Podpora lidských zdrojů v rámci OP LZZ a OPZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

OP VVV a OP Z Ing, Jan ŠILD, partner HOPE GROUP s.r.o.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Veřejné projednání květen 2006.
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
1 Grantové schéma Podpora konkurenceschopnosti podniků Národní vzdělávací fond.
Lidské zdroje a zaměstnanost
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Evropský sociální fond v ČR
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PŘEROV NOVÉ PROGRAMY PODPORY PODNIKÁNÍ NA OBDOBÍ 2014 – OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PŘEROV 20 let jsme partnerem.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
ESF v ČR realizace Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
„Vzdělávejte se pro růst
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
Vzdělávací projekty pro města a obce Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 7. prosince 2006.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Jihlava, 18. června 2007.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
OP ZAMĚSTNANOST – PODPORA PROJEKTŮ V PRIORITNÍ OSE 2 SE ZAMĚŘENÍM NA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ LOKALITY Ing. Helena Petroková
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna Rekvalifikace a dílčí kvalifikace ; Monika Pokorná.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Transkript prezentace:

Podpora lidských zdrojů v rámci OP LZZ a OPZ Karel Vít, MPSV

Základní přehled realizace OP LZZ (2007-2013)

Projekty OP LZZ (objem v mil. Kč, počet)

Čerpání alokace OP LZZ (% z údajů v Kč, mil. Kč)

Plnění indikátorů OP LZZ (počet, % cílové hodnoty)

Graf: Finanční pokrok (EUR, EU + národní)

Evaluace dopadů oblasti podpory 1.1

Úvod Pilotní counterfactual impact evaluation OP LZZ, oblast podpory 1.1 = evaluační projekt zaměřený na ověření dopadů podpory z ESF na podnikovou sféru. Cíl evaluace: zjistit, do jaké míry má podpora z ESF vliv na obrat, zisk a zaměstnanost firem, a také odkrytí mechanismu, kterým k tomuto vlivu dochází. Výsledky budou využit k cílení podpor z ESF pro nové programové období 2014 až 2020. Analyzované výzvy: Výzvy grantových projektů OP LZZ, oblasti podpory 1.1, konkrétně výzvy č. 23, 35, 39 a 60. Dále pak samostatná systémová výzva „Vzdělávejte se!“, č. 34.

Použitá data Pro provedení analýzy použita data z Monit 7+, kombinovaná s daty ČSÚ, a také dotazníkového šetření mezi podniky. Dle dat rozdělil evaluátor firmy podle velikosti, regionu působnosti, odvětví, formy intervence a typu školení. Pro každou firmu byly sledovány tyto proměnné: – Tržby – Hospodářský výsledek – Počet zaměstnanců (vč. DPČ a DPP + majitelé firem) – Investice do vzdělání – Fluktuace

Dopad podpory ESF na zaměstnanost Velké a střední firmy – kladný dopad  Malé firmy – spíše záporný dopad  Dopad podpory ESF statisticky prokázán pouze u grantových projektů

Celkem za intervenci osob Náklady OP LZZ na 1 osobu v Kč Na jednu velkou firmu +15,15 pracovních míst (tj. celkově 5 454), na jednu středně velkou firmu +7,95 pracovních míst (tj. celkově 3 713) udržených/vytvořených díky podpoře ESF. Za celý soubor firem u grantových projektů +10,38 pracovních míst na firmu (tj. celkově 12 975) udržených/vytvořených díky podpoře ESF. Tabulka 1. Dopad grantových podpor OP LZZ na zaměstnanost v podpořených firmách Mikro firmy Malé firmy Střední firmy Velké firmy Celkem za intervenci osob Průměrně osob na firmu Náklady OP LZZ na 1 osobu v Kč na 1 osobu v Kč Náklady OP LZZ na 1 osobu v Kč Instrumentální metoda (podpoření:nepodpoření) 3,36 0,56 2782736 222,61 1,13 1039395 3712,7 7,95 226938 5454 15,15 149883 Počet podpořených firem 6 197 467 360 Vyplacena dotace v Kč (2009-2011) 9 349 992 231 379 628 842 539 611 817 463 270 Průměrné výsledky 5,92 0,99 1579391 139,4 0,71 1660093

na konkurenceschopnost podniků Dopad podpory ESF na konkurenceschopnost podniků Analyzováno pomocí proměnných „hospodářský výsledek“ a „tržby“ z let 2006 až 2011. U analýzy tržeb nebyl statisticky prokázán účinek podpory ESF ani jednou z použitých metod. U hospodářského výsledku se podařilo statisticky prokázat dopad intervence pouze u velkých firem realizujících grantové projekty. U ostatních velikostních kategorií a u výzvy „Vzdělávejte se!“ se dopady intervence statisticky prokázat nepodařilo.

Dopad podpory ESF na... Podniky členěné dle typu podpory Použito porovnání úspěšných žadatelů a nežadatelů. Prokázán pozitivní vliv ESF na hospodářský výsledek u grantových projektů velkých firem. Podniky členěné dle typu školení U grantových výzev prokázán pozitivní výsledek u technických dovedností, který měl vliv na zaměstnanost. Vzdělávání v měkkých dovednostech mělo menší dopad na zaměstnanost než ostatní typy vzdělávání, u 2 výzev byla tato skutečnost prokázána rovněž statisticky. Pozitivní dopad na tržby mělo vzdělávání v odborných dovednostech, cizích jazycích a technických dovednostech a opět žádný dopad v měkkých dovednostech. Pozitivní dopad na hospodářský výsledek mělo vzdělávání v technických dovednostech (výzva č. 35).

