etické předporozumění Socializace, enkulturace, popř. akulturace Biologický determinismus (pudy a potřeby)

Etické předporozumění Etické předporozumění: v běžných rozhovorech se vyskytují slova vyjadřující mravní skutečnost: např. DOBRÉ-špatné; NEZIŠTNÉ-egoistické; UŠLECHTILÉ-hrubé atd. Přirozený zákon (lex naturalis)

Základní etické principy Konat dobro a nečinit zlo. Jak ovšem rozlišit, co je dobré a co zlé? Příklad: zabití, sex, lež TIZIANO, Vecellio – Adam a Eva (1550)

Základní etické principy Deontologie – tzv. etika podle smýšlení. Činit „dobro“ znamená řídit se podle předem deklarovaných principů (desatero, právní normy, názory autority apod.) Konsekvencionalismus – tzv. etika podle odpovědnosti. Takové jednání je „dobré“, které přináší větší množství výhod než nevýhod.

Deontologie Mezi přijaté zásady může patřit i tzv. zlaté pravidlo (jednej tak, jak chceš, aby se k tobě chovali jiní) nebo tvz. společenská smlouva.

Konsekvencionalismus V tomto případě hrozí orientace jen na své vlastní potěšení (hédonistická orientace), popř. ryze osobní pomstu.

Základní etické principy Beneficience neboli dobřečinění. Aktivně předcházet poškození, odstraňovat je a současně podporovat dobro. Nonmaleficence neboli neškodění, popř. nepoškozování, zakazuje ublížit, poškodit nebo dokonce usmrtit jiné. Zásada: Primum non nocere! Nonmaleficence má předost před beneficiencí.

Etický problém vs. etické dilema Problém – jedna z nabízených alternativ řešení krizové situace je výrazně lepší než ostatní. Dilema – každá alternativa má svá pro a proti. Nelze ani po uvážlivém zvážení vybrat, která z možností je lepší než ostatní.

Etická dilemata Interupce Eutanázie Pro choice Pro life

Etika a vztah k účastníkům výzkumu 3 oblasti: 1) Etické nakládání s účastníky výzkumu 2) Etické nakládání s informacemi 3) Etika jakožto odpovědnost vůči společnosti Zdroj: Komenda, 2004, s. 97

Etické nakládání s účastníky výzkumu Nejčastější etický problém Sociální a osobní hodnoty (např. svoboda, soukromí atd.) ve střetu s vědeckými hodnotami (např. objev, neotřelost) Přístupy: Deontologický (autority, kodexy apod.) Teleologický (účelnost a morálnost činů vzhledem k cílům)

Etické nakládání s účastníky výzkumu Princip autonomie – pohlížet na každého účastníka výzkumu jako na nezávislou osobu schopnou samostatného jednání.

Etické nakládání s účastníky výzkumu Zachování důstojnosti člověka – základní lidská práva jsou připsaná každému člověku bez rozdílu věku, pohlaví, zdravotního stavu, sociální situace. V 10 článku Listiny základních práv a svobod je uvedeno: „Každý má právo, aby byla zachována jeho lidská důstojnost, osobní čest, dobrá pověst a chráněno jeho jméno.“ Respektování osobní integrity Zamezení fyzickému či duševnímu zneužívání Dodržování zásad slušného chování

Etické nakládání s účastníky výzkumu Čtyři oblasti neetického přístupu k účastníkům výzkumu: 1) možné poškození subjektu 2) absence jeho poučeného souhlasu 3) klamání účastníka 4) narušení soukromí subjektu

Možné poškození subjektu Účastník výzkumu má právo na zajištění bezpečnosti Poškození je někdy obtížné rozpoznat

Absence jeho poučeného souhlasu Účastníci výzkumu mají svobodnou volbu, zda se ho zúčastní či nikoliv. Oprávněné rozhodnutí mohou učinit pouze na základě znalosti všech relevantních skutečností. Je obtížné určit, o čem přesně má být účastník výzkumu informován (každý výzkum je jiný).

Klamání účastníka Úzce souvisí s vypracováním informovaného souhlasu. Podáním všech informací se výzkumník vzdává zkoumání některých otázek.

Milgramův experiment Experiment, který předstíral, že se jedná o novou učební metodu za použití elektrických šoků.

Pokusy s malým Albertem J. B. Watson (zakladatel behaviorismu) klasickým podmiňováním vypěstoval u dítěte fobii z malých, bílých a chlupatých věcí.

Narušení soukromí subjektu Opět souvisí s kvalitně vypracovaným informovaným souhlasem. Např. není dovoleno sledovat jedince skrytou kamerou na soukromém místě bez jeho dovolení. Ochrana soukromí účastníků výzkumu se zpravidla zajišťují anonymitou (záznamy bez uvedení jména a příjmení apod.).

