Ing. Jan Kaňka Český báňský úřad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Kategorizace, zvláštní povodně
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Mgr. Emílie Trakalová Novela vyhláška č. 432/2001 Sb. Milín, 30. listopadu - 2. prosince 2011.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
a dalších složek životního prostředí Kvalita vody a dalších složek životního prostředí Ing. Miroslav Perný.
KANALIZACE A VODOVOD V OBCI SIBŘINA KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Optimalizace počtu matričních úřadů Porada s MV ČR konaná dne
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
Nástroje územního plánování
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Jarní setkání těžařů Mikulov
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Kontroly provedené v roce 2013 Hradec Králové Nechanice Borohrádek Hronov Vrchlabí Janské Lázně Smiřice Libáň Brumov Náchod Trutnov Rtyně v Podkrkonoší.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
AKTUÁLNÍ STAV V PREVENCI ZÁVAŽNÝCH HAVÁRIÍ
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Výkon státního požárního dozoru ( dle zákona č. 350/2012 Sb.)
Nová struktura souhrnné provozní evidence, formuláře pro sběr dat za rok 2008 a technické prostředky Ing. Pavel Machálek ČHMÚ
Ochrana zemědělského půdního fondu při stavbě fotovoltaických elektráren Ing. Ivana Skalická.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Likvidace starých ekologických zátěží
© Přemysl Frýda, KST Praha 1/12 Závažný nežádoucí účinek / reakce ISO 9001, certified.
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Právní režim nakládání s odpady
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Odbor životního prostředí MHMP
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Informační systém tbd ing. Daniel pokorný
Registr spaloven odpadů
Úřad vlády České Republiky
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Transkript prezentace:

Ing. Jan Kaňka Český báňský úřad Těžební odpady Aplikace v praxi

Platná legislativa Zákon č. 61/1988 Sb. Zákon č.44/1988 Sb. Vyhl.č. 104/1988 Sb. Vyhl.č.51/1989 Sb.

§ 30 odvodňování odvalů (1) Před zřízením odvalu a před jeho postupem musí být výsypný prostor dostatečně odvodněn a zabezpečeno odvádění vody z paty odvalu. (2) Nerovnosti a propadliny na pracovních plošinách, v nichž by se mohla shromažďovat voda, musí být průběžně urovnávány a zahrnovány nebo upraveny tak, aby voda mohla odtékat. (3) Konečné svahy musí být upraveny tak, aby nedocházelo k hromadění srážkových vod.

§ 31 odkaliště Projekt musí řešit a) zamezení, popřípadě snížení prašnosti a jejich kontrolu, b) ochranu před negativním ovlivněním režimu podzemních i povrchových vod, c) úpravu odkaliště a jeho objektů po ukončení provozu, d) způsob sledování jakosti a množství průsakových i povrchových vod, e) stabilitu hrází, f) sledování látek znečišťujících ovzduší, g) způsob a postup naplavování, h) bezpečnost provozu za mimořádných okolností, ch) případný odběr materiálů z odkaliště a jeho vliv na okolí.

§ 1 (2) Tento zákon se nevztahuje na f) hmoty, které byly získávány při těžbě a úpravě nerostů podle zvláštního zákona, při vyhledávání nebo skladování nerostů nebo při těžbě, úpravě a skladování rašeliny a jsou podle plánu otvírky, přípravy a dobývání nebo plánu využití ložiska určeny pro sanační a rekultivační práce (nebo jsou jejich součástí) nebo pro zajištění nebo likvidaci důlních děl.

rašelina Kompetence Mze 61/1956 Sb. 151/1957 Ú.l.

pojmy Těžební odpad Úložné místo Hlušina Vytěžený prostor

1.5.2008 1.8.2009 1.1.2010 31.7.2010 30.4.2011 1.5.2012 1.1.2013 1.5.2014

Před zahájením provozu Plán pro nakládání s těž.odpadem - § 5 Havarijní plán - § 14 Finanční rezerva - § 13

žádosti O zařazení úložného místa - § 4 O schválení plánu - § 5 O povolení zřídit a umístit úložné místo O povolení provozu - § 8

Plán - § 12 vyhl.429/2009 Sb. Návrh zařazení do kategorie Návrh postupů pro monitorování Opatření po ukončení provozu Návrh rekultivace Plán vzorkování

Havarijní plány vnitřní vnější

rezerva § 13 zákona § 3 vyhl. č. 428/2009 Sb.

