Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aplikovaná elektronika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aplikovaná elektronika"— Transkript prezentace:

1 Aplikovaná elektronika
Fakulta strojní VŠB–TUO Aplikovaná elektronika Studijní program Aplikovaná elektronika – akreditace

2 Studijní program Oborová katedra
Bakalářský studijní program Aplikovaná elektronika Garant: Ing. Martin Kuchař, Ph.D. Oborová katedra 430 - Katedra elektroniky Program zaměřující se do oblasti aplikované a průmyslové elektroniky

3 Program Aplikovaná elektronika
Charakteristika oboru Prezenční a kombinovaná forma studia. Paralelní výuka v anglickém jazyce. Zaměřuje se na oblast aplikované elektroniky, průmyslové elektroniky, výkonové elektroniky a jejich aplikací v elektrických pohonech. Cíle studia Cílem studia je seznámit studenty se studijním základem elektrotechnických oborů. Kromě tohoto základu si student vybírá povinně volitelné předměty typu B. Důraz je kladen na vysoce efektivní výuku, která naučí absolventy tvořivě myslet a uplatnit nové poznatky v praxi.

4 Program Aplikovaná elektronika
Profil absolventa Absolvent oboru Aplikovaná elektronika získá během studia nezbytné znalosti z matematiky, fyziky, teoretické elektrotechniky, měřicí techniky, elektroenergetiky, kybernetiky a informačních technologií. Dále pak speciální znalosti z oblasti aplikované elektroniky, mikroprocesorové techniky, výkonových polovodičových systémů a elektrických regulovaných pohonů. Uplatnitelnost absolventů v praxi Absolvent nalezne uplatnění v projekčních odděleních různých firem a podniků při návrhu elektronických aplikací v oblasti řídicí techniky, výkonových polovodičových systémů, elektrických regulovaných pohonů, měřicí techniky, apod. jako vedoucí pracovník, projektant elektrotechnických zařízení apod. Může pracovat v podnicích s elektrotechnickou výrobou, ve výrobních organizacích při řízení technologických procesů, v údržbářských a opravárenských činnostech. Absolvent má široký teoretický základ studijního programu, po doplnění znalostí z oblasti jiné specializace nalezne uplatnění i v dalších oblastech elektrotechniky.

5 Program Aplikovaná elektronika
Přijímací řízení Studenti jsou přijímání na program Aplikovaná elektronika. Součástí přijímacího řízení je i zkouška z matematiky. Studenti tvoří jednu studijní skupinu kolem 20 až 30 studentů. Pro praktickou část výuky jsou studenti rozdělení do laboratorních pracovních skupin. Personální zabezpečení výuky: 31 povinných předmětů typu A, z toho 20 je vyučováno docenty nebo profesory.

6 Program Aplikovaná elektronika
Obsah a rozsah SZZ Státní závěrečná zkouška se uskutečňuje před státní zkušební komisí a má 2 části: Obhajoba bakalářské práce, která je posouzena vedoucím práce a oponentem. Odborná zkouška ze dvou odborných předmětů: Elektrotechnika – garantuje znalosti z povinné teoretické části studijního programu Elektronika – garantuje znalosti z odborné oblasti studijního programu. Celková doba trvání státní závěrečné zkoušky je 1/2 hodiny

7 Program Aplikovaná elektronika
Návrh témat závěrečných prací Návrh a realizace řídicí elektroniky v průmyslových aplikacích. Modelování a simulace elektronických obvodů. Návrh a realizace výkonových polovodičových systémů. Aplikace mikropočítačových řídicích systémů. Návrh a realizace elektronických obvodů s novými polovodičovými prvky a integrovanými obvody. Návrh a realizace řídicích systémů s jednočipovými mikropočítači a jejich aplikačního programového vybavení. Modelování a simulace mechatronických systémů. Vyhodnocení kvality výrobků spotřební elektroniky. Negativní vlivy elektronických výrobků na napájecí síť. Marketingové studie vybraných výrobků spotřební elektroniky.

8 Studijní plán (Bc.)

9 Stanovisko k perspektivě hodnocení oboru
Perspektivní obor s dobrým uplatněním absolventů (v rámci ČR, SK, DE). Trvalý zájem průmyslových firem a společností o absolventy oboru. Kontinuálně projevují silný zájem o absolventy např. tyto společnosti: ABB s.r.o., Siemens, Škoda Electric, NXP Semiconductors, BRANO, Elcom a.s., Elvac a.s., Varroc Lighting Systems, Hella, Temex, s.r.o. Primetals a další. Jedná se mnohdy o společnosti nacházející se v TOP100 ČR podle tržeb. Tedy společnosti zásadní pro ekonomický růst a stabilitu ČR.

10 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Aplikovaná elektronika"

Podobné prezentace


Reklamy Google