LEADER v České republice Ing. František WINTER Národní síť Místních akčních skupin ČR, o.s. Konference při mezinárodním setkání LeaderFEST 201231. 5. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Strategie Jihovýchod – jsou kraje připraveny na budoucnost?
Dotační příležitosti.
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
Aktuální stav opatření V.2 zřízení Celostátní sítě pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Zpráva o činnosti za rok 2011 Valná hromada MAS Šluknovsko Hotel Slavie, Horní Podluží
Seminář SPOV: Podpora rozvoje venkova v ČR , České Budějovice.
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Valné shromáždění Chotěvice, Zpráva o činnosti Sekretariátu.
Ministerstvo zemědělství ČR odbor koncepce rozvoje venkova Aktuální stav Opatření V.2 Programu rozvoje venkova ČR „Zřízení a provoz Celostátní.
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN Národní síť místních akčních skupin ČR František Winter
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Rada pro rozvoj lidských zdrojů Jihočeského kraje vznikla na podzim roku Zakladatelem byla Jihočeská hospodářská komora. Rada pro rozvoj lidských.
Sociální problematika na venkově Od Programu obnovy vesnice k LEADERu Ing. Roman Línek náměstek hejtmana pověřený zastupováním Pardubický kraj
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Co nám přinesl LEADER (14) Bilance naplňování SPL Opatření IV.1.2. Lada Nevečeřalová
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Školení členské základny MAS a dalších partnerů
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Konference Venkov Obsah  Program rozvoje venkova (PRV)  Osa III PRV  OSA IV PRV  Celostátní síť pro venkov (Síť)  Aktuality,aktivity, plánované.
Workshop „Venkov v roce 2010“ Aneb, co jsou to MAS? Katedra politologie a evropských studií, FF UP Bc. František Winter.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
MAS JIŽNÍ HANÁ Místní Akční Skupina Jižní Haná. Projednání bodu 2 Zpráva o dosavadní činnosti MAS Jižní Haná.
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
SLAVKOV Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Členská schůze MAS Opavsko.
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
FSS MU 2. dubna 2012 Neziskový sektor v České republice a partnerství.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

LEADER v České republice Ing. František WINTER Národní síť Místních akčních skupin ČR, o.s. Konference při mezinárodním setkání LeaderFEST

Obsah prezentace  Začátky LEADERu v České republice  Národní síť Místních akčních skupin v ČR  Současnost, prosazování metody LEADER  Naše představa v období

Začátky LEADERU v ČR V tomto programu bylo vybráno 10 MAS z České republiky k financování z prostředků EU V tomto programu bylo vybráno 10 MAS z České republiky k financování z prostředků EU

Začátky LEADERU v ČR Podpořeno 15 MAS financovaných z národních zdrojů Podpořeno 15 MAS financovaných z národních zdrojů

Začátky LEADERU v ČR Podpořeno 20 MAS financovaných z národních zdrojů Podpořeno 20 MAS financovaných z národních zdrojů

Začátky LEADERU v ČR Podpořeno 23 MAS financovaných z národních zdrojů Podpořeno 23 MAS financovaných z národních zdrojů

Začátky LEADERU v ČR Podpora pro 24 MAS z národních zdrojů Podpora pro 24 MAS z národních zdrojů

Poslední LEADER ČR podpořeno 5 MAS Poslední LEADER ČR podpořeno 5 MAS

Začátky LEADERU v ČR Výběr MAS financovaných z PRV v letech Podpořeno v prvním Výběru 48, ve druhém výběru 32 a poté vybráno dalších 32 MAS. Z fondů EU je tedy v ČR financováno 112 MAS. Výběr MAS financovaných z PRV v letech Podpořeno v prvním Výběru 48, ve druhém výběru 32 a poté vybráno dalších 32 MAS. Z fondů EU je tedy v ČR financováno 112 MAS.

