Regionální vzdělávací družstvo - nástroj pro regionální rozvoj ? Markus Rempe předseda představenstva Lippe Bildung eG Horní Ředice, 17. červen 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
© Interface Wien GmbH Interface Wien GmbH Vítejte v Interface Wien!
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Obchodní společnosti.
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Středočeský kraj Česká republika
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
© NSZM ČR1 Zdravé město C H R U D I M Fórum, 11. dubna 2011.
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Školní rok 2006/2007 Vyučující: Ing. Simona Rosová
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z Financování rozvoje, obměny a provozu ICT ve školách a školských zařízeních SIPVZ.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Proměna škol v Centra celoživotního učení KRAJSKÁ KONFERENCE UNIV 2 KRAJE – LIBERECKÝ KRAJ 11. listopadu 2011.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Vlastnická struktura českých stavebních firem
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Strategie regionu, obce
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Regionální vzdělávací družstvo - nástroj pro regionální rozvoj ? Markus Rempe předseda představenstva Lippe Bildung eG Horní Ředice, 17. červen 2011

Lippe Bildung eG - Horní Ředice, 17. Juni 2011 Spolková země:Nordrhein-Westfalen Správní obvod:Detmold Rozloha:1.246,21 km² Počet obyvatel Hustota zalidnění:283 obyvatel na km² Správní rozdělení regionu: 16 obcí Okres Lippe – zemědělský a hospodářsky silný region přímo v srdci Německa!

Lippe Bildung eG Okres Lippe

Rámcové podmínky Demografický vývoj vyžaduje nové prostředky Význam celoživotního vzdělávání stoupá jak mezi mladými tak staršími zaměstnanci Zvyšující se poptávka po kvalifikované pracovní síle, obzvláště v technických oborech Vzdělávání v podnicích se stává stále více místní podmínkou Optimalizace vzdělávacích míst a přání Profesní a společenská integrace/účast všech vrstev Nové celistvé koncepty řešení optimalizovaných vzdělávacích systémů napříč všemi životními fázemi (po celý život) Zlepšení spolupráce a koordinace mezi vzdělávacími experty v okrese Společné uvědomění problémů a následný přístup k jejich vyřešení Lippe Bildung eG - Horní Ředice, 17. Juni 2011

Zákulisí v celém Německu Rozvoj a posílení komunální koordinace vzdělávacích aktivit (regionální vzdělávací řídící orgán) Cášské prohlášení (Aachener Erklärung) německého městského sněmu u příležitosti kongresu „Vzdělávání ve městech“, konaném listopadu 2007 WEINHEIMERSKÁ INICIATIVA (WEINHEIMER INITIATIVE) 2007 – místní zodpovědnost za vzdělávání a vzdělání. Veřejné prohlášení: „Podle odstavce 28 II Ústavy přísluší obcím „všechny záležitosti místního společenství“. Z toho vyplývá zásadní (spolu-) odpovědnost za zajištění profesních a životních perspektiv pro další generace.“ Doporučení německého Spolku pro veřejnou a soukromou sociální péči k dalšímu rozvoji komunálních vzdělávacích systémů (listopad 2009) Projekt „Místní rozvoj vzdělávání (Lernen vor Ort)“ Ministerstva pro výzkum a vzdělávání (60 Millionů Euro), týkající se budování komplexního regionálního vzdělávacího managementu Lippe Bildung eG - Horní Ředice, 17. Juni 2011

Zákulisí v okrese Lippe Vytvoření celokrajského vzdělávacího řídícího orgánu od poloviny roku 2007 Rozhodnutí okresního sněmu o založení koordinačního orgánu pro řízení vzdělávání mimo působnost úřadu okresu Lippe (2007). „Lippe Bildung eG“ bylo založeno v červnu roku Důvody vzniku Lippe Bildung eG: Zpřístupnění občanům, spolkům, podnikům atd. Převzetí odpovědnosti za vzdělávání v okrese Lippe Řízení a koordinace vzdělávání z jednoho místa Přeměna volného sdružení v zodpovídající společnost Flexibilní a jasně strukturovaná právní forma družstva (eG) (potřeba min. 3 osob k založení, nestanovený minimální kapitál, hlasovací právo nezávisle na kapitálu, každý člen má jeden hlas, podpůrné zájmy ústředním tématem, hospodářská činnost možná, ručení pouze majetkem Bildung Lippe eG, transparentní orgány s členskými schůzemi, dozorčí a správní rada, pospolitost jako charakteristický znak společnosti) Lippe Bildung eG - Horní Ředice, 17. Juni 2011

