Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronický identifikátor ve zdravotnictví ČR Ing. Radek Papp.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronický identifikátor ve zdravotnictví ČR Ing. Radek Papp."— Transkript prezentace:

1 Elektronický identifikátor ve zdravotnictví ČR Ing. Radek Papp

2 Identifikace ve zdravotnictví Otázkami identifikace ve zdravotnictví se zabýváme již desítky let V roce 1992 papírový průkaz pojištěnce Základem identifikace je číslo pojištěnce = rodné číslo Identifikaci dalších subjektů, zejména poskytovatelů zdravotní péče 1996 – 98 Mácha Litoměřice 30 tisíc elektronických průkazů pojištěnce VZP ČR Ověřena vhodnost čipové karty Byla navázána spolupráce s mezinárodními projekty EU, zejména NetLink a Netc@rds 2003 zahájena příprava plošného nasazení EI analytickým projektem Zavedení elektronického průkazu je jednou z priorit eHealth v ČR (2007/8)

3 eZdraví a elektronický průkaz Lze budovat eZdraví bez elektronické identifikace? Potřebuje ČR elektronický průkaz ve zdravotnictví? Jaký má být harmonogram zavedení? Jaké jsou požadavky EU? Jak zavádí průkazy ostatní země EU? Jaké technické vlastnosti má mít elektronický průkaz? Jaké údaje mají být uloženy na elektronickém průkaze? Jaký je právní rámec projektu? Je nezbytné měnit nejprve zákony? Jaká bude podpora záměru u pojištěnců a poskytovatelů? Kdo má být vedoucí silou projektu? Kolik bude zavedení stát? Vyplatí se elektronický průkaz? Kdo zavedení a provoz elektronického průkazu zaplatí?

4 eZdraví a elektronický průkaz Elektronický průkaz ve zdravotnictví jako základ a katalyzátor změn Úspěšné budování eZdraví v ČR bez el. průkazu není možné. ✔ Není žádný důvod pro odložení jeho zavedení, první průkaz lze za rok. ✔ EU zavedení e-průkazu (eEHIC) doporučuje a většina zemí jej již zavedla. ✔ Čipová karta a technická otevřenost je správným řešením. ✔ Základním identifikátorem má být prozatím rodné číslo. ✔ Průkaz jako nositel administrativních údajů a klíč k informacím. ✔ Legislativa umožňuje vydání el. průkazu, je výhodné kombinovat použití ve zdravotnictví a sociální oblasti, nevhodné kombinovat s OP! ✔ Pojištěnci a poskytovatelé záměr vítají, je třeba jim vyložit přínosy. ✔ Realizaci by měly zajistit zdravotní pojišťovny s podporou státu. ✔ Náklady nad 300 mil. Kč/rok se při plném využití e-průkazu rychle vrátí. ✔ Platit musí ti, kdo získají úspory – ZP, stát, někdy i ZZ a pojištěnci. ✔

5 Děkuji za pozornost radek.papp@ehealthforum.cz


Stáhnout ppt "Elektronický identifikátor ve zdravotnictví ČR Ing. Radek Papp."

Podobné prezentace


Reklamy Google