Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte (1798-1857) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte (1798-1857) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se."— Transkript prezentace:

1 ς Vznik sociologie

2 zakladatelem je Auguste Comte (1798-1857) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se podle Comte dělí na dvě části 1) STATIKA = společenský řád 2) DYNAMIKA = společenský vývoj

3 politologie- věda o politice (řízení spol.) ekonomie- teorie hospodaření psychologie- nauka o vnitřním životě čl. historie- dějiny lidstva demografie- nauka o obyvatelstvu ekologie- věda o životním prostředí etnografie- zabývá se kulturou národa Sociologie spolupracuje zejména s těmito vědami:

4 Vznik sociologie A. Sociologie obecná = teoretický základ, pojmosloví, metody zkoumání, zkoumá sociologické procesy, vazby a pospolitosti (skupiny, třídy, vrstvy) B. Sociologie aplikovaná (užitá a speciální) = národů, etnických skupin, mládeže, měst a venkova „Je třeba vědět, abychom mohli předvídat.“ Auguste Comte Struktura je:

5 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte (1798-1857) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se."

Podobné prezentace


Reklamy Google