OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV ČR, Odbor pro řízení pomoci z Evropského sociálního fondu 30. 10. 2003.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Evropský sociální fond v ČR
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Lidské zdroje a zaměstnanost
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
Příležitost pro podnikatele
Celoživotní učení a Evropský sociální fond Barbora Hošková MŠMT ČR Betlémská kaple, Praha 30.října 2003.
Evropský sociální fond v Karlovarském kraji „ESF – rovné příležitosti pro všechny“ Úřad práce v Karlových Varech Mgr. Martina Hronková oddělení správy.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
1 Operační program Rozvoj lidských zdrojů Úřad práce v Plzni, oddělení implementace projektů ESF Martina Bydžovská.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Jihlava, 18. června 2007.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Individuální projekt OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV ČR, Odbor pro řízení pomoci z Evropského sociálního fondu

Operační program Rozvoj lidských zdrojů  Základní programový dokument, který umožní čerpání podpory z Evropského sociálního fondu do oblasti rozvoje lidských zdrojů ve zkráceném programovém období  Realizace rozhodující části prioritní osy 3 - Rozvoj lidských zdrojů Národního rozvojového plánu  Soulad s požadavky všeobecného nařízení o strukturálních fondech (Nařízení Rady ES 1260/1999)

Evropský sociální fond - definice  Jeden ze čtyř strukturálních fondů EU, jejichž společným cílem je snížení rozdílů v životní úrovni, které existují mezi lidmi a regiony EU  Finanční nástroj EU pro investice do rozvoje lidských zdrojů, prostřednictvím podpory zaměstnanosti, sociální inkluze, celoživotního vzdělávání a rovných příležitostí

Operační program Rozvoj lidských zdrojů  Doporučení Evropské komise na monofondové uspořádání sektorových operačních programů - začlenění specifických požadavků na podporu rozvoje lidských zdrojů z ESF následujících resortů - MŠMT, MPO, MMR, MŽP  OP RLZ je programem pro 5 resortů  1 globální, 4 specifické cíle

Operační program Rozvoj lidských zdrojů  Strategie, priority a opatření programu vychází zejména z : - Evropské strategie zaměstnanosti - Evropské strategie sociálního začleňování - Společného (ČR-EU) zhodnocení politiky zaměstnanosti - Národního akčního plánu zaměstnanosti Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje výchovně vzdělávací soustavy

OP RLZ - priority a opatření 1. PRIORITA AKTIVNÍ POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI Opatření 1.1 Posílení aktivní politiky zaměstnanosti při zaměstnávání uchazečů a zájemců o zaměstnání Opatření 1.2 Modernizace veřejných služeb zaměstnanosti 2. PRIORITA SOCIÁLNÍ INTEGRACE A ROVNOST PŘÍLEŽITOSTÍ Opatření 2.1 Integrace specifických skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí Opatření 2.2 Rovné příležitosti pro ženy a muže na trhu práce 3. PRIORITA ROZVOJ CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Opatření 3.1 Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních a rozvoj podpůrných systémů ve vzdělávání Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje Opatření 3.3 Rozvoj dalšího profesního vzdělávání 4. PRIORITA ADAPTABILITA A PODNIKÁNÍ Opatření 4.1 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek, podpora konkurenceschopnosti Opatření 4.2 Specifické vzdělávání OP RLZ

Priorita 1 - Aktivní politika zaměstnanosti  Opatření Posílení aktivní politiky zaměstnanosti při zaměstnávání uchazečů a zájemců o zaměstnání  Opatření Modernizace veřejných služeb zaměstnanosti