Cíle Lippe Bildung eG 20. červen Vybudování vzdělávácích orgánů (vzdělávání od ranného věku, škola, přechod škola- povolání, další vzdělávání) - Propojení mezi vzdělávacími odborníky - Koordinace aktivit - Nabídka vlastních služeb - Uskutečnění vlastních projektů - Získávání příspěvků Náš cíl Nabídnout obyvatelům okresu Lippe, ve spolupráci s relevantními vzdělávacími odborníky, nejlepší možné příležitosti pro rozvoj a vzdělání všech věkových kategorií a možnost rozvoje regionálního hospodářství. Lippe Bildung eG - Horní Ředice, 17. Juni 2011

Regionální rozvoj v kraji Lippe

Statistikstelle des Kreises Lippe Udo Hötger Vývoj obyvatelstva v letech ve správním obvodu Detmold v % (2010 = 100) Quelle: IT.NRW

Statistikstelle des Kreises Lippe Udo Hötger Vývoj obyvatelstva v letech v obcích okresu Lippe v procentech (2010 = 100) Quelle: IT.NRW

Statistikstelle des Kreises Lippe Udo Hötger Vývoj obyvatelstva v letech ve městech a obcích okresu Lippe v procentech (2010 = 100)

Statistikstelle des Kreises Lippe Udo Hötger Vývoj obyvatelstva ve věku 0-3 let v letech v městech a obcích okresu Lippe (2010=100)

Statistikstelle des Kreises Lippe Udo Hötger Vývoj obyvatelstva ve věku 6-10 let v letech v městech a obcích okresu Lippe (2010=100)

Statistikstelle des Kreises Lippe Udo Hötger Vývoj obyvatelstva ve věku let v letech v městech a obcích okresu Lippe (2010=100)

Statistikstelle des Kreises Lippe Udo Hötger Vývoj obyvatelstva ve věku let v letech v městech a obcích okresu Lippe (2010=100)

Statistikstelle des Kreises Lippe Udo Hötger Vývoj obyvatelstva ve věku let v letech v městech a obcích okresu Lippe (2010=100)

Statistikstelle des Kreises Lippe Udo Hötger Vývoj obyvatelstva ve věku let v letech v městech a obcích okresu Lippe (2010=100)

Statistikstelle des Kreises Lippe Udo Hötger Vývoj obyvatelstva ve věku let v letech v městech a obcích okresu Lippe (2010=100)

Statistikstelle des Kreises Lippe Udo Hötger Vývoj obyvatelstva ve věku let v letech v městech a obcích okresu Lippe (2010=100)

Statistikstelle des Kreises Lippe Udo Hötger Vývoj obyvatelstva ve věku 75 let a starší v letech v městech a obbcích okresu Lippe (2010=100)

Neuvažovat a nejednat v duchu příslušnosti a jednotlivých pravomocí, nýbrž v duchu společné odpovědnosti. Naše pracovní motto Lippe Bildung eG - Horní Ředice, 17. Juni 2011

Společná odpovědnost za vzdělávání! Sjednocené metody vzdělávání a vzájemná podpora napříč jednotlivých oblastí působnosti vzdělávacího systému (řetězce) Valná hromada Dozorčí rada Představenstvo Odborná komise škola-povolání (Schule-Beruf) SchuB Odborná komise MINT(Matematika, Informatika, přírodní vědy a technika) zdi-Zentrum Zapojení civilních účastníků vzdělávácího procesu Operativní jádro Oblast působnosti Přechod ze vzdělávání Oblast působnosti MINT Oblast působnosti Mezinárodní vzdělávání Odborná komise Mezinárodní záležitosti Iniciativa pro koordinaci vzdělávání Založení: srpen 2008 Členové: podniky, kraj, komory, úřady práce, nadace, vysoké školy, soukromé osoby, iniciativy atd. (cca 30 členů) Lippe Bildung eG - Horní Ředice, 17. Juni 2011

