Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit Výzva č. 55 pro obce k předkládání individuálních projektů Výzva č.19 pro předkládání grantových.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Pracovní skupina III Děti, mládež a rodina. Vnitřní podmínky Děti a mládež do 26 let  Nižší nabídka volnočasových aktivit pro starší děti a mládež (především.
Obecné cíle pro KPSS 1. Vytvoření objektivního a názorného informačního systému pro veřejnost 2. Zlepšení bytové politiky 3. Vznik asistenčních služeb.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Veřejné projednání návrhu 2
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Mgr.Kateřina Dosoudilová, DiS.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Dotační řízení MPSV Mgr. Petr Studenovský. Dotační řízení MPSV Setkání s poskytovateli sociálních služeb Jihočeského kraje k dotačnímu řízení Ministerstva.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory ve Zlínském kraji Konference „Plánování a financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji“
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Informace ze sociální oblasti
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Program na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob na území Brna
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Ing. Stanislava Správková
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením

 Schází ekonomicky dostupné individuální bydlení tzv. sociální bydlení.  Absence azylového domu a s tím související migrační trend osob bez domova (ženy s dětmi).  Nižší organizovanost a systémovost v přístupu k cílové skupině osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením ze strany aktérů v sociální oblasti, ale i dalších složek - organizací a partnerů na území města.  Nedostatek pracovních příležitostí.  Odpovědnosti za problematiku drogové prevence.  Zvýšený počet zadlužených občanů a osob trvalým pobytem na ohlašovně městského úřadu.  Nízká finanční gramotnost některých občanů. Vnitřní podmínky

 Nebyly zaznamenány manifestní problémy s cílovou skupinou.  Fenomén bezdomovectví ani žádná lokalita, která by se dala charakterizovat jako tzv. sociálně vyloučená ve Velkém Meziříčí prakticky neexistuje.  Podíl obce Velké Meziříčí na financování některých sociálních služeb.  Základní informovanost cílové skupiny o možnostech pomoci funguje po linii úřadu práce, odboru sociálních věcí, prostřednictvím NNO a zprostředkovaně. Vnitřní podmínky

 V návaznosti na celorepublikové trendy a empirické poznatky lze predikovat, že počet osob, které se ocitnou v krizi nebo budou ohroženy sociálním vyloučením, bude přibývat.  Nejasnosti, které souvisí s přechodem financování sociálních služeb z MPSV ČR na kraje od  Nejasnosti ohledně optimalizace krajské sítě sociálních služeb kraje Vysočina v nadcházejících letech. Vnější podmínky

 Zvýšit počet ekonomicky dostupných bytů (sociální bydlení, startovací byty).  Individuální práce s klienty v návaznosti na koncept prostupného bydlení.  Zvýšení kapacit služeb poskytující služby terénní formou.  Nová pracovní místa pro cílovou skupinu.  Příspěvek na činnost K – centra.  Větší aktivity a koordinace aktivit v rámci projektu „prevence kriminality“.  Nabídka kurzů a podpůrných programů s příležitostí uplatnění na trhu práce, zvýšení finanční gramotnosti apod.  Průběžně monitorovat a případně využívat možnosti grantů a projektů Kraje a EU v sociální oblasti. Vnější podmínky

Silné stránkySlabé stránky Vnitřní podmínky Nebyly zaznamenány manifestní problémy s cílovou skupinou. Fenomén bezdomovectví ani žádná lokalita, která by se dala charakterizovat jako tzv. sociálně vyloučená ve Velkém Meziříčí prakticky neexistuje. Podíl obce Velké Meziříčí na financování některých sociálních služeb. Základní informovanost cílové skupiny o možnostech pomoci funguje po linii úřadu práce, odboru sociálních věcí, prostřednictvím NNO a zprostředkovaně. Schází ekonomicky dostupné individuální bydlení tzv. sociální bydlení. Absence azylového domu a s tím související migrační trend osob bez domova (ženy s dětmi). Nižší organizovanost a systémovost v přístupu k cílové skupině osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením ze strany aktérů v sociální oblasti, ale i dalších složek - organizací a partnerů na území města. Nedostatek pracovních příležitostí. Odpovědnosti za problematiku drogové prevence. Zvýšený počet zadlužených občanů a osob trvalým pobytem na ohlašovně městského úřadu. Nízká finanční gramotnost některých občanů. PříležitostiHrozby Vnější podmínky Zvýšit počet ekonomicky dostupných bytů (sociální bydlení, startovací byty). Individuální práce s klienty v návaznosti na koncept prostupného bydlení. Zvýšení kapacit služeb poskytující služby terénní formou. Nová pracovní místa pro cílovou skupinu. Příspěvek na činnost K - centra. Větší aktivity a koordinace aktivit v rámci projektu „prevence kriminality“. Nabídka kurzů a podpůrných programů s příležitostí uplatnění na trhu práce, zvýšení finanční gramotnosti apod. Průběžně monitorovat a případně využívat možnosti grantů a projektů Kraje a EU v sociální oblasti. V návaznosti na celorepublikové trendy a empirické poznatky lze predikovat, že počet osob, které se ocitnou v krizi nebo budou ohroženy sociálním vyloučením, bude přibývat. Nejasnosti, které souvisí s přechodem financování sociálních služeb z MPSV ČR na kraje od Nejasnosti ohledně optimalizace krajské sítě sociálních služeb kraje Vysočina v nadcházejících letech.

Zachovat nabídku a rozsah stávajících sociálních služeb pro cílovou skupinu osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením ve městě Velké Meziříčí, včetně zajištění souvisejícího financování. Zvýšit počet ekonomicky dostupných bytů. Dále monitorovat potřeby cílové skupiny osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením. Postupně dále řešit problematiku nezaměstnanosti a zvýšení finanční gramotnosti obyvatel. Zvážit možnost vytvořit a schválit z úrovně obce Velké Meziříčí jednotnou metodiku (směrnici) pro podávání žádosti, posuzování a schvalování dotačních prostředků na činnost služeb působících v sociální oblasti a poskytujících sociální služby obyvatelům Velkého Meziříčí.