Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK 2.11.2012 JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Advertisements

Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Sociální správa - prosinec
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
I. OFICIÁLNÍ SETKÁNÍ PŘEDSTAVITELŮ OBCÍ V SO ORP KUTNÁ HORA GASK 12. ČERVNA 2014 PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE Projekt Svazu měst a obcí reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Řešení protisoutěžních opatření ze strany orgánů veřejné moci Mgr
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Krize ve zdravotnictví pohled právníka JUDr. Jan Mach advokát lékařů a poskytovatelů ZS ředitel právní kanceláře ČLK.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava JUDr. Michal Špinar advokát.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Činnost právní kanceláře ČLK
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Organizace sociální správy
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Elektronický identifikátor ve zdravotnictví ČR Ing. Radek Papp.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Aktuální judikatura a rozhodovací praxe ve veřejných zakázkách
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Kartel jako trestný čin v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12. listopadu 2008,
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Koncept řízené péče v legislativním návrhu MZ ČR PhDr. Lucie Bryndová, Mgr. Henrieta Maďarová, M.S. České zdravotnické fórum Darová u Rokycan,
O pravých kořenech… Tomáš Julínek ministr zdravotnictví.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Právní aspekty akce „Děkujeme odcházíme“
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Územní samospráva Obce
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Regulace v systému veřejného zdravotního pojištění v ohrožení? JUDr. Petr Šustek, Ph.D. Centrum zdravotnického práva, Právnická fakulta UK v Praze Šustek.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Reklama, léčiva, informace očima pojištěnce JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Informace ze sociální oblasti
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Kvalita v sociálních službách jako proces
JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M.
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Správa sociálního zabezpečení
územního plánování na obcích v roce 2007
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK

Specifická veřejná zakázka? Ministr Julínek 2008: Odstraníme rámcové smlouvy a výběrová řízení, uděláme normální tendry – jako všude jinde. Co je „normální tendr“? Soutěž jejímž hlavním kritériem je co nejnižší cena. Pokračovat tedy budou poskytovatelé, kteří nabídnou nejnižší ceny? Kdo jiný?

Soukromoprávní vztah? OÚNZ a obvody nebo svobodná volba? Právo na svébytnost = právo na výběr lékaře poskytovatele ZS i ZP. Nyní omezeno! Pojištěnec svobodně volí poskytovatele, ZP kontraktuje s tím, koho její klient zvolil. Trh tvoří spotřebitel, nikoli úředník ZP. Od koho odejdou pojištěnci, ten krachuje.

ZP vybírá své smluvní partnery? Co je to zdravotní pojišťovna? Budova? Úředníci? Ředitel a územní ředitelé? Správní rada složená z politiků? Ti opravdu nejlépe znají potřeby pojištěnců v regionu? Kdo oprávnil zdravotní pojišťovny dávat červenou a zelenou kartu? Zákon? Kdo tedy vlastně rozhoduje o bytí či nebytí toho kterého poskytovatele?

Účelové novely zákona 48/1997 ZP lze měnit jen 1x ročně k 1.1 a změnu nutno oznámit 6 měsíců předem. Chci-li dnes změnit ZP, mohu k ! Nerozšiřuje-li se rozsah péče se stejným poskytovatelem, výběrové řízení nekonáno. Prostor pro svévolné rozhodování o tom, kdo bude pokračovat a kdo skončí…

Kde je transparentnost? Nepojímáme-li vztah poskytovatel-pacient jako soukromoprávní, můžeme-li pacientovi „vzít jeho doktora i nemocnici“ v jakémsi veřejném zájmu na úsporách, mělo by se tak dít transparentně, veřejně, na základě jasných předem známých kritérií. Je to tak? Požadavek transparentnosti – předpisy EU!

Kdo odpovídá za dostupnost péče Nález Pl. ÚS 5/04 ze dne – kraj je v přenesené působnosti odpovědný za dostupnost zdravotní péče na svém území. Je proto oprávněn rušit a zřizovat ZZ. Zdravotní pojišťovny tuto kompetenci nemají! Odpovídají podle zákona za zajištění zdravotních služeb pojištěncům. Nejde o zásah do kompetencí krajů?

Kartelová dohoda ZP? Zákaz kartelových dohod soutěžitelů Když ČLK zahájila diskusi o cenách nehrazené péče – pokuta od ÚOHS Zde se celý trh ZP domlouvá na společném postupu vůči ZZ. Jasná kartelová dohoda! ÚOHS – ano, ale ZP asi spíše nejsou soutěžitelé… OPRAVDU? Co tedy jsou?

Co lze dělat? Kraje a krajské nemocnice – silná pozice! Zveřejňovat a usilovat o novelu zákona 48. Řešením trvalý smluvní vztah a tvorba trhu svobodnou volbou pojištěnců – novela! Upozornit orgány EU na porušování principu transparentnosti v ČR. Opakovat podnět ÚOHS event. podnět EK Ústavní a Evropský soud!

Děkuji za pozornost Nečekejme, že uvedené problémy za nás vyřeší ČLK nebo někdo jiný. ČLK není poskytovatel a nemá kompetence k řešení. ČLK může ve spolupráci s dalšími organizacemi poskytovatelů a kraji pomoci po stránce legislativních návrhů, zveřejnění a při přípravě podnětů pro ÚOHS, ÚS, EK!