Etické nakládání s informacemi 1) Princip objektivnosti a pravdivosti – vědec by měl předložit všechna fakta a zjištění, k nimž dospěl. Tedy (i) nezamlčovat, ani (ii) nepřidávat. 2) Princip osobní poctivosti a čestnosti – vědec by měl poctivě nakládat se zdroji, ze kterých čerpá. Tedy správně citovat (ISO 690).

Etické nakládání s informacemi 3) Princip originality (původnosti) – vědec přináší nový poznatek, byť pouze dílčí. Tedy žádné plagiáty 4) Princip zásadovosti a nekompromisnosti – vědec by měl projevovat odvahu, např. v obtížných situacích. Tedy nepřizpůsobovat výsledky vědecké práce, tak aby se vyhnul problémům.

Etické nakládání s informacemi 5) Princip sebekritičnosti a názorové tolerantnosti – vědec by měl být schopen přiznat chybu, popř. sebekriticky uznat nesprávnost svých závěrů. 6) Princip skromnosti – vědec by měl mít ochotu přijímat cizí názor. Tedy překonat pýchu z vědecké práce a jejich výsledků.

Etika jakožto odpovědnost vůči společnosti 1) Princip solidarity – upravuje vzájemný poměr mezi jednotlivými členy společnosti („všichni jsme na jedné lodi“). 2) Princip subsidiarity – uspořádává vztah společenského celku k jednotlivci nebo jednotlivých společenských skupin. 3) Princip obecného blaha

Vztah etiky a práva Etika je původním základem práva Právo je minimum etiky Legalita = shoda legislativní a mravní normy Právní předpisy nemusí vždy korespondovat s etikou – např. Myslivec na Táborsku zastřelil zraněného jelena. Nimrod však neměl povolení k odstřelu (stíhán za pytláctví). Zdroj: www.novinky.cz, 15.10.2010

Etické kodexy Etický kodex – systematické shrnutí etických norem a principů do přehledných definic. Např. Desatero Hippokratova přísaha

Hippokratova přísaha „Přísahám při lékaři Apollonu, při Hygieii a Panacei, volám za svědky všechny bohy a bohyně, že ze všech sil a s plným svědomím budu plniti tento slib:     Budu si vážiti svého mistra v tomto umění jako svých vlastních rodičů, budu se s ním děliti o svůj příjem, budu mu dávati to, čeho bude míti nedostatek, budu pokládati jeho děti za své bratry pokrevné a ze své strany vyučím je v tomto umění bez odměny a bez závazků.     Umožním účast na vědění a naukách tohoto oboru především svým synům, dále synům svého mistra a potom těm, kdo zápisem a přísahou se prohlásí za mé žáky, ale nikomu jinému.     Aby nemocní opět nabyli zdraví, nařídím opatření podle svého nejlepšího vědění a posouzení a budu od nich vzdalovati všechno zlé a škodlivé.     Nehodlám se pohnouti od nikoho, ať je to kdokoliv, abych mu podal jedu nebo abych mu dal za podobným účelem radu.     Nedám žádné ženě vložku do pochvy s tím úmyslem, abych zabránil oplodnění nebo přerušil vývoj plodu.     Svůj život i své umění budu ceniti jako posvátné, nebudu dělati operace kamene, a vstoupím-li do domu, vejdu tam pro blaho nemocných, zdržím se všeho počínání nešlechetného, neposkvrním se chlípným dotekem s ženami, muži, se svobodnými ani s otroky.     O všem, co uvidím a uslyším při léčení samém, nebo v souvislosti s ním, zachovám mlčení a podržím to jako tajemství, nebude-li mi dáno svolení k tomu, abych to řekl.     Udržím-li pevně a dokonale věrnost této přísaze, buď mi za to dán šťastný život pro všechny časy, kdybych však se proti této přísaze prohřešil, ať mě postihne pravý opak."

Etické kodexy Vznik novodobých etických kodexů zapříčinila především 2. světová válka. Zločiny proti lidskosti. Norimberský kodex Nejvíce etických kodexů v současnosti upravuje biomedicínský výzkum: např. Ženevská deklarace (1948), Principy pro ty, kteří se podílejí na výzkumu a experimentování (1954), Všeobecná deklarace o lidském genomu a lidských právech (1997), Mezinárodní deklarace o lidských genetických datech (2003)

Etické kodexy Shrnutí základních rysů etických kodexů upravujících biomedicínský výzkum: 1) Zásady respektování autonomie 2) Ochrana osob se sníženou nebo narušenou autonomii 3) Prospěšnost – maximalizovat užitek, minimalizovat zisk 4) Non maleficence – zákaz úmyslného poškozování zkoumaných osob 5) Distribuční spravedlnost – spravedlivé rozdělení zátěže i užitku 6) Podrobný popis zásad Informovaného souhlasu 7) Výběr účastníků výzkumu, důvěrnost, odškodnění, sponzoring, popis fází klinických zkoušek

Děkuji za pozornost