Povinnosti provozovatele Musí zajistit Musí přijmout Musí vést Musí požádat Musí vypracovat Musí ustanovit Musí kontrolovat Musí oznámit

Těžební odpad Definice Judikáty inerty

odpadní látky zbylé po úpravě nerostů nebo rašeliny hlušina odpadní látky zbylé po úpravě nerostů nebo rašeliny

Úložné místo - § 4 Provozované S ukončeným provozem Uzavřené

Halda Kalové pole Kalové hospodářství

Uhelné odkaliště

§ 4 (2) Úložné místo se zařadí do kategorie I v případě, že z provedeného hodnocení rizik, u odkališť z posudku osoby pověřené podle jiného právního předpisu, plyne, že by selhání techniky nebo chybná manipulace mohly zapříčinit závažnou nehodu (havárii), přičemž se berou v úvahu skutečnosti jako je současná a budoucí velikost a umístění úložného místa a jeho dopad na životní prostředí. (3) Úložné místo se zařadí do kategorie I také na základě posouzení množství ukládaného nebezpečného těžebního odpadu nebo objemu nebezpečných chemických látek a přípravků obsažených v ukládaném těžebním odpadu s ohledem na limit stanovený právním předpisem vydaným podle odstavce 8.

kategorizace Vzorkování - § 3 vyhl.429 Vyhodnocení vlastností - § 2 vyhl.429 Inertní vlastnosti - § 11 vyhl.429 Hodnocení rizik - § 4 vyhl.429

Odkaliště jako vodní díla Zákon č. 254/2001 Sb. Vyhl. č. 23/2007 Sb.- vodní díla Vyhl. č.590/2002 Sb. – vodní díla Vyhl. č. 471/2001 Sb. - TBD

Vytěžený prostor § 16 odst. 1 zákona 157

dokumenty plány žádosti rozhodnutí zprávy hlášení

žádosti O změnu kategorie O udělení výjimky O prohlášení úložného místa za uzavřené O využití odpadu z úložného místa

rozhodnutí O kategorii úložného místa Schválení plánu Území pro úložné místo O kolaudaci úložného místa O povolení provozu O změnách K ukončení provozu O prohlášení úložného místa za uzavřené

zprávy § 10 odst. 1 zák.č.157/2009 Sb. § 2 vyhl.č.428/2009 Sb.

hlášení § 5 odst. 4 – změny v plánu § 6 odst. 6,7 - události § 10 odst. 6 – skutečnosti z kontrol § 23 odst. 6 – uzavíraná úložná místa

inventury Registr uzavřených a opuštěných úložných míst

BAT Nejlepší dostupné techniky § 3 zákona 157

Odborná způsobilost § 7 odst. 3 zák.157

monitorování § 6 zák.157 § 10 zák.157 § 16 zák. 157

Ochrana vod § 5 zák.157 § 12 zák.157

rekultivace § 12 odst. 1 písm.f) vyhl.429 § 5 odst. 2 písm. e) zák.157

Ukončení provozu § 10 zák.157 § 11 odst.3 zák.157 § 23 odst.5 zák.157

Zmírnění požadavků Inerty, zemina, rašelina dle § 22 odst. 1 Neinerty a zemina na další výjimky dle § 22 odst. 2 zák.157 Povolení provozu úl.místa

náklady Odhady – 100 000 Kč

Veřejná správa § 15 – přeshraniční účinky § 17 výkon veřejné správy § 18 kontroly § 19 – 21 správní delikty § 25 zmocnění § 29 účinnost

§ 15 odst. 4 (4) Ministerstvo životního prostředí a) ve spolupráci s Českým báňským úřadem zjišťuje výskyt uzavřených úložných míst a opuštěných úložných míst, která mají nebo by mohla mít závažný nepříznivý vliv na životní prostředí nebo lidské zdraví, b) vede registr úložných míst uvedených v písmenu a) a zajišťuje jeho pravidelnou aktualizaci. Vedením registru může pověřit jinou právnickou osobu.

§ 24 odst. 3 (3) Ministerstvo životního prostředí zveřejní registr uvedený v § 17 odst. 4 písm. b) do dne 1. května 2012 .

Kontroly - vstupy § 18 odst. 4 zák.157 - dokumentace § 18 odst.3 zák.157

Prováděcí vyhlášky 428/2009 Sb. 429/2009 Sb.

Související úpravy Novela horního zákona Novela vodního zákona Novela odpadového zákona

Děkuji za pozornost