Sankce a omezující opatření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolupráce s Evropskou komisí při řešení případů veřejné podpory Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU.
Advertisements

Komunitární program PROGRESS
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Regulace a dohled nad bankovním systémem
Revize Nového přístupu
Úvod do mezinárodního práva rodinného
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
JUDr. Martina Burachovičová
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_20.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Provádění vývozních kontrol u zboží dvojího užití kpt. Bc
Generální ředitelství cel
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Spolupráce mezi daňovými správami
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Evropská kancelář Královéhradeckého kraje v Bruselu Veletrh Komunitárních programů II Hradec Králové 21.ledna 2009.
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Evropský celní informační portál (ECIP) – první fáze.
Mezinárodní kontrolní režimy
EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
VYUŽITÍ SOUTĚŽNÍHO DIALOGU V PROJEKTECH PPP Nejnovější zkušenosti Nizozemí a Velké Británie Ing. Eduard J a n o t a náměstek ministra financí Ministerstvo.
Sankce a omezující opatření Ministerstvo průmyslu a obchodu Licenční správa
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Finanční perspektiva – dopady pro ČR. Co je finanční perspektiva? Finanční rámec EU na období let Během jednání o FP: reforma výdajových.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Společná obchodní politika EU
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 NAŘÍZENÍ RADY č. 259/93 (Zákonný rámec) Ton Post / Kees van.
7. listopadu 2006Licenční správa1 Kontrola exportu zboží dvojího použití a jiných strategických položek Ing. Libuše Čudová.
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Společná obchodní politika
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Sankce a omezující opatření Martin Macourek © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů

Jaké cíle zavedením sankcí EU sleduje? Bránit společné hodnoty a integritu EU v souladu s chartou OSN Celkově posílit bezpečnost EU Posílit mezinárodní bezpečnost v souladu s chartou OSN a závěry z Helsinek 1975 (konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě) Podpora mezinárodní kooperace Podpora demokracie, lidská práva a fundamentální svobody

Uplatňované druhy sankcí Diplomatické sankce Přerušení spolupráce Bojkot sportovních či kulturních událostí Obchodní sankce Finanční sankce Zákazy letů Restrikce u vstupů

Zbrojní embarga Zákaz prodeje, dodávek, převodu nebo vývozu zbraní a vojenského materiálu Zákaz poskytování finančních prostředků a finanční pomoci a technické pomoci, zprostředkovatelských a jiných služeb

Zákazy vývozu nebo dovozu Zákazy vývozu nebo dovozu konkrétních druhů zboží Zákazy poskytování související finanční a technické pomoci

Finanční sankce Zmrazení finančních prostředků a hospodářských zdrojů osob a subjektů, zákaz poskytovat finanční prostředky nebo hospodářské zdroje těmto osobám a subjektům seznam osob a subjektů, na něž se finanční sankce EU vztahují – Financial sanctions in force - na webové stránce EU viz dále

Právní předpisy EU, resp. ČR Sankce se provádějí těmito právními předpisy: Společné postoje - prosazované na základě vnitrostátních právních předpisů členských států EU Nařízení Rady (a Komise) – jsou součástí práva Společenství a jsou přímo použitelné v jednotlivých členských státech EU Zákony nebo jiná opatření

Sankce vůči Iránu Nařízení Rady (ES) č. 423/2007 v platném znění, aktualizováno nařízením (ES) Č. 1110-2008. Příloha I – seznam zboží a technologií, jejichž vývoz do Íránu je zakázán Příloha II – seznam zboží a technologií je do Íránu možný jen na základě povolení Příloha III – seznam zodpovědných státních orgánů v členských státech EU Příloha IV – osoby a subjekty, jejichž finanční prostředky a hospodářské zdroje se zmrazují

Sankce vůči Íránu - pokračování Příloha V – osoby a subjekty neuvedené v příloze IV, jejichž finanční prostředky a hospodářské zdroje se zmrazují http://www.mpo.cz/dokument40596.html Zákon č. 99/2000 Sb., o zákazu dodávek pro jadernou elektrárnu Búšehr

Sankce vůči Íránu – nejnovější vývoj Revize přílohy č. II Nařízení (ES) č. 423/2007 v návaznosti na společný postoj 2007-140-SZBP 18 věcných změn v příloze II formální změny v příloze 1A.

Sankce vůči KLDR Nařízení Rady (ES) č. 329/2007 v platném znění Příloha I – seznam zboží a technologií, jejichž vývoz do KLDR je zakázán Příloha II seznam zodpovědných státních orgánů v členských státech EU Příloha II – seznam luxusního zboží, jehož vývoz do KLDR je zakázán Příloha IV – seznam osob a subjektů, jejichž finanční prostředky a hospodářské zdroje se zmrazují.

Sankce vůči KLDR – nejnovější vývoj Současné práce podskupiny technických expertů v rámci pracovní skupiny pro zboží dvojího užití Tvorba seznamu dalších položek (materiálů, vybavení, technologie), které by mohly přispět k raketovému programu Severní Koreje.

Zodpovědné státní orgány EU a ČR Evropská Komise, DG vnější vztahy (http//ec.europa.eu/external_relations/cfsp/ sanctions/measures.htm) Ministerstvo financí – Finanční a analytický útvar (http://www.mfcr.cz/mezinarodnisankce/ ) Ministerstvo průmyslu a obchodu, Licenční správa (www.mpo.cz – Zahraniční obchod - Licenční správa – Mezinárodní kontrolní režimy – Sankce a zvláštní opatření) – zde přímá linka na MF FAÚ i na EU http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/hs.xsl/eu_mezinarodni_sankce.html

Ministerstvo průmyslu a obchodu DĚKUJI ZA POZORNOST!!!! Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, Praha 1 www.mpo.cz