Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Vůle, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Monika Malá Tematická oblast Základy společenských věd Ročník Pátý Datum tvorby Září 2013 