Fachausschuss Schule-Beruf Koordinierungsstelle SchuB Členové a účastníci celookresního vzdělávacího systému

1. Lippe-Bildungskonferenz am in Lemgo 24

Příklad naší činnosti v oblasti „MINT – podpora vzdělávání budoucích nástupců“ Na podzim roku 2009 bylo se 30 partnery založeno „zdi-Zentrum Lippe.MINT“ centrum jako platforma pro další rozvoj MINT-aktivit.  Zprovoznění 154 školních družin (Kita) s cca 400 vychovateli/kami se zaměřením na MINT-aktivity  Posilování významu a zdvojnásobení času věnovanému MINT-aktivitám ve školních družinách (Kita)  Zvýšení počtu MINT-SINUS-škol se vzdělávacím oddělením z 8 (2008) na 19 (2010)  ROBERTA-aktivity přístupné pro děvčata (a chlapce) od 7. třídy v jedné z aktuálně 6 propojených škol  51 nabídek s cca 750 SuS žáků od 7. třídy k prohloubení tématu orientace na povolání (od 08/2010)  Každoroční „Den techniky“ pro SuS žáky od 9. třídy všech škol (cca. 650 účastníků)  Vícedenní MINT-kempy v koordinaci s hospodářskými subjekty (od 10. třídy / např. energie nebo umělé hmoty)  MINT-ocenění pro žákyně s potenciálem od 11. třídy ve spolupráci s vysokými školami  Budování spolupráce s “zdi-Schülerlabor TechLipp“ - laboratoří vysoké školy OWL  Budování a rozvoj skupiny odborníků „MINT-Expertenpool “ (aktuálně 9) jakožto další vzdělávání  Založení „Institutu pro výrobu plastů“ jako školícího střediska (cca. 280 účastníků) Lippe Bildung eG - Horní Ředice, 17. Juni 2011

Ostatní úlohy (výňatek)  Hlavní podíl při navrhování projektu „Místní vzdělávání“ (Lernen vor Ort)“ (hodnota zakázky cca 1,9 Mill. Euro)  Úspěch při ucházení se o projekt rozvoj centra „zdi-Zentrums Lippe.MINT„ (hodnota zakázky cca Euro)  Podílení se na návrhu „Jobstarter Connect“ (hodnota zakázky cca Euro)  Podíl, návrh & zpracování zakázky „IKU-OWL“ (hodnota zakázky: cca Euro)  Vedení a vývoj centra pro sdělovací prostředky (Medienzentrum ) pro kraj Lippe (3 spolupracovníci)  Získané finanční prostředky od nadací, poplatky a příspěvky přesahují v roce 2011 výši pohledávek projektu Příklady dalších cílů Lippe Bildung eG - Horní Ředice, 17. Juni 2011

Pohled do minulosti a vyhlídky červen srpen 2008 Lippe Bildung eG - Horní Ředice, 17. Juni 2011

Pohled do minulosti a vyhlídky 2009 Lippe Bildung eG - Horní Ředice, 17. Juni 2011

Pohled do minulosti a vyhlídky 2010 Lippe Bildung eG - Horní Ředice, 17. Juni 2011

Pohled do minulosti a vyhlídky 2011 QUALITÄTSOFFENSIVE Berufliche Bildung Lippe Bildung eG - Horní Ředice, 17. Juni 2011

Vzdělávací sdružení jako nástroj pro regionální rozvoj Neuvažovat a nejednat v duchu příslušnosti a jednotlivých pravomocí, nýbrž v duchu společné odpovědnosti. Velkou nadějí a šancí na úspěch regionálního vzdělávacího sdružení je úzká spolupráce odborníků z různých regionů podle jasné organizační struktury. Společná odpovědnost za vzdělávání Lippe Bildung eG - Horní Ředice, 17. Juni 2011

Těšíme se na vaše příspěvky a doufáme, že nás budete podporovat nadále i v budoucnu, aby jsme mohli uskutečnit co nejvíce vzdělávacích nápadů ve prospěch obyvatel okresu Lippe! Společná odpovědnost za vzdělávání Lippe Bildung eG - Horní Ředice, 17. Juni 2011