Závěry pilotní counterfactual impact evaluation OP LZZ Prokázán vliv podpory ESF na zaměstnanost velkých a středních firem v rámci grantových podpor; naopak vliv na hospodářský výsledek a tržby firem statisticky prokázán nebyl. Jako nejvíce průkazná se potvrdila metoda instrumentálních proměnných (V), která mj. prokázala celkový nárůst pracovních míst na firmu o 10,38, což je celkově 12 975 udržených či vytvořených pracovních míst na firmu díky podpoře ESF. Největší prospěch firem poskytlo vzdělávání v technických dovednostech, nejmenší pak v měkkých dovednostech. Za účelem ověření dlouhodobého udržitelného dopadu bude nutné získané výsledky v budoucnu prokázat opakovanou analýzou.

Operační program Zaměstnanost (2014-2020)

OP Zaměstnanost (prioritní osy + alokace) Podpora zaměstnanosti a adaptability pracovní síly (59 %) Sociální začleňování a boj s chudobou (30 %) Sociální inovace a mezinárodní spolupráce (2 %) Efektivní veřejná správa (5 %) Technická pomoc (4 %) Alokace programu – celkem cca 2,569 mld. EUR, tj. cca 70 mld. Kč (z toho 2,136 mld. EUR z ESF a 433 mil. EUR národní spolufinancování). Prostředky možno čerpat do konce roku 2023. Na prioritní osu 1 OPZ je vyčleněno cca 60 % alokace celého programu, tj. cca 42 mld. Kč.

Prioritní osa 1 Podpora zaměstnanosti a adaptability pracovní síly Investiční priorita 1 Přístup k zaměstnání pro uchazeče a neaktivní osoby, včetně místních iniciativ zaměstnanosti a podpory mobility pracovní síly. Investiční priorita 2 Rovnost žen a mužů, odstraňování genderových stereotypů a sladění pracovního a soukromého života. Investiční priorita 3 Přizpůsobení pracovníků, podniků a podnikatelů změnám. Investiční priorita 4 Modernizace a posílení institucí trhu práce, včetně opatření pro zlepšení nadnárodní mobility pracovníků. Investiční priorita 5 Iniciativa na podporu zaměstnanosti mládeže (pouze NUTS II Severozápad). Cílové skupiny v prioritní ose 1: uchazeči a zájemci o zaměstnání, ženy ohrožené na trhu práce, zaměstnanci a zaměstnavatelé, instituce trhu práce a jejich zaměstnanci.

IP 3 – přizpůsobení pracovníků, podniků a podnikatelů změnám (1) Intervence v oblasti dalšího vzdělávání a dosahování souladu nabídky a poptávky kvalifikace pracovní síly Zaměření především na zaměstnavatele a zaměstnance, včetně propouštěných zaměstnanců nebo naopak potenciálních nových zaměstnanců Tento přístup umožní podnikům kromě vzdělávání svých stávajících zaměstnanců připravit/zaškolit potenciální nové zaměstnance na konkrétní pracovní místa Důraz bude rovněž kladen na mladé pracovníky a absolventy škol s cílem získání pracovních zkušeností prostřednictvím odborné praxe a stáží v podnicích

IP 3 – přizpůsobení pracovníků, podniků a podnikatelů změnám (2) Zaměření na řešení příčin nízké úrovně znalostí, dovedností a kompetencí pracovníků a nesouladu mezi kvalifikační úrovní pracovní síly s požadavky trhu práce Specifický cíl bude naplněn prostřednictvím: podpory účasti zaměstnanců v dalším profesním vzdělávání, podpory rozvoje klíčových kompetencí, které mají pozitivní vliv na jejich zaměstnatelnost, podpory vzdělávání zejména v malých a středních podnicích posílení spolupráce se zaměstnanci a zaměstnavateli při zvýšení účasti dospělé populace na vzdělávání.

IP 3 – přizpůsobení pracovníků, podniků a podnikatelů změnám (3) Předpokládané podporované aktivity Další profesní vzdělávání zaměstnanců podporované zaměstnavateli, zaměřené na odborné i klíčové kompetence, včetně podpory dalšího profesního vzdělávání OSVČ; Tvorba a realizace podnikových vzdělávacích programů, včetně přípravy podnikových lektorů a instruktorů; Podpora a poradenství při vytváření a zavádění moderních systémů řízení a rozvoje lidských zdrojů v podnicích; Podpora sdružování malých a středních podniků za účelem vzdělávání (např. formou vzdělávacích klastrů);

IP 3 – přizpůsobení pracovníků, podniků a podnikatelů změnám (4) Tvorba a realizace vzdělávacích programů pro zaměstnance, kteří jsou ohroženi propouštěním; Poradenské a informační aktivity v oblasti kariérového poradenství, orientace na trhu práce, možností služeb zaměstnanosti atd., vzdělávací a rekvalifikační programy pro zaměstnance podniků procházejících restrukturalizací nebo končících svoji činnost, včetně propouštěných zaměstnanců; Podpora zavádění age managementu (řízení s ohledem na věk, schopnosti a potenciál pracovníků) do podniků; Podpora odborné praxe a stáží v podnicích.

Finanční alokace OPZ Alokace programu – celkem cca 2,569 mld. EUR, tj. téměř 70 mld. Kč (z toho 2,136 mld. EUR z ESF a 433 mil. EUR národní spolufinancování). Prostředky možno čerpat do konce roku 2023. Míra spolufinancování vztahována k celkovým nákladům; zahrnuje jak veřejné, tak soukromé výdaje. Požadované minimální spolufinancování ze strany příjemců diskutováno s MF. Vyhlášení prvních výzev: v průběhu 1. pololetí 2015.

Děkuji Vám za pozornost. PhDr. Karel Vít, PhD Děkuji Vám za pozornost. PhDr. Karel Vít, PhD. ředitel Odboru implementace fondů EU Ministerstvo práce a sociálních věcí