Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
Advertisements

BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE STARÝ ZÁKON STARÝ ZÁKON STARÝ
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Žalmy 96:1-7 Zpívejte Hospodinu novou píseň, zpívej Hospodinu, celá zem! Zpívejte Hospodinu, jeho jméno chvalte, jeho spásu zvěstujte den co den. O jeho.
Integrita bezúhonnost
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Chceš vidět zázraky - vyzývej lidi k proměně života Dobře položená výzva proměňuje život.
OČEKÁVÁM VZKŘÍŠENÍ MRTVÝCH A ŽIVOT BUDOUCÍHO VĚKU. A jestliže Kristus nebyl vzkříšen, pak je naše zvěst klamná, a klamná je i vaše víra. (1 Kor 15,14)
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
Postoj lásky k druhým lidem v každé situaci Jan 13,1b: „Miloval své, kteří byli na světě, a miloval je až do konce.“ Jan 13,35: „Podle toho všichni poznají,
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Je jméno důležité? Jméno - bylo výrazem buď nějaké význačné vlastnosti osoby, jíž bylo dáno, nebo nějakých zvláštních okolností, za nichž se ona osoba.
Dosáhni cíle!.
Buďme bdělí v modlitbách Pokud se nemodlíš, nejsi křesťan! Clendennen.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Ve společenství s Matkou Boží
Odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Bůh jako dobrý Otec nás sytí svým slovem a eucharistickým tělem,
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Obstát na bitevním poli
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vrchol Zjevení, základní pravda a podstata křesťanského života.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Cesta za poklady Božího království. Nabídka: - starosti - vzácné poklady.
Honza Kuklínek Římanům 7k – Smrt vyřeší skoro všechno Kdo je v Kristu, je nové stvoření. Co je staré, pominulo, hle, je tu nové! 2 Korintským 5:17.
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
Písmo svaté Bůh mluví v Písmě svatém prostřednictvím lidí lidským způsobem, proto chceme-li pochopit, co nám Bůh chtěl sdělit, musíme zkoumat, co měli.
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
2. ZDROJ JEŽÍŠOVY MODLITBY: LÁSKYPLNÝ VZTAH K OTCI. DVANÁCTILETÝ JEŽÍŠ V CHRÁMĚ.
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
Víra přivádějící k úžasu
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Neviditelná realita – cesta k záchraně Vyškov, Viktor Baláž.
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
MENE TEKEL UFARSIN 3. POSLOUPNOST 1.Bůh 2.Rodina 3.Církev 4.Zaměstnání 5.Národ 6.Obnova společnosti.
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Slovo života Květen 2012.
Byl jednou jeden svět… Luk. 17
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Židům 1. kapitola Bůh mluví a ANDĚLÉ.
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
Transkript prezentace:

Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)

Malé opakování: V žádném případě nesmíme přenášet __________ __________ na věčný život. Věčný život se nachází v rovině _______. Začíná již ____ duchovními postoji, kterým se učíme. Mají v nich nezastupitelné místo – pravda, láska, dobro, spravedlnost, čistota, pokora … Věčný život se uskutečňuje ve vztahu k ______ a druhým ______. Je to neustálé vlastnění přítomného _________, ve kterém budou naplněny všechny naše nejušlechtilejší ______ bez ničeho záporného. Tento okamžik nikdy _________.

Dokončeme výroky Ježíše Krista Tehdy řekl Ježíš svým učedníkům: „Kdo chce jít za mnou, … (Mt 16,24) Kdo miluje otce nebo matku víc nežli mne, …(Mt 10, 37) Miluje svůj život, ... (Jan 12,25)

Dokončeme výroky Ježíše Krista Tehdy řekl Ježíš svým učedníkům: „Kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, vezmi svůj kříž a následuj mne. (Mt 16,24) Kdo miluje otce nebo matku víc nežli mne, …(Mt 10, 37) Miluje svůj život, ... (Jan 12,25)

Dokončeme výroky Ježíše Krista Tehdy řekl Ježíš svým učedníkům: „Kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, vezmi svůj kříž a následuj mne. (Mt 16,24) Kdo miluje otce nebo matku víc nežli mne, není mne hoden; kdo miluje syna nebo dceru víc nežli mne, není mne hoden. (Mt 10, 37) Miluje svůj život, ... (Jan 12,25)

Dokončeme výroky Ježíše Krista Tehdy řekl Ježíš svým učedníkům: „Kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, vezmi svůj kříž a následuj mne. (Mt 16,24) Kdo miluje otce nebo matku víc nežli mne, není mne hoden; kdo miluje syna nebo dceru víc nežli mne, není mne hoden. (Mt 10, 37) Miluje svůj život, ztratí jej; kdo nenávidí svůj život v tomto světě, uchrání jej pro život věčný. (Jan 12,25)

Dvojpodobenství o Božím království Mluví se v něm o zakopaném pokladu a vzácné perle. Dejte jejich text ve skupinách dohromady.

Dvojpodobenství o Božím království — Podobenství o pokladu v poli Království nebeské je jako poklad ukrytý v poli, který někdo najde a skryje; z radosti nad tím jde, prodá všecko, co má, a koupí to pole. — Podobenství o perle Anebo je království nebeské, jako když obchodník, který kupuje krásné perly, objeví jednu drahocennou perlu; jde, prodá všecko, co má, a koupí ji. (Mt 13, 44 – 46)

Cesta k věčnému životu: — Víra ve věčný život po nás žádá zřeknutí se pozemského života pro život věčný. — Existují pouze dvě cesty Jednorázové zřeknutí se pozemského života pro Krista – mučednictví. Postupné zříkání se své vůle a naplňování Boží vůle v mém životě.

Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)

Co je to Boží zjevení? Práce ve skupinách.

Co je to Boží zjevení? Bůh je duch a našimi smysly je nepostřehnutelný.

Co je to Boží zjevení? Bůh je duch a našimi smysly je nepostřehnutelný. Proto Bůh na sebe bere smyslově vnímatelnou podobu, aby nám mohl sdělit nějaké důležité informace o Něm a o nás.

Proč je třeba Božího zjevení? Člověk je přece schopen svým rozumem dojít k poznaní Tvůrce. Vzpomínáme si jak?

Proč je třeba Božího zjevení? Člověk je přece schopen svým rozumem dojít k poznaní Tvůrce. Vzpomínáme si jak? Skrze Boží dílo – stvořený svět a svou schopnost poznávat dobro a zlo. Nebesa vypravují slávu Boží a dílo jeho rukou zvěstuje obloha. (Žl 19,2) Jeho věčnou moc a božství, které jsou neviditelné lze totiž od stvoření světa vidět, když lidé přemýšlejí o jeho díle, takže nemají výmluvu. (Řím 1,20)

Proč je třeba Božího zjevení? 1. Lidské poznání je narušené hříchem. Hřích zotročuje člověka tím, že mu předkládá před oči falešné představy o jeho štěstí. Toto může jít až tak daleko, že naše skutečné a konečné dobro, kterým je Bůh, můžeme vnímat, jako nepřítele našeho štěstí.

Proč je třeba Božího zjevení? 1. Lidské poznání je narušené hříchem. Hřích zotročuje člověka tím, že mu předkládá před oči falešné představy o jeho štěstí. Tato skutečnost jde až tak daleko, že naše skutečné a konečné dobro, kterým je Bůh, můžeme vnímat, jako nepřítele našeho štěstí. 2. Bůh si přeje, abychom Ho poznávali více, než bychom byli schopni, skrze náš rozum. Větší poznání vede k hlubšímu vztahu a lásce. Tím otevírá člověka k většímu obdarování od Boha a štěstí.

Kde je napsáno Boží zjevení? Práce ve skupinách.

Kde je napsáno Boží zjevení? Písmo svaté - Bible

Kde je napsáno Boží zjevení? Bible se dělí na Starý a Nový zákon. Vyjmenujte osoby nebo skupiny osob, skrze které Bůh mluvil ve Starém zákoně a v Novém zákoně. Práce ve skupinách

Kdo mluvil jménem Božím? Starý zákon Mojžíš proroci Nový zákon Ježíš Kristus apoštolové

Ježíš Kristus – Boží zjevení Starý zákon byl přípravou na vrchol zjevení, které se uskutečnilo v Ježíši Kristu

Ježíš Kristus – Boží zjevení Starý zákon byl přípravou na vrchol zjevení, které se uskutečnilo v Ježíši Kristu ↓ JEŽÍŠ KRISTUS ↑ Apoštolové zvěstují to, co jim bylo zjeveno skrze Ježíše Krista.

Ježíš Kristus – Boží zjevení Starý zákon byl přípravou na vrchol zjevení, které se uskutečnilo v Ježíši Kristu Apoštolové zvěstují to, co jim bylo zjeveno skrze Ježíše Krista. Vrcholem Božího zjevení je Ježíš Kristus Filip mu řekl: „Pane, ukaž nám Otce, a víc nepotřebujeme!“ Ježíš mu odpověděl: „Tak dlouho jsem s vámi, Filipe, a ty mě neznáš? Kdo vidí mne, vidí Otce. Jak tedy můžeš říkat: Ukaž nám Otce? Nevěříš, že já jsem v Otci a Otec je ve mně? Slova, která vám mluvím, nemluvím sám od sebe; Otec, který ve mně přebývá, činí své skutky. (Jan 14, 8 – 10)

Ježíš Kristus – Boží zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n) Co bylo od počátku, co jsme slyšeli, co jsme na vlastní oči viděli, na co jsme hleděli a čeho se naše ruce dotýkaly, to zvěstujeme: Slovo života.Ten život byl zjeven, my jsme jej viděli, svědčíme o něm a zvěstujeme vám život věčný, který byl u Otce a nám byl zjeven. (1 Jan 1,1n)

Ježíš Kristus – Boží zjevení V evangeliích není zachycen život Ježíše Krista, ale jeho veřejné působení.

Ježíš Kristus – Boží zjevení V evangeliích není zachycen život Ježíše Krista, ale jeho veřejné působení. Vše, co je tam zachyceno – Ježíšovy slova, činy, gesta, postoje – prostě všechno – odhaluje tvář neviditelného Boha.

Ježíš Kristus – Boží zjevení V evangeliích není zachycen život Ježíše Krista, ale jeho veřejné působení. Vše, co je tam zachyceno – Ježíšovy slova, činy, gesta, postoje – prostě všechno – odhaluje tvář neviditelného Boha. Ježíš Kristus je nejdokonalejší Boží zjevení, které zavazuje všechny lidi a jiné už dáno nebude.

Ježíš Kristus – Boží zjevení Příběh – Sněžné husy

Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)