Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
AUTOR: Mgr. Eva Cigániková NÁZEV: VY_32_INOVACE_OV,6_19_Miniúvod do lidských práv TEMA: DVĚ STRANY JEDNÉ MINCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Výukový materiál: EUPŠ _OP VK_Cigániková_OV,6_19_Miniúvod do lidských práv Šablona: III/2 Sada: OV,6 Autor: Mgr. Eva Cigániková Vytvořeno: březen 2012 Ověřeno: – VI.třída Ročník: 6 Druh učebního materiálu: Prezentace Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská výchova Tematický okruh: MINIÚVOD DO LIDSKÝCH PRÁV Téma: Dvě strany jedné mince Anotace: Právo a povinnost jako základní vzorec chování občana státu. Otázky k opakování je možno využít i pro ověřování porozumění pojmů. Poznámky:

3 Dvě strany jedné mince aneb rub a líc našeho chování
PRÁVO – nárok na něco (na vzdělání, na život, na svobodu) POVINNOST – dodržování zákonů ČR (platné pro všechny občany našeho státu) = ten, kdo uplatňuje svá práva, musí zároveň plnit své povinnosti.

4 Vypiš, lidská práva, která znáš :
právo na život právo na rozvoj právo na ochranu právo svobodně se vyjadřovat právo na jméno a státní příslušnost právo žít se svými rodiči právo na ochranu před násilím právo užívat vlastní kulturu a jazyk právo na volný čas právo na majetek právo na ochranu důstojnosti …

5 právo na ochranu listovního tajemství právo na svobodu názoru
Spoj čarou popis činnosti a název lidského práva, které je touto činností porušováno : trhám sousedovi bez dovolení hrušky někdo zabil člověka ubližuji spolužákovi někomu neprávem nadává sousedka pomlouvá souseda někdo je držen v zajetí otevírám cizí dopis někdo mi vnucuje svůj názor právo na ochranu listovního tajemství právo na svobodu názoru právo na majetek právo na život právo na svobodu pohybu právo na ochranu důstojnosti právo na nedotknutelnost osoby právo na ochranu dobré pověsti Vysvětli , jaké povinnosti ti vyplývají z daných práv :

6 Co sám nechceš, nečiň druhému.
Morálka to jsou zvyky a pravidla chování lidí v dané společnosti, schopnost rozlišovat dobro a zlo a řídit se podle toho, je to způsob chování člověka. dodržování mravního chování podléhá našemu svědomí a kontrole veřejnosti. Zlaté pravidlo chování : Co sám nechceš, nečiň druhému.

7 Morální pravidlo Zákon
Rozhodni, co patří pod morálku, co pod zákonné zařízení : Morální pravidlo Zákon Potkám staršího člověka a pozdravím. Nesmím krást. Pomáhám lidem, kteří to potřebují. Motorové vozidlo smějí řídit jen lidé, kteří mají řidičský průkaz. Za ublížení na zdraví jinému člověku budu potrestán. Nevyplazuji na kamarády jazyk. Chovám se zdvořile.

8 Opakování Jak se nazývá základní dokument, který řeší otázku lidských práv a v kterém roce byl sepsán ? Jaký dokument o lidských právech platí v ČR ? Jak se nazývá dokument o právech dětí v ČR ? Jak bys vysvětlil pojem - rovnost mezi lidmi ? Co si představuješ pod mravným chováním ? Vyjmenuj 3 příklady nemorálního chování ? Jaké jsou 3 nejdůležitější lidská práva ? Jak zní zlaté pravidlo chování ?


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín"

Podobné prezentace


Reklamy Google