Priorita 1 - Podporované aktivity mj.  Rekvalifikace, motivační kurzy, poradenství  Bilanční a pracovní diagnostika  Zprostředkování zaměstnání  Podpora vytváření nových pracovních míst, podpora vytváření chráněných dílen a chráněných pracovišť  Podpora vytváření pracovních míst pro sebezaměstnání (kurzy pro začínající podnikatele)  Doprovodná opatření na získání a udržení zaměstnanosti  Rozvoj adekvátní personální, technické a informační infrastruktury nezbytné pro efektivní poskytování služeb zaměstnanosti  Rozvoj zprostředkovatelských a poradenských služeb, rozvoj zaměstnaneckých agentur, doprovodná opatření na získání a udržení zaměstnanosti  Speciální doškolovací programy pro pracovníky sítě bilančně diagnostických pracovišť pro potřeby služeb zaměstnanosti

Priorita 2 - Sociální integrace a rovnost příležitostí  Opatření Integrace specifických skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí (realizace aktivit v oblasti zaměstnanosti a v oblasti sociálních služeb)  Opatření Rovné příležitosti pro ženy a muže na trhu práce

Priorita 2 - Podporované aktivity mj.  Vzdělávání  Vytváření pracovních míst  Doprovodná opatření k odstranění bariér k přístupu ke vzdělání a zaměstnání  Speciální poradenské služby  Podpora systému sociální infrastruktury  Sociální služby  Systémová podpora budování kapacity poskytovatelů sociálních služeb  Rozvoj rekvalifikace a programů pro získávání pracovních dovedností v netradičních oborech pro ženy  Analýzy a monitorování na trhu práce z hlediska rovných příležitostí  Home working, podpora vytváření mikrojeslí a mikroškolek a rozvoj sociálních služeb (především péče o děti a seniory)  Zavádění nových “antidiskriminačních” programů do praxe, aktivní vyvíjení nových možností samostatných aktivit se zaměřením na odstranění diskriminace

Priorita 3 - Rozvoj celoživotního učení  Opatření Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních a rozvoj podpůrných systémů ve vzdělávání  Opatření Podpora terciálního vzdělávání, výzkumu a vývoje  Opatření Rozvoj dalšího profesního vzdělávání

Priorita 3 - Podporované aktivity mj.  Tvorba a realizace programů integrace znevýhodněných žáků do výuky v běžných třídách  Tvorba a realizace školních vzdělávacích programů (vč. diferenciace a individualizace vzdělávání)  Zvyšování kvality nabídky vzdělávacích příležitostí na SŠ a VOŠ  Další vzdělávání učitelů a odborných pracovníků ve školství  Vytváření sítě škol s inovací pedagogické práce  Vytváření a realizace nabídky vzdělávacích služeb pro dospělé na SŠ a VOŠ  Podpora vytváření národního systému certifikace získaných kvalifikací, příprava pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných školách  Tvorba a realizace studijních programů učitelů všech stupňů vzdělávání  Tvorba programů pro oblast kariérového profesního a psychologického poradenství na školách  Realizace přípravného a dalšího vzdělávání v oblasti kariérového poradenství

Priorita 4 - Adaptabilita a podnikání  Opatření Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek, podpora konkurenceschopnosti  Opatření Specifické vzdělávání

Priorita 4 - Podporované aktivity mj.  Podpora specifického vzdělávání zabezpečovaného zaměstnavateli  Realizace rekvalifikace a zvyšování kvalifikace  Cílené podnikové odborné vzdělávání, odborné vzdělávání zaměstnanců  Rozvoj vzdělávacích aktivit v oblasti informačních a komunikačních technologií  Příprava a realizace programů EVVO (kurzy, informační služby, pilotní projekty)  Podpora vzniku pracovních příležitostí a rozvoje dobrovolnictví v oblasti životního prostředí  Příprava nových standardů vzdělávání posluchačů CR středních a vysokých škol, tvorba nových moderních učebnic a pomůcek pro výuku CR  Tvorba a realizace programů celoživotního vzdělávání pro CR (vč. rekvalifikačních a poradenských programů pro služby CR, lázeňství, ekoturistiku)

Implementační struktura OP RLZ Řídící orgán (ŘO) Zprostředkující subjekt (ZS) Konečný příjemce (KP) Konečný uživatel (KU) - lze označovat též jako konečný příjemce pomoci (KPP)

