Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska."— Transkript prezentace:

1 Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska pro přípravu Pravidel pro rok 2018

2 Východiska pro přípravu Pravidel pro rok 2018
Data od sociálních služeb, reportovaná v rámci Žádosti o dotaci pro rok 2017 a Vyúčtování dotace pro rok 2016. Modelace výpočtů při nastavení různých parametrů a normativů s využitím modulu KISSoS pro výpočet vyrovnávací platby. Intenzivní spolupráce společnosti AUGUR Consulting s Oddělením ekonomiky a kontroly, Odboru sociálních věcí Jihomoravského kraje a připomínkování textové části pravidel Oddělením sociálních služeb, Odboru sociálních věcí Jihomoravského kraje.

3 Filozofie konstrukce výpočtové části Pravidel pro rok 2018
Cílem bylo nastavení normativů pro jednotlivé druhy sociálních služeb tak, aby zohledňovaly reálnou průměrnou nákladovost jednotlivých druhů sociálních služeb v návaznosti na analýzu nákladovosti a umožnily sociálním službám předvídatelně plánovat. Změna / úprava normativů u některých druhů sociálních služeb tak, aby tyto sociální služby nebyly výrazně podfinancovány (pobytové služby s kapacitou do 18 lůžek) ani přefinancovány (pobytové služby s kapacitou nad 101 lůžek). Filozofie konstrukce textové části Pravidel pro rok 2018 Optimalizována byla pravidla i v textové části, především v bodech, kde mohlo v roce 2017 docházet k nejednotnostem výkladu a nesprávnému výpočtu ukazatelů žadateli o dotaci pro rok 2017 (např. výpočet denního podílu příspěvku na péči, apod.). Pravidla byla dále doplněna o článek 15. Pojmosloví, v němž jsou definovány nejdůležitější pojmy, s nimiž Pravidla operují. Jedná se zejména o: - bližší specifikaci pojmu Převažující cílová skupina, - bližší specifikaci položky Denní podíl příspěvku na péči, aj.

4 Celková alokace finančních prostředků pro rok 2018
Skupina A (služby sociální prevence a odborného sociálního poradenství - ambulantní a terénní forma + noclehárny) Skupina B (služby sociální péče - ambulantní a terénní forma + tísňová péče) Skupina C (služby sociální prevence - pobytová forma) 1 032 325 Kč Skupina D (služby sociální péče - pobytová forma) V roce 2017 bylo přerozděleno celkem Kč. Rozdíl tedy činí Kč. Alokace finančních prostředků dle druhu zřizovatele pro dotační řízení 2018 Celková alokace finančních prostředků Kraj Obce NNO

5 Související informace
Při modelaci finančních částek vyrovnávací platby pro jednotlivé druhy sociálních služeb ve vztahu k celkové alokaci finančních prostředků, bude výše vyrovnávací platby v roce 2018 nižší u cca 165 sociálních služeb. K navýšení objemu přiznaných finančních prostředků v roce 2018 dojde u cca 230 služeb.

6 Připomínky k současné podobě Pravidel pro rok 2018
Celkem Jihomoravský kraj obdržel cca 150 jednotlivých připomínek od 47 subjektů. Z celkového počtu cca 150 připomínek se jednalo o připomínky: k snížení výše finanční podpory oproti roku 2017 (49 připomínek), k zpřesnění textové části pravidel (22 připomínek) k úpravě výpočtu vyrovnávací platby (17 připomínek) k problematice nenárokových složek mzdy (13 připomínek) k diferenciaci hodnot finanční podpory na 1 úvazek pracovníka (12 připomínek) k jiným tématům (37 připomínek). Postupně budou vypořádány všechny připomínky a relevantní připomínky budou do pravidel zakomponovány. Na všechny připomínky bude ze strany jihomoravského kraje reagováno. Některé podnětné náměty byly do Pravidel pro rok 2018 již zapracovány. Např. navýšení stanovené hodnoty finanční podpory na 1 úvazek u telefonické krizové pomoci ( Kč), u SAS pro rodiny s dětmi ( Kč), u SAS pro seniory a osoby se zdravotním postižením ( Kč), u kontaktních center ( Kč), či navýšení spolufinancování obcí u odborného sociálního poradenství atd.

7 Děkujeme Vám za pozornost.
Mgr. Marián Svoboda ředitel společnosti AUGUR Consulting s.r.o. Vinařská 5a Brno tel.: , tel:


Stáhnout ppt "Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska."

Podobné prezentace


Reklamy Google