INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Advertisements

Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Inovace, inovační projekty a úloha klastrů (obecný náhled) Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Studijní program Stavební inženýrství
Obor S - Informační systémy ve stavebnictví
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Obsah vzdělávacích modulů projektu TS Ing.
Michal Dvouletý obor Finance a daně
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Definice pojmů Co jsou moduly? Co jsou moduly? Moduly představují relativně samostatné, obsahem i cílem uzavřené okruhy učiva, které je možné po jejich.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Návrh inovace předmětu Obchodní logistika prof. Ing. M. Jurová, CSc. Ing. Z. Videcká, Ph.D. Ing. Vl. Bartošek.
Výsledky průzkumu a náměty pro inovaci předmětu FINANCE Doc. Ing. Mária Režňáková, CSc.
Úvod do managementu 1. seminář
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Úvod do managementu 1. seminář
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Semestrální práce Téma: Výběr problematiky z oblasti managementu (volné dle zájmu) Práce bude obsahovat - teoretické základy (tak jak je oblast problematiky.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Zkvalitnění vzdělávání a zvyšování kompetence manažerů v rámci studijního programu Ekonomika a management na Fakultě podnikatelské Vysokého učení technického.
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Závěry ze semináře k problematice strukturovaného studia učitelství KONFERENCE „STRUKTUROVANÉ STUDIUM UČITELSTVÍ“ v Srní.
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Navazující magisterský obor STAVEBNÍ MANAGEMENT. Potřeba manažerských dovedností Řídí cca polovina absolventů % (podle doby ukončení studia) Vedoucí.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Zájem o studium na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se zaměřením.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Povolání, které je uplatnitelné v každé době … Program: Hospodářská politika a správa Obor: Účetnictví a daně.
Obor Podniková ekonomika Ústav podnikové ekonomiky.
Představení Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské university v Opavě Michal Tvrdoň – proděkan pro vědu a výzkum Zasedání Vědecké rady SU OPF.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Marketingový plán podniku
Podrobnosti na KVS – doc. Manlig, Ing. Zelený, Ing. Vavruška
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Ostravská univerzita (1991 → )
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
VVI – nástroj ke zvýšení konkurenceschopnosti
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Studijní program Ošetřovatelství
Právo, Účetnictví, Webový design a grafika, Ekonomika a mezinárodní obchod, PÍSEMNÁ A ELEKTR. KOMUNIKACE, Reklamní a marketingová komunikace, Právo Evropské.
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
ČVUT v PRAZE Fakulta dopravní ÚSTAV LETECKÉ DOPRAVY PROFIL STUDENTA
Studijní obor Management sportu
Aplikovaná elektronika
Univerzita Jana Amose Komenského Praha
Transkript prezentace:

INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru „ŘÍZENÍ EKONOMIKY A PODNIKU“ Doc.Ing. František Bartes, CSc.

Důvod inovace předmětu 1. Kvalitativní a rychlé změny v tržním prostředí českých firem. 2. Rychle se měnící potřeby zákazníků. 3. Vliv globalizačních faktorů na české firmy.

Porovnání univerzit v ČR

Porovnání univerzit v zahraničí

„Řízení technologie a inovací“, Závěry z porovnání 1. V západních zemích je tento předmět označován názvem: „Řízení inovací“ „Řízení technologie a inovací“, „Marketing a inovace“.

Závěry z porovnání 2. V České republice je nejčastější označení: „Řízení inovací“ „Management inovací“

Závěry z porovnání Prakticky všechny české univerzity mají tento předmět zařazený v magisterském stupni studia. V zahraničí je tento předmět zařazen buď v bakalářském stupni, většinou ale ve studiu MBA

Závěry z porovnání Rozsah výuky předmětu Řízení inovací na zkoumaných univerzitách je přibližně shodný s rozsahem výuky na fakultě podnikatelské. Rovněž přiřazení počtu kreditů za jeho úspěšné absolvování je ve stejné relaci.

Závěry z porovnání Provedená analýza osnov těchto předmětů vyučovaných na českých univerzitách potvrdila, že u většiny českých univerzit je tento předmět koncipován podle inovační teorie prof. Valenty, která tvoří základní a podstatnou část výuky tohoto předmětu.

Závěry z porovnání Dle jednotlivých univerzit je pak tato teorie doplňována praktickou částí, a to buď o transfer technologií do podnikové praxe, či problematiku licencí.

Závěry z porovnání Přístupy, které vychází z podnikatelského pojetí inovací podle P.Druckera se kromě naší fakulty, zabývá pouze Západočeská univerzita.

Závěry z porovnání Z analýzy osnov podobných předmětů vyučovaných na západních univerzitách vyplývá jejich silné propojení na moderní technologie, transfer technologií a roli státní politiky vědy a výzkumu, včetně její podpory inovacím.

Návrhy na zlepšení 1. Bude pokračováno v nastavené koncepci tohoto předmětu založené na přístupu k problematice inovací dle P. Druckera, který nejlépe naplňuje požadavky profilu absolventa fakulty podnikatelské v problematice řízení přípravy a realizace inovací v obchodních společnostech.

Návrhy na zlepšení Zaměření na možnosti propojení firem na moderní technologie (transfer technologií). 3. Předmět Inovace v podniku bude dále aktualizován o nové teoretické i praktické poznatky získané z  universit v České republice i v zahraničí.

Návrhy na zlepšení Hlavním směrem zlepšování výuky ve cvičení předmětu Inovace v podniku, bude zvýšení důrazu na řešení odborných případových studií. 5. Zavedení e-learningu.