Dva balíčky pro zdraví WHO: Zdraví není jen nepřítomnost nemoci. Je to stav úplné tělesné, duševní, duchovní a sociální pohody.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Jen jednou za rok přijdou Vánoce, jen jednou za rok se malý sněhem zachumelený stromeček promění v zářící světélko tichého lidského štěstí. Jen jednou.
Citáty O LÁSCE.
O lásce a milování Až se mě jednou zeptáš, jestli mám raději Tebe nebo svůj život, já Ti odpovím, že svůj život. A Ty odejdeš …. aniž bys věděla, že můj.
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Integrita bezúhonnost
ČLOVĚK V SOCÍÁLNÍCH VZTAZÍCH
Já i dům můj budeme sloužit Hospodinu - Jozue 24:15.
Úvahy v ranní mlze….
Proč je důležité studovat Principy
Celostátní setkání mládeže Žďár nad Sázavou.
Dosáhni cíle!.
Duchovnost a zdraví Přednáší Jana Konečná, R.N. Absolventka Institutu preventivní medicíny v Norsku a USA.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
2. neděle adventní/část 2: Modlitba proroků a obrácení srdce.
Povolání Leviho (Lk 5,27-32) 5:27 Pak vyšel a spatřil celníka jménem Levi, jak sedí v celnici, a řekl mu: Pojď za mnou." 28 Levi nechal všechno, vstal.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
Jak ten čas letí... Společné ANO jste si řekli již před pár lety.
1. Zpívej, že lásku a Boha znáš a že Bůh tebe zná. A když se zlého cos přihodí, on že tě pozvedá. Zpívej mu žitím svým, zpívej, že on dal ti jistotu radost.
K srdci nevedou dálnice, nýbrž tiché cesty…
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Obsah: Proč 8. návyk Rámcové objasnění 8. návyku
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Moudrosti od Ronníka F5 + myška.
Úsměv je levnější než elektřina a dává více světla.
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
Abrahámova přímluvná modlitba
Klíčová otázka č. 5 Jakou roli by měli hrát různí aktéři (zejm. veřejná správa na všech úrovních, poskytovatelé služeb, volení představitelé, sdělovací.
Písmo svaté Bůh mluví v Písmě svatém prostřednictvím lidí lidským způsobem, proto chceme-li pochopit, co nám Bůh chtěl sdělit, musíme zkoumat, co měli.
…Vystupte na horu, přivezte dříví a budujte dům… Pachtíte se za mnoha věcmi a máte z toho málo… Ageus
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Síla přesvědčení.
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… (2.TES. 3,1)
Přijď království tvé… Kam?. Mnoho knih na téma manželství, výchova dětí Nakládání s majetkem je „Časovaná bomba“ v církvi i ve společnosti.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Posun : Auto nebo S láskou je to jako s máslem: občasná trocha chladu ji udržuje svěží.
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… (2.TES. 3,1)
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Motivace křesťanského jednání
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
Duchovní je obecné označení osoby, která je prostředníkem mezi věřícími a Bohem (což ovšem neznamená, že kontakt s Bohem nemohou věřící navázat přímo,
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
1 Změna – naše příležitost k úspěchu Obsah: 1.Úvod 2.Srdce změny – změna chování lidí 3.Osm kroků procesu změny podle Kottera 4.Závěr 5.Otázky k zamyšlení.
Neviditelná realita – cesta k záchraně Vyškov, Viktor Baláž.
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
LEVITICUS. Leviticus „lévitský“, „týkající se lévitů“ וַיִּקְרָא ‎ (wajjikrá) Autor: Mojžíš Datum sepsání: 1400 př.n.l. Jazyk: hebrejský.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem... Žij život bez strachu!!! AC Slavkov u Brna,
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Definice, základní pojmy
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Úsměv je levnější než elektřina
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
Co se stane s mou vírou, až už si nebudu nic pamatovat
Psychologie náboženství Falešné představy o Bohu a jejich psychoterapie PhDr. Pavel Moravec PS 2014.
Plánované rodičovství
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Transkript prezentace:

Dva balíčky pro zdraví WHO: Zdraví není jen nepřítomnost nemoci. Je to stav úplné tělesné, duševní, duchovní a sociální pohody.

