Příležitost pro podnikatele

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Dotační možnosti pro obce a města
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Evropský sociální fond v ČR
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
1 Grantové schéma Podpora konkurenceschopnosti podniků Národní vzdělávací fond.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Evropský sociální fond v ČR
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Evropský sociální fond v ČR
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
ESF - Operační program Rozvoj lidských zdrojů PhDr. Blažena Křížová Ministerstvo práce a sociálních věcí Karlovy Vary.
OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV ČR, Odbor pro řízení pomoci z Evropského sociálního fondu
Celoživotní učení a Evropský sociální fond Barbora Hošková MŠMT ČR Betlémská kaple, Praha 30.října 2003.
Evropský sociální fond v Karlovarském kraji „ESF – rovné příležitosti pro všechny“ Úřad práce v Karlových Varech Mgr. Martina Hronková oddělení správy.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Aktuální stav průběhu 1. kola Výzvy v rámci opatření 3.3 Rozvoj dalšího profesního vzdělávání v Karlovarském kraji.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
1 Operační program Rozvoj lidských zdrojů Úřad práce v Plzni, oddělení implementace projektů ESF Martina Bydžovská.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Jihlava, 18. června 2007.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Příležitost pro podnikatele Konference SPaD a ISP „Příležitosti a ohrožení firem v EU“ 4. – 5. května 2004 - Panelová diskuse Operační program Rozvoj lidských zdrojů: Příležitost pro podnikatele PhDr.Miroslava Kopicová ředitelka Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova 25, Praha 1 www.nvf.cz

Národní vzdělávací fond - NVF obecně prospěšná společnost vzniklá z nadace založené v r. 1992 MPSV a Delegací EK pro: rozvoj a využívání lidských zdrojů všechny formy dalšího vzdělávání proces evropské integrace působí jako agentura technické pomoci pro Operační program Rozvoj lidských zdrojů a pro Jednotný programový dokument, cíl 3

Evropský sociální fond - ESF strukturální fond EU podporuje rozvoj trhu práce a lidských zdrojů prostřednictvím podpory: Aktivní politiky na trhu práce Rovných příležitostí pro všechny při přístupu na trh práce Celoživotního vzdělávání Kvalifikované a adaptabilní pracovní síly Modernizace organizace práce a podpory podnikání Zlepšení přístupu a účasti žen na trhu práce

Oblasti politiky Evropského sociálního fondu Aktivní politika na trhu práce určena těm, kterým hrozí nezaměstnanost umožňuje nezaměstnaným vrátit se brzy do práce Rovné příležitosti pro všechny podpora rovných příležitostí mužů a žen při přístupu na trh práce zvláštní důraz na ty, kterým hrozí vyloučení ze společnosti Celoživotní vzdělávání podpora a zlepšování vzdělávání a poradenství prosazování politiky celoživotního vzdělávání Kvalifikovaná a adaptabilní pracovní síla modernizace organizace práce a podpory podnikání podpora kvalifikované a přizpůsobivé pracovní síly podpora flexibilní organizace práce, podpora rozvoje podnikání podpora podmínek umožňujících vytváření nových pracovních míst Zlepšení přístupu a účasti žen na trhu práce opatření ke zlepšení přístupu žen na trh práce a jejich účasti na něm

ESF v ČR Národní Evropská strategie zaměstnanosti Národní rozvojový plán / Referenční rámec politiky zaměstnanosti Rámec podpory Společenství Operační programy a dodatky k programům (OP RLZ, SROP, JPD Cíl 3, EQUAL) Projekty

Podpora z ESF Vzdělávání a odborné školení Zaměstnanost Odborné vzdělávání, zaškolení, osvojení základních dovedností, pracovní rehabilitace, odborné vedení a dozor, poradenství, další vzdělávání, podpora vzdělávání pracovníků ve výzkumu a vývoji Zaměstnanost Podpora při získávání zaměstnání, při zahájení samostatně výdělečné činnosti, rozvoj nových pracovních příležitostí Struktury a systémy Rozvoj systémů vzdělávání a získávání kvalifikace, vč. rozvoje vzdělavatelů, zlepšování přístupu zaměstnanců ke vzdělávání Modernizace a zlepšení účinnosti služeb zaměstnanosti Rozvoj vazeb mezi trhem práce a vzdělávacími institucemi Předpovídání změn ve struktuře kvalifikačních potřeb trhu práce Doprovodná opatření Poskytování služeb, vč. pečovatelských a provoz zařízení pro závislé osoby Podpora rozvoje osobnosti - usnadnění přístupu na trh práce