Implementační struktura OP TA NVF Řídící orgán MPSV Monitorovací výbor Zprostředkující subjekt MPSV-SSZ pro Opatření: 1.1, 1.2, 2.2, 3.3, 4.1, část 2.1 KP Pro část Opatření 1.2 a 3.3 MPSV-SSZ TA NVF Zprostředkující subjekt MŠMT Opatření: 3.1, 3.2 KP Opatření 1.1, 2.2, 4.1 a část Opatření 1.2 a 2.1 ÚP KP Pro část Opatření 3.3 Kraje KP Opatření 3.1 MŠMT, Organizace MŠMT, Kraje, Svazky obcí KP Opatření 3.2 MŠMT-úsek pro VŠ výzkum a vývoj KP Opatření 4.2 MPO, MŽP, MMR Zprostředkující subjekt NROS Globální grant KP Pro část Opatření 2.1 MPSV úsek 2

OP RLZ - Řídící orgán  Celková odpovědnost za řízení a implementaci programu  Příprava a úpravy programového dodatku  Zajištění informovanosti a publicity programu  Vydávání manuálů pro řízení a implementaci programu  Vedení a dohled nad zprostředkujícími subjekty  Zavedení a provoz monitorovacího systému  Předložení výroční a závěrečné zprávy  Zajištění shody s politikami Společenství a její monitorování  Kontrola správnosti aktivit financovaných z OP  Zajištění implementace strategie hodnocení programu

OP RLZ - Zprostředkující subjekt  Zajištění spolufinancování na úrovni opatření  Návrhy na úpravy Programového dodatku  Zajištění informovanosti a publicity na úrovni opatření  Řízení odborných pracovních skupin a hodnotících (výběrových) komisí  Zajištění procesu výběru a schvalování projektů KP, přijetí závazku  Příjem, ověřování a schvalování plateb KP  Monitorování a kontrola projektů (čl Nařízení 1260/1999)  Vedení dokumentace, shromažďování a vkládání dat do MSSF  Vypracování příslušných částí roční a závěrečné zprávy  Hodnocení výsledků a dopadů projektů

OP RLZ - Konečný příjemce  Zpracuje a předkládá žádost (projekt)  Prokazuje zajištěné spolufinancování na realizaci projektu  Odpovídá za věcnou realizaci projektu a za nakládání s přidělenými prostředky v souladu s pokyny vydanými ŘO/ZS a požadavky na : - informace a publicitu - dodržování pravidel tzv. politik Společenství - zpracování monitorovacích zpráv - monitorování a kontrolu poskytovatelů služeb  Předkládá žádosti o platbu a provádí platby (dodavatelům)  Vede dokumentaci a archivuje dokumenty pro kontrolu a audit

OP RLZ - Konečný uživatel  Zpracuje a předkládá žádost (projekt)  Prokazuje zajištěné spolufinancování na realizaci projektu  Odpovídá za věcnou realizaci projektu a za nakládání s přidělenými prostředky v souladu s pokyny vydanými ŘO/ZS/KP  Předkládá žádosti o platbu (způsobilé výdaje podložené fakturami)  Vede dokumentaci a archivuje dokumenty pro kontrolu a audit

Finanční rámec pro ESF Kurz : 32,5 Kč/EURO + Národní zdroje : Kč

Časový harmonogram  NRP / OP RLZ / JPD 3 byly schváleny vládou a předloženy EK počátkem března 2003 k posouzení  Formální kontrola obsahu dokumentů  Negociační mandát EK a zahájení negociací : 06/2003  Technické konzultace : /2003  Ukončení projednávání OP, JPD 3 : pol. 11/2003  Konzultace RPS, OP, JPD 3 v EU : /2003  Ukončení a potvrzení výsledků projednávání : 12/2003

Ministerstvo práce a soc. věcí ČR Odbor pro řízení pomoci z ESF