NEWSTART® Nutrition – výživa Exercise – pohyb Water – voda Sunshine – slunce Temperance – střídmost Air – vzduch Rest – odpočinek Trust in God – důvěra v Boha

Hosté New start programů: Henry Ford, John D. Rockefeller, jr., Thomas Edison, Dr. Morris Fishbein (vydavatel časopisu americké lékařské společnosti), George Bernard Shaw, William Howard Taft, Ivan Pavlov, Clara Barton a mnoho dalších. hosté: Henry Ford, John D. Rockefeller, jr., Thomas Edison, Dr. Morris Fishbein (vydavatel časopisu americké lékařské společnosti), George Bernard Shaw, William Howard Taft, Ivan Pavlov, Clara Barton a mnoho dalších.

2.balíček Pokoj Láska Krása Střídmost Společenství Obnova Dobré zvyky Víra Chválení Smysl života Prevence, posila IS Pocit štěstí Prodloužení kvalit. života Transcendence

Studie o víře a zdraví Stres zvyšuje riziko nachlazení Epidemiology 2001;11:345-349 Optimistický postoj snižuje riziko mrtvice Dr. Glenn V. Ostir z University of Texas Medical Branch v Galvestonu Návštěvníci bohoslužeb žijí déle American Journal of Public Health, Vol. 88, No. 10, 1469-1475 Modlitby přispěly k otěhotnění Journal of Reproductive Medicine 2001;46:781-787 Spiritualita a delší život Demography 1999;36:273-285 Odpuštění má vliv na zdraví Journal of Adult Development Chození do kostela a nižší úmrtnost Journal of Gerontology, July/August 1999 Aktivní duchovní život – více let a lepší zdraví Health Psychology APA Modlitba urychluje rekonvalescencSpiritualita a lepší zdraví Family Medicine 1998;30:122-126

Psycho-somatické vztahy Studie potvrzují, že víra zlepšuje šance pacientů, aby: Journal of Chronic diseases – Church attendance and health“ 25 (1972)655-72; Religion and health – Northen Illinois University, 1070 věřících studentů (A.Oleckno „Relationship of Religiosity to Wellness and Other Health-Related Behaviors and Outcomes“ Psychosocial Report (1991)819-26 předešli nemocem jako je RAKOVINA a CVO zlepšili kvalitu života či urychlili uzdravovací proces žili déle a kvalitněji (měli šťastnější manželství, rodinu) odmítli řešení problémů pomocí alkoholu, tabáku a drog se smířili s terminální chorobou s větším pokojem zvládli lépe stres, úzkost a deprese aby získali jasnější a lepší smysl života

Víra v Boha napomáhá dobrému zdraví „Silný religiozní systém (víra), je-li doprovázen opravdovou upřímností, má podstatný vliv na kvalitu zdraví a celkový pocit pohody.“ (American Journal of Medicine, Heart and Lung, Am. Journal of Psychiatry)

2.balíček Pokoj Láska Krása Střídmost Společenství Obnova Dobré zvyky Víra Chválení Smysl života Prevence, posila IS Pocit štěstí Prodloužení kvalit. života Transcendence

2.balíček: pokoj Jan 14,27 Pokoj svůj dávám Vám. Žijeme ve strachu. Po pádu věží - svět již není stejný. Nastalo období strachu. Organismus reaguje na stres (IS, rakovina..) Jan 14,27 Pokoj svůj dávám Vám.

2.balíček: láska Život izolovanosti a sobectví, nárustu násilí, karierismu… . Pocit, že jsem milován = posila IS Bez lásky roste výskyt KVO. BEZPODMÍNEČNÁ láska: = žádné ale, když, jestli… Boží láska Agape je trpělivá, i když Jej zarmucujeme. 1 Kor 13 Zůstává víra,naděje a láska. Největší z nich je však láska…

2.balíček: krása Bůh má smysl pro krásu a my ji máme vychutnávat. Krásná příroda, západy slunce, hudba, zvířátka… svědčí Stvořiteli. Můžeme tuto Jeho krásu ODRÁŽET – být krásní nejen navenek, ale i v srdci. Řím 1,19 Vždyť, to co jde o Bohu poznat, je jim přístupné, když přemýšlejí o Jeho díle.