Globální cíl OP RLZ Vysoká a stabilní úroveň zaměstnanosti založená na kvalifikované a flexibilní pracovní síle, integraci sociálně vyloučených skupin obyvatelstva a konkurenceschopnosti podniků při respektování principů udržitelného rozvoje. JPD3: EFEKTIVNÍ TRH PRÁCE ZALOŽENÝ NA KVALIFIKOVANÉ PRACOVNÍ SÍLE, KONKURENCESCHOPNOSTI ZAMĚSTNAVATELŮ, VYUŽITÍ VÝZKUMNĚ-VÝVOJOVÉHO POTENCIÁLU REGIONU, SOCIÁLNÍ INTEGRACI OHROŽENÝCH SKUPIN A ROVNOSTI PŘÍLEŽITOSTÍ PŘI RESPEKTOVÁNÍ ZÁSAD UDRŽITELNÉHO ROZVOJE

Specifické cíle Priority Rozvoj pružného trhu práce, který přispívá ke snížení a prevenci nezaměstnanosti a zvýšení zaměstnatelnosti osob, jimž hrozí vyloučení z trhu práce P1 Aktivní politika zaměstnanosti Snížení počtu a podílu osob ohrožených sociální exkluzí prostřednictvím integrovaného přístupu a odstraňování bariér znesnadňujících účast na trhu práce, včetně diskriminace podle pohlaví P2 Sociální integrace a rovnost příležitostí Rozvoj celoživotního učení prostřednictvím zvyšování kvality nabídky vzdělávání z hlediska potřeb znalostní společnosti a prostřednictvím rozšiřování účasti všech subjektů v procesu vzdělávání P3 Rozvoj celoživotního učení Rozvoj kvalifikované pracovní síly, konkurenceschopnosti podniků, rozšiřování nabídky pracovních příležitostí v rozvojových odvětvích a posílení environmentálního přístupu P4 Adaptabilita a podnikání

Finanční rámec OP RLZ Priorita 1 Aktivní politika zaměstnanosti 136,8 M€ Op. 1.1 Posílení aktivní politiky zaměstnanosti při zaměstnávání uchazečů a zájemců o zaměstnání 114,4 M€ Op. 1.2 Modernizace veřejných služeb zaměstnanost 22,4 M€ Priorita 2 Sociální integrace a rovnost příležitostí 54,3 M€ Op. 2.1 Integrace specifických skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí 39,9 M€ Op. 2.2 Rovné příležitosti pro ženy a muže na trhu práce 10,1 M€ Op. 2.3 Globální grant 4,3 M€ Priorita 3 Rozvoj celoživotního učení 143,6 M€ Op. 3.1 Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních 73,0 M€ Op. 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje 24,3 M€ Op. 3.3 Rozvoj dalšího profesního vzdělávání 46,3 M€ Priorita 4 Adaptabilita a podnikání 67,3 M€ Op. 4.1 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek, podpora konkurenceschopnosti 38,9 M€ Op. 4.2 Specifické vzdělávání (MPO, MMR, MŽP) 28,4 M€

Finanční rámec JPD3 Priorita 1 Aktivní politika zaměstnanosti 18,8 M€ Op. 1.1 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti 18,8M€ Priorita 2 Sociální integrace a rovnost příležitostí 28,2 M€ Op. 2.1 Integrace specifických skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí 23,5 M€ Op. 2.2 Sladění rodinného a pracovního života 3,5 M€ Op. 2.3 Globální grant 1,2 M€ Priorita 3 Rozvoj celoživotního učení 34,2 M€ Op. 3.1 Rozvoj počátečního vzdělávání jako základu celoživotního učení a z hlediska potřeb trhu práce a ekonomiky znalostí 17,1 M€ Op. 3.2 Rozvoj dalšího vzdělávání 17,1 M€ Priorita 4 Adaptabilita a podnikání 30,5 M€ Op. 4.1 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti 12,2 M€ Op. 4.2 Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací 12,2 M€ Op. 4.3 Rozvoj cestovního ruchu 6,1 M€

Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1. PRIORITA AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI Opatření 1.1 Posílení aktivní politiky zaměstnanosti při zaměstnávání uchazečů a zájemců o zaměstnání Opatření 1.2 Modernizace veřejných služeb zaměstnanosti 2. PRIORITA SOCIÁLNÍ INTEGRACE A ROVNOST PŘÍLEŽITOSTÍ Opatření 2.1 Integrace specifických skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí Opatření 2.2 Rovné příležitosti pro ženy a muže na trhu práce 3. PRIORITA ROZVOJ CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Opatření 3.1 Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních a rozvoj podpůrných systémů ve vzdělávání Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje Opatření 3.3 Rozvoj dalšího profesního vzdělávání 4. PRIORITA ADAPTABILITA A PODNIKÁNÍ Opatření 4.1 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek, podpora konkurenceschopnosti Opatření 4.2 Specifické vzdělávání OP RLZ Opatření 2.3 Globální grant zaměstnavatelé, podniky instituce výzkumu a vývoje vzdělávací instituce

OP RLZ – Grantová schémata GS=121,5 M€ 2. PRIORITA SOCIÁLNÍ INTEGRACE A ROVNOST PŘÍLEŽITOSTÍ 1. PRIORITA AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI 3. PRIORITA ROZVOJ CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ 4. PRIORITA ADAPTABILITA A PODNIKÁNÍ Opatření 1.1 pověřené úřady práce 32 M€ SSZ 8 M€ Opatření 2.1 Opatření 3.1 MŠMT ? Opatření 4.1 pověřené úřady práce 31,2 M€ SSZ 6,7 M€ MPO (CzInv) 1,1 M€ SSZ 5,3 M€ Opatření 2.2 SSZ 10,1 M€ Opatření 3.2 MŠMT ? Opatření 1.2 Opatření 4.2 MPO (CzInv) 8,5 M€ MŽP 11,4 M€ Opatření 2.3 Opatření 3.3 Kraje 23,9 M€  OP RLZ=422,4 M€ SSZ - Správa služeb zaměstnanosti zaměstnavatelé, podniky instituce výzkumu a vývoje vzdělávací instituce

JPD3 – Grantová schémata 1. PRIORITA AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI 2. PRIORITA SOCIÁLNÍ INTEGRACE A ROVNOST PŘÍLEŽITOSTÍ 3. PRIORITA ROZVOJ CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ 4. PRIORITA ADAPTABILITA A PODNIKÁNÍ Opatření 1.1 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti ÚPP Opatření 3.1 Rozvoj počátečního vzdělávání jako základu celoživotního učení a z hlediska potřeb trhu práce a ekonomiky znalostí MHMP Opatření 4.1 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti MPSV Opatření 2.1 Integrace specif. skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí MHMP Opatření 3.2 Rozvoj dalšího vzdělávání MHMP Opatření 2.2 Sladění rodinného a pracovního života MPSV Opatření 4.2 Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací MPSV Opatření 2.3 Opatření 4.3 Rozvoj cestovního ruchu MHMP  JPD3 = 117,6 M€ MHMP – Magistrát hl. m. Prahy, ÚPP = Úřad práce hl. m. Prahy zaměstnavatelé, podniky instituce výzkumu a vývoje vzdělávací instituce

Činnosti pro cílové skupiny Opatření 1.1 rekvalifikace; motivační aktivity; bilanční a pracovní diagnostika; poradenství a zprostředkování na trhu práce; podpora vytváření nových pracovních míst; podpora ohrožených pracovních míst (vč. podpory na úhradu mzdových nákladů zaměstnavatelům); podpora vytváření pracovních míst pro sebezaměstnání; doprovodná opatření na získání a udržení zaměstnanosti (podpora osob se pečujících o závislé členy rodiny, asistenční služby a další doprovodné sociální aktivity umožňující začlenění na trh práce) Opatření 2.2 analýzy a monitorování trhu práce z hlediska rovných příležitostí; rozvoj programů pro získávání pracovních dovedností v netradičních oborech pro ženy; další vzdělávání, rekvalifikace a zvyšování kvalifikace pro ženy; poradenství; programy pro změnu profese nebo pro zahájení podnikání; rozšiřování nabídky pracovních míst s pružnou pracovní dobou, na částečný pracovní úvazek, pracovních míst sdílených více zaměstnanci nebo pracovních míst s možností neplaceného volna v době prázdnin, práce z domova

