Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Advertisements

Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
ÚSTECKÝ KRAJ Ester Sárorová, 9.C.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Znečišťování vodních zdrojů.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Lenka Obdržálková Adéla Schindlerová Kvarta A
Příprava nové dopravní politiky ČR
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Vliv dopravy na životní prostředí
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Pardubický kraj Anotace
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Lenka Chytková 9.D Ústecký kraj Ústí nad Labem České středohoří.
Fyzicko-geografická sféra
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Charakteristika kraje
Moravskoslezský kraj.
JAKÁ JE PERSPEKTIVA ÚSTECKÉHO KRAJE Mgr. Jan Kučera, RRA ÚK.
STŘEDOČESKÝ KRAJ Veronika Herzánová Zdroje: wikipedie.
Operační program Životní prostředí
Krajina a životní prostředí
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Obyvatelstvo ČR
ÚSTECKÝ KRAJ.
Ruská federace x WTO a OECD
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 7, 8  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 55 sekund opisování 
Krajina a životní prostředí
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Krajina a životní prostředí
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1 Doprava Ekonomika ŽP a TI Ing. Jakub Dostál
ČESKO a jeho krajina.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Ústecký kraj. Poloha a rozloha Ústeckého kraje SZ Čech, na hranicích se SRN Sousedí s kraji Libereckým, Středočeským, Plzeňským a Karlovarským Plocha.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
Moravskoslezský kraj. Základní údaje Krajské město: Ostrava Počet obyvatel: Rozloha: 5445 km 2.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Infrastruktura ve Středočeském kraji
Krajina Co to je krajina?
Hospodaření obcí v roce 2016
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
Národní program snižování emisí České republiky
Systém vodních staveb v Evropě
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Transkript prezentace:

Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí… Fórum Hospodářských novin „Jaká je perspektiva Ústeckého kraje?“ Ústí nad Labem, 7. prosince 2011 Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí… Tomáš Tesař náměstek ministra životního prostředí

Ústecký kraj základní charakteristika Svou rozlohou 5.335 km2 (7 % z území ČR) je v rámci ČR průměrně velkým krajem. Počtem obyvatel přesahujícím 836 tis. se řadí ULK mezi nadprůměrně lidnaté kraje. V rámci struktury obyvatel nalezneme v porovnání s ostatními kraji třetí největší počet cizinců (7,4 %) a na druhé straně dlouhodobě nejnižší poměr vysokoškolsky vzdělaných lidí (5,4 % v roce 2008). ULK rovněž dlouhodobě trápí vysoká míra nezaměstnanosti a nízký ekonomický výkon. Přes rozsáhlou exploataci krajiny ULK více než 26 % jeho území leží ve zvláště chráněných územích. 2

Ústecký kraj zacíleno na nezaměstnanost (2009) Obecná míra nezaměstnanosti ULK aktuálně: 3Q 2011= 9,4 % Zdroj: ČSÚ 3

Ústecký kraj zacíleno na makroekonomické souvislosti (HDP 2009) Přestože v tvorbě HDP dosahuje ULK ve srovnání s ostatními kraji nadprůměrných hodnot, při přepočtu HDP na 1 obyvatele se propadá. Zdroj: ČSÚ 4

Ústecký kraj zacíleno na dopravu – ULK = tranzitní uzel silniční síť železniční síť Hustá dopravní síť ovlivňuje kvalitu života i ráz krajiny. vodní cesta Zdroj: MD ČR 5

Ústecký kraj zacíleno na těžbu – těžba jako stigma kraje Pod zemí bylo uloženo 9 mld. tun geologických zásob uhlí, z toho asi 6 mld. tun je těžitelných a z nich byla dosud vytěžena více než jedna polovina. Zdroj: VÚHU 6

Ústecký kraj zacíleno na kvalitu ovzduší - ilustrativní trend vybraných znečišťujících látek a měrné emise z REZZO 1-4 (2009) Zdroj: ČHMÚ Kvalita ovzduší se zlepšila, ULK ale stále bojuje s vysokými emisemi oxidů síry a dusíku. Z trendu grafu je zřejmá účinnost zákona 309/1991 Sb., kdy všechny zdroje měly povinnost snižovat emise a od roku 1999 plnit emisní limity. Nicméně z grafu je též vidět, že zákon 86/2002 Sb. neměl významný vliv na další snižování emisí a dochází ke stagnaci. Pokud se zaměříme na krajské srovnání, vidíme, že v ULK jsou hlavním problémem emise SO2 a Nox, které zde dosahují dvojnásobných hodnot oproti ostatním krajům (s výjimkou hl. m. Prahy v případě oxidů dusíku). 7

Ústecký kraj zacíleno na kvalitu vody – třídy jakosti vod (1991/2009) Kvalita vody v ULK se tak jako na území celé ČR výrazně zlepšila, stále však zůstává problém se znečištěním řeky Bíliny. 1991-1992 Třída I. a II. neznečištěná a mírně znečištěná voda III. znečištěná voda IV. silně znečištěná voda V. velmi silně znečištěná voda HODNOCENÍ PODLE ČSN 75 7221 2008-2009 Zdroj: VÚV T.G.M. 8

Ústecký kraj zacíleno na přírodu – ULK není měsíční krajina Ve zvláště chráněných územích je chráněno více než 26 % území kraje, připočteme-li lokality NATURA, poměr významných přírodních lokalit se ještě zvýší. 9

Budoucnost Ústeckého kraje Přijdou zásadní změny? ČR se bude v následujících letech potýkat s postupným dotěžením zásob hnědého i černého uhlí, je tedy nutné otevřít diskusi ohledně strategického využití disponibilních zásob národních energetických zdrojů, a to jak ve vazbě na energetickou bezpečnost, tak na ochranu životního prostředí a lidského zdraví. Pro Ústecký kraj je zásadní rozvíjet vzdělanostní strukturu a vytvářet pracovní místa s vyšší přidanou hodnotou. Současné negativní vlivy povrchové těžby hnědého uhlí je nutné v rámci postupných rekultivací maximálně zužitkovat pro budoucí využití kraje – potenciál se nabízí zejména v oblasti rekreace a lázeňství. 10

MŽP JE NA TAKOVOU SPOLUPRÁCI PŘIPRAVENO. Budoucnost Ústeckého kraje Přijdou zásadní změny? Jak ochrana životního prostředí, tak rozvoj energetiky a průmyslu (a to nejen v rámci ULK) potřebují dlouhodobou perspektivu a té je možné dosáhnout pouze při vzájemné spolupráci, koordinaci a hledání optimálních kompromisních řešení. MŽP JE NA TAKOVOU SPOLUPRÁCI PŘIPRAVENO. 11

Děkuji za pozornost