2.balíček: střídmost Všeho zkuste, dobrého se přidržte. 1Tes 5, 21 Definice: vynechání špatného, dobré ve správné míře. Nejen ve výživě, ale i v Práci, ve Službě, nakupování, v Partnerských vztazích… Všeho zkuste, dobrého se přidržte. 1Tes 5, 21

2.balíček: Společenství Dnešní člověk se izoluje a staví si bariéry. Máme své zájmy. V církvích i rodinách se přestáváme scházet. Společenství podporuje zdraví, snižuje tlak, zlepšuje náladu – je-li „budující“. Jste po návštěvě energetizovaní ? Žid 10,25 Neopouštějte společné shromáždění.Jeho den se přibližuje.

2.balíček: obnova, odpuštění Pocit viny z minulosti nás sužuje. Psychologové ani psychiatři jej neumí odstranit. Věřící zná sílu odpuštění. Perfektní IMAGE navenek, neznamená pokoj v duši. 1Jan 1:9 Jestliže doznáváme své hříchy, On je tak věrný a spravedlivý, že nám hříchy odpouští a očišťuje nás od každé nepravosti.

2.balíček: zvyky, tradice Vědci dokázali, že je pros-pěšné mít své užitečné zvyky.. Lidem schází JISTOTA. Opustí mě, dokážu to? Tra-dice dává opěrné body, radost a vděčnost při oslavách… 1Jan 1:9 Jestliže doznáváme své hříchy, On je tak věrný a spravedlivý, že nám hříchy odpouští a očišťuje nás od každé nepravosti.

2.balíček: důvěra Vědci dokázali, že důvěra pomáhá člověku přes traumatické situace. Ztráta důvěry = horší uzdra- vovací proces. Bohu záleží i na maličkostech, které se Tě týkají. Hebrews 11:1  Věřit Bohu znamená spolehnout se na to, v co doufáme, a být si jist tím, co nevidíme.

2.balíček: Oslava, Chvála Nic neprospívá zdraví tolik jako postoj vděčnosti a chvály. Písně vděčnosti vyplavují hormony štěstí. Posila IS. Zapomeneme na problémy. 11 Par 16:34  Oslavujte Hospodina, dobrý je. Na věky je milosrdenství jeho.

2.balíček: Smysl života Nevěřící: bojí se budoucn., nemají cíl, smysl. Smysl = odpověď na 3 obázky: Kdo jsem (kde jsem se tu vzal) -Proč tu jsem -Kam jdu (jaká je má budou- cnost) Kristus jako jediný z náboženských vůdců dává uspokojivou odpověď na odvěký lidský strach, že smrtí vše končí. Svým vzkříšením dává každému záruku na věčný život.

2.balíček: Transcendence Potřebujeme pochopit velikost a sílu Boha. On udržuje celý vesmír v jeho komplexnosti. Staneme-li se Jeho dětmi, nemáme se čeho bát. Jer 50:34  Jejich Vykupitel je však silný, jeho jméno je Hospodin zástupů. Pevně povede jejich spor a přinese zemi pokoj…

INTRINSNÍ VĚŘÍCÍ eXTRINSNÍ VĚŘÍCÍ Neptá se: „Co z toho budu mít?“ Je zaměřen na Boha a lidi. Slouží. Jedině tento typ bude mít opravdový zdravotní přínos 2. balíčku. eXTRINSNÍ VĚŘÍCÍ Ptá se: „Co z toho budu mít?“ Je zaměřen na sebe. Žije ve strachu. Nemá opravdový pokoj, víru, obnovu… zdravotní přínos 2. balíčku.

Věda prokázala funkčnost těchto Božích léků. Jejich používáním zkvalitníte život sobě i blízkým.

Exodus 15,26 A řekl, jestliže budeš opravdu poslouchat hlas Hospodina, svého Boha, a pokud budeš dělat to, co je správné v jeho očích a pokud budeš dbát na všechna jeho přikázání a dodržovat jeho nařízení – NEDOPUSTÍM NA TEBE ŽÁDNOU Z TĚCH NEMOCÍ, JEŽ JSEM DOPUSTIL NA EGYPTSKÉ, neboť jsem Hospodin, který tě uzdravuje.“