Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU."— Transkript prezentace:

1 POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU

2 POLITIKA

3 POLITOLOGIE Politologie – věda o politice, vznikla v Americe na konci 19. století, rozmach po 2. Světové válce, ve světě se spíše nazývá politickou vědou Podskupiny politologie: 1.) Politické teorie – nejstarší politický obor v rámci politické filozofie 2.) Politická sociologie – zkoumá pouze politiku a věci s ní související (společenská věda) 3.) Správní věda 4.) Mezinárodní vztahy

4 Politologie se zabývá popisem a hodnocením politických jevů, jako je např. fungování státu a politického systému, mocenských organizací a autorit, politické ideologie, význam a chování veřejnosti ve vztahu k politice a také mezinárodní vztahy.

5 POLITIKA Politika (z řeckého polis – město, politiké techné – správa obce) je mnohoznačný pojem, nejčastěji označující proces a metodu rozhodování určité skupiny lidí s pluralitními zájmy a názory.

6 V rámci rozhodovacích procesů je politika správa věcí veřejných, uměním řídit stát a hájit zájmy jednoho státu vůči druhému, vytvářet a udržovat vztahy mezi těmito státy. V přeneseném smyslu znamená politika chování a jednání jednotlivce nebo skupiny nebo nasazení prostředků k dosažení určitého cíle.

7 Prostředkem politiky je politická moc, kterou lze získat buď demokraticky nebo násilím. V otevřených společnostech demokracií vstupují do politiky politické subjekty politickým přesvědčováním a vyjednáváním = vytvářejí či spoluvytvářejí politická rozhodnutí Mezi takové subjekty mohou patřit jednotlivci nebo organizace (politické strany a hnutí, spolky a jiné zájmové skupiny). Vynutitelnost politického rozhodnutí je zajištěna autoritou (která vykonává politickou moc)

8 https://www.szs-pardubice.cz/file-download/563/ STÁT A JEHO FUNKCE - pracovní listy

9 PRACOVNÍ LIST Obecně definujte politologii a vysvětlete pojem politika Definujte republiku a uveďte + stručně popište druhy republiky Charakterizujte tzv. autokratické (diktátorské) státy Charakterizujte federaci + uveďte příklady těchto států


Stáhnout ppt "POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU."

Podobné prezentace


Reklamy Google