Abraham Maslow (1908 – 1970). Abraham Maslow Americký psycholog, psychiatr a filozof Zakladatel humanistické psychologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
(Základy psychologie)
PSYCHICKÉ JEVY.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Martin Zeman David Strnad. Narozen 1. dubna 1908 Brooklyn, New York 1. dubna1908Brooklyn New York Zemřel 8. června června1970 (ve věku 62 let)
Humanistický proud v psychologii
Abraham Maslow Kristýna Chvalová, C4A.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
KATEGORIZACE HODNOT Mgr. et Mgr. Šárka Kubcová
Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě.
Max Weber ( ) Právník Ekonom Sociolog Politolog.
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.
Personální management
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Vedení pracovníků Jak přesvědčit lidi, aby plnili své pracovní úkoly účelně a efektivně (a přitom rádi)?
Filosofická antropologie Konrad Lorenz
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Teorie motivace Adéla Furiková.
Psychologie osobnosti
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
Jiří Dvořák  vědomé úsilí směřující k dosažení cíle  motivované chování, které umožňuje vědomou regulaci chování tzv. volní akt  znaky vůle.
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Filosofická antropologie, K. Lorenz - 8 smrtelných hříchů
Chyby při vnímání druhých lidí
1 Změna – naše příležitost k úspěchu Obsah: 1.Úvod 2.Srdce změny – změna chování lidí 3.Osm kroků procesu změny podle Kottera 4.Závěr 5.Otázky k zamyšlení.
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Motivace, vůle. 1. Vypište všechno, co potřebujete k tomu, abyste měli radost / byli spokojení 2. Zkuste uvedené potřeby roztřídit do skupin na biologické,
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Humanistická psychologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
psychologie osobnosti - motivace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MOTIVACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Psychologie adolescentů
Motivace. Motivace Podstata motivace Motivace je dána potřebami člověka. Tyto potřeby má každý člověk jiné. O vymezení lidských potřeb se pokusil americký.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Temperament, charakter, motivace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Dějiny psychologie současná psychologie.
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Abraham Maslow (1908 – 1970)

Abraham Maslow Americký psycholog, psychiatr a filozof Zakladatel humanistické psychologie

Pyramida potřeb

Potřeby na jedné úrovni musí být alespoň částečně uspokojeny dříve, než se potřeby na následující vyšší úrovni stanou důležitými determinantami jednání Pyramida potřeb

Pyramida potřeb II Když lze základní potřeby snadno uspokojit, bude mít jedinec čas a sílu věnovat se estetickým a intelektuálním zájmům. Umění a věda se nerozvíjí tam, kde se musí bojovat o jídlo, úkryt a bezpečí. Nejvyšší motiv – seberealizaci – lze naplnit pouze po uspokojení všech ostatních potřeb.

Výsledek M. Výzkumu Vnímají dobře skutečnost a snášejí nejistotu. Přijímají sebe i druhé takové, jací jsou. Jsou spontánní v myšlení i v chování. Zaměřují se více na problém než na sebe. Mají dobrý smysl pro humor. Jsou vysoce tvořiví. Odolávají společenským tlakům, ale nejsou úmyslně nekonvenční. Záleží jim na prospěchu lidstva. Vysoce si cení základních životních požitků. Mají hluboce uspokojující mezilidské vztahy, a to spíše s několika než s mnoha lidmi. Pohlížejí na život objektivně. Chování Seberealizo- vaných lidí

Dosažení sebeuskutečnění schopnost prožívat život jako dítě ochotu zkoušet něco nového spíše než se držet ověřeného a bezpečného umění řídit se při hodnocení zážitků svými vlastními city, než tradicí, autoritou či míněním většiny. poctivost, bez „lstivé hry“ ochotu stát se neoblíbeným, pokud vlastní názor nesouhlasí s názory většiny ochotu přijímat zodpovědnost schopnost usilovně pracovat na přijatém úkolu

Dosažení sebeuskutečnění II ochotu rozeznat vlastní psychologickou obranu a odvahu vzdát se jí myšlení i v chování. Zaměřují se více na problém než na sebe. Mají dobrý smysl pro humor. Jsou vysoce tvořiví. Odolávají společenským tlakům, ale nejsou úmyslně nekonvenční. Záleží jim na prospěchu lidstva. Vysoce si cení základních životních požitků. Mají hluboce uspokojující mezilidské vztahy, a to spíše s několika než s mnoha lidmi. Pohlížejí na život objektivně.

Závěr Maslow zjistil, že lidé, kteří umí prožívat sami sebe mívají sklon k vrcholným zážitkům, tj. k pocitům intenzivního štěstí a naplnění, které se podobají téměř mystickým zážitkům nekonečné dokonalosti a dosažení svého cíle.