Činnosti pro cílové skupiny Opatření 3.3 založení systému dalšího profesního vzdělávání; vybudování infrastruktury pro další profesní vzdělávání v regionech; rozvoj podpůrných systémů pro další profesní vzdělávání (informační, analytické, poradenské, diagnostické služby); rozšiřování nabídky dalšího profesního vzdělávání podle požadavků trhu práce a potřeb rozvoje ekonomiky (vývoj nových programů dalšího vzdělávání; spolupráce podniků a vzdělávacích institucí při přípravě, vývoj,realizaci a vyhodnocování vzdělávacích programů programů ve spolupráci s podnikovou sférou a ve vazbě na systém uznávaných kvalifikací; programy druhé šance pro pracovníky s nízkou kvalifikací; distanční a kombinované formy a multimediální prostředky vzdělávání, e-learningové programy dalšího vzdělávání); vzdělávání lektorů, konzultantů, zkušebních komisařů, učitelů, metodických a řídících pracovníků působících ve sféře dalšího profesního vzdělávání

Činnosti pro cílové skupiny Opatření 4.1 vzdělávání zabezpečované zaměstnavateli odborné vzdělávání zaměstnanců a zaměstnavatelů (rozšiřování a zvyšování kvalifikace, vč. oblasti informačních a komunikačních technologií) zavedení moderních způsobů řízení organizací (vč. řízení lidských zdrojů) uplatňování moderních forem a metod vzdělávání zaměstnanců a zaměstnavatelů vytváření nových pracovních míst a udržení stávajících pracovních míst (např. příspěvek na úhradu mzdových nákladů, příspěvek na rozšiřování a zvyšování kvalifikace) uplatňování pružných forem organizace práce sebezaměstnávání (prostřednictvím vzdělávání a podpůrných služeb - informativní, poradenské, analytické atd.) vzdělávání zaměstnanců, zaměstnavatelů a zájemců o zahájení podnikání (podpora ochrany zdraví a bezpečnosti práce na pracovišti)

Činnosti pro cílové skupiny Opatření 4.2 specializované[1] vzdělávání pracovníků průmyslových podniků a pracovníků v oblasti služeb [1] Specializované vzdělávání – podle METODICKÉHO POKYNU Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ze dne 25. 4. 2000, pro posuzování veřejné podpory pro vzdělávání pracovníků dle zákona č. 59/2000 Sb., o veřejné podpoře zahrnuje teoretickou a praktickou výuku, přímo uplatnitelnou pro stávající či budoucí pozici zaměstnance v podporované firmě je spojeno se specifickou činností firmy část vzdělávání se obvykle realizuje na pracovišti zaměstnance získané dovednosti mohou být využívány pro práci v jiných firmách nebo na jiných pozicích pouze v omezeném rozsahu.

Příprava projektů Soulad s programovými dokumenty - odpovídá aktivitám opatření dle dodatku OP - zahrnuje činnosti podporované ESF: Soulad s regionálními potřebami Princip partnerství Princip doplňkovosti Princip přidané hodnoty Respektování horizontálních témat rovné příležitosti udržitelný rozvoj informační společnost podpora místním iniciativám

Uznatelné náklady projektu Nařízení Komise (ES) č. 1145/2003 Uznatelné výdaje musí : - být nezbytné pro realizaci projektu - vzniknout v době platnosti smlouvy o financování - skutečně vzniknout - být prokazatelné a doložitelné účetními doklady Náklady na personál - musí odpovídat reálným mzdám (ve výši nákladů v místě obvyklých) Náklady na ubytování, cestovné a stravné - zákon č. 119/1992 Sb. o cestovních náhradách (ev. http://europa.eu.int/comm/europeaid/perdiem/index_en.htm) Náklady na nákup nového vybavení a zařízení - hmotný majetek do 40 000 Kč - nehmotný majetek do 60 000 Kč

Zákon č. 59/2000 Sb. , o veřejné podpoře Veřejná podpora Zákon č. 59/2000 Sb. , o veřejné podpoře Metodické pokyny pro posuzování veřejné podpory : pro podporu zaměstnanosti pro malé a střední podniky pro vzdělávání a školení zaměstnanců pro výzkumu a vývoje U projektu realizovaného podnikatelským subjektem v rámci opatření OP RLZ, ve kterých ÚOHS stanoví, že se řídí režimem podle zákona, bude vyžadována finanční účast žadatele. (ÚOHS měl o veřejné podpoře rozhodnout do 30. dubna 2004.)

www.mpsv.cz www.nvf.cz/esf/index.htm www.msmt.cz www.mmr.cz Další informace www.mpsv.cz www.nvf.cz/esf/index.htm www.msmt.cz www.mmr.cz www.europa.eu.int/comm/employment_social/index_en.htm Děkuji za pozornost