Národní síť MAS v ČR  u příležitosti Mezinárodní konference o venkovu vznikla Národní síť rozvoje venkova, kterou zakládá 23 MAS z ČR  jednání Národní konference o venkovu, na základě dohody mezi NSRV a ostatními MAS příprava vzniku NS MAS ČR  Volební konference Národní sítě rozvoje venkova a založení Národní sítě Místních akčních skupin České republiky, o.s., registrace občanského sdružení u MV ČR ( )

Národní síť MAS v ČR Dobrovolné občanské sdružení právně, majetkově a organizačně samostatných a nezávislých neziskových organizací pracujících metodou LEADER - místních akčních skupin. Cílem NS MAS ČR je především podporovat činnost místních akčních skupin, rozvíjet jejich vzájemnou spolupráci a přenos zkušeností. NS MAS ČR je partnerem pro spolupráci s dalšími institucemi, jejichž činnost se dotýká rozvoje venkova.

Národní síť MAS v ČR - současnost Stav členské základny k MAS Počet MAS na území ČR : 151 z toho občanských sdružení : 101 obecně prospěšných společností : 48 zájmových sdružení právnických osob : 2

Národní síť MAS v ČR – současnost, cíle  spustit program podpory pro nevybrané a začínajících MAS  prosazovat myšlenky NSP 2014  vytvoření profesní organizace  vytvoření mechanismu certifikace MAS  koordinovat činnost NS MAS ČR s mezinárodními organizacemi  ELARD  ENRD  PREPARE

Národní síť MAS v ČR – sledování kvality Hodnocení je zaměřeno na strategické dokumenty, personální zajištění, administraci výzev a výběr projektů v rámci Strategického plánu Leader, integraci a rozvoj, monitoring a evaluaci, propagaci a nadstavbu aktivit. Komise byla v roce 2011 složená ze zástupců ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu a Národní sítě MAS ČR. skupina název skupinydoplňující komentář A nejlépe fungující MAS – příklady dobré praxe vysoce transparentní a důvěryhodné, aktivní a aktivizující území B dobře fungující MAS je u nich prokazatelná nadstavba metody LEADER C průměrné MAS splňují formální požadavky pro existenci D MAS, které by svůj přístup měly přehodnotit splňují pouze formální pravidla

Dosavadní výsledky metody LEADER PRV / OSA IV. LEADER IV Realizace místní rozvojové strategie (5-13 kolo) Dotace (tis.)Počet projektů OSA I. 1. Opatření zaměřená na rekonstrukci a rozvoj fyzického kapitálu a podporu inovací OSA I. 3. Opatření zaměřená na podporu vědomostí a zdokonalování lidského potenciálu 4523 OSA II. 2. Opatření zaměřená na udržitelné využívání lesní půdy OSA III. 1. Opatření k diverzifikaci hospodářství venkova OSA III. 2. Opatření ke zlepšení kvality života ve venkovských oblastech OSA III. 3. Opatření týkající se vzdělávání a informování hospodářských subjektů, působících v oblastech, na něž se vztahuje osa III Celkový součet Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Prosazování metody LEADER  rozšíření metody LEADER na celé území České republiky na základě dokumentu Analýza bílých míst v České republice ve spolupráci MZe, SPOV a NS MAS ČR  vytvoření koordinační skupiny pro vyjednávání  s ministerstvy  s partnery NS MAS  s ostatními stavovskými organizacemi  s aktéry venkova

Naše představa v období Národní strategický plán LEADER vytvořila Pracovní skupina Vize a rozšíření pod vedením místopředsedy NS MAS ČR Ing. Jiřího Krista Prioritní osy: 1. Člověk a společnost na venkově 2. Ekonomika venkova 3. Rozvoj území venkova 4. Venkovská krajina, přírodní a kulturní dědictví 5. Veřejná správa a efektivní, stabilní a bezpečná společnost

Naše představa v období Dalším materiál, kterým chce Národní síť oslovit širokou veřejnost, je Komunitně vedený místní rozvoj, aneb LEADER 2014 – 2020 a vytvořila ho Pracovní skupina LEADER, pod vedením Jana Floriana, místopředsedy NS MAS ČR. Základními principy jsou: - místní přístup - partnerství - strategický a koncepční přístup - transparenrnost - efektivita, potřebnost, hospodárnost - integrovaný přístup a synergie

Děkuji za pozornost Ing. František WINTER mobil: web: