Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
Věta s podmětem, bez podmětu, větný ekvivalent Autor:
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI HLAVNÍMI VĚTAMI
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI ČLENY NĚKOLIKANÁSOBNÉHO VĚTNÉHO ČLENU
Významové poměry mezi souřadně spojenými větami
Několikanásobné větné členy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.01 Název pro školu:
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.11 Název pro školu:
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/ , III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana.
Několikanásobné větné členy
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Několikanásobné větné členy
VÝZNAMOVÉ POMĚRY Mgr. Michal Oblouk.
Skladba – souvětí souřadné
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.05 Název pro školu:EU CH 05 Název materiálu:Směsi Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 365_Poměry mezi větami hlavními AUTOR: Mgr. Markéta Lyková.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.02 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.05 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.07 Název pro školu:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.07 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.01 Název pro školu:
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
Souvětí souřadné (parataktické)
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.05 Název pro školu:EU ČJ 05 II Název materiálu:Slovesný vid Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_740_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Spojky.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.06 Název pro školu:EU CH 06 Název materiálu:Směsi stejnorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.15 Název pro školu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_366_Čárka před spojkou a AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK,
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Skladba souvětí.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.03 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 03 Název materiálu:Face Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé.
Významové poměry mezi hlavními větami
Vy_32_INOVACE_76_Významový poměr v několikanásobném větném členu - II Využití ICT Identifikátor školy:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_09_SKLADBA.
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Alena Dulová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_01 TÉMA:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Souvětí souřadné Obsahuje 2 a více vět hlavních, mluvnicky na sobě nezávislých Věty spojeny:a) souřadicími výrazy b) pouze odděleny čárkou.
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Souvětí souřadné.
Spojky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II Název pro školu: EU ČJ 17 II Název materiálu: Poměr mezi složkami několikanásobného větného členu Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Pomocí tohoto DUM se žáci seznámí s poměry mezi složkami několikanásobného větného členu Klíčová slova: poměr slučovací, stupňovací, odporovací, vylučovací, důsledkový Druh učebního materiálu: Výuková prezentace Očekávaný výstup: Žáci dokáží určit typ poměru mezi složkami několikanásobného větného členu Věková skupina: 13-14 let Ověřeno dne: 3.4.2013 Třída: VIII.B,17 žáků, 10 chlapců, 7 dívek, SVP 0

Poměr mezi složkami několikanásobného větného členu

Typy poměru slučovací stupňovací odporovací vylučovací důsledkový

Slučovací poměr poměr slučovací je mezi složkami, které jsou spojeny jako navzájem rovné nejčastější spojky: a, i, ani → před tyto spojky nepíšeme čárku Pojede s námi maminka a tatínek. ani – ani, jednak – jednak, dílem – dílem, hned – hned → čárku píšeme vždy před druhou ze spojek Nepojede ani maminka, ani tatínek. mohou být odděleny bez spojek, pouze čárkami Pojede maminka, tatínek i náš pes.

Stupňovací poměr v poměru stupňovacím druhá nebo další složka několikanásobného větného stupňuje složku další (jakoby uvádí na správnou míru) nejčastější spojky: ba, dokonce, dokonce i, nejen – ale i, nejen – nýbrž i čárku píšeme vždy před druhou ze spojek Znalosti poměru využijete nejen u několikanásobných větných členů, ale i u rozboru souvětí. Tvářil se nevrle, ba až nevraživě.

Odporovací poměr poměr odporovací je mezi složkami, které jsou v rozporu nejčastější spojky: ale, avšak, nýbrž, leč, zato před tyto spojky píšeme čárky Byl to vzdělaný, ale paličatý mladý muž. Nepojede tam s Martine, nýbrž s Ondřejem.

Vylučovací poměr v poměru vylučovacím se jednotlivé složky vzájemně vylučují, platí buď jedno, nebo druhé nejčastější spojky: nebo, anebo, či, buď – nebo, buď – anebo před spojky píšeme čárku, u zdvojených spojek píšeme čárku před druhou ze spojek Narodil se jim kluk, nebo holka? pokud je vztah mezi složkami oslaben (mohou platit obě možnosti), čárku před nebo a či nepíšeme V zimě nosím kabát nebo bundu.

Důsledkový poměr poměr důsledkový je mezi těmi složkami, kdy druhý vyplývá z významu prvního jako jeho důsledek nejčastější spojky: proto, a proto, tedy, a tedy, tudíž, a tudíž před tyto spojky vždy píšeme čárku (hlavní spojkou zde není „a“, ale spojka za ním – proto píšeme čárku i před spojku „a“) Lásku potřebují všichni tvorové, tudíž i domácí zvířata. Byl mladý, a proto nerozhodný.

Určete poměry mezi složkami několikanásobného větného členu a doplňte čárky Domácí úkoly udělám buď v pátek nebo v neděli. Doma je jen tatínek a maminka. Nemluvila jsem s Leou nýbrž s Karčou. Mluvil překotně a tedy nesrozumitelně. Na Pražském jaru se hrají skladby nejen Antonína Dvořáka ale také Bedřicha Smetany. V zimě nosím bundu nebo kabát. Venku nepadal ani sníh ani kroupy. V tomto kraji je studené a proto nepříjemné počasí. Nechovej se jako hlupák nýbrž jako rozvážný člověk. Oba pracovali vesele dokonce s radostí.

Řešení Domácí úkoly udělám buď v pátek, nebo v neděli. → vylučovací Doma je jen tatínek a maminka. → slučovací Nemluvila jsem s Leou, nýbrž s Karčou. → odporovací Mluvil překotně, a tedy nesrozumitelně. → důsledkový Na Pražském jaru se hrají skladby nejen Antonína Dvořáka, ale také Bedřicha Smetany. → stupňovací V zimě nosím bundu nebo kabát. → vylučovací Venku nepadal ani sníh, ani kroupy. → slučovací V tomto kraji je studené, a proto nepříjemné počasí. → důsledkový Nechovej se jako hlupák, ale jako rozvážný člověk. → odporovací Oba pracovali vesele, dokonce s radostí. → stupňovací

Opakování slučovací poměr – a, i, ani, ani – ani, jednak – jednak, dílem – dílem, hned – hned stupňovací poměr – ba, dokonce, dokonce i, nejen – ale i, nejen – nýbrž i odporovací poměr – ale, avšak, nýbrž, leč, zato vylučovací poměr – nebo, anebo, či, buď – nebo, buď – anebo důsledkový poměr – proto, a proto, tedy, a tedy, tudíž, a tudíž

Literatura a internetové zdroje Hošnová E., Bozděchová I., Mareš P., Svobodová I. Český jazyk pro základní školy. Praha: SPN, 2009, 167 s., ISBN 978-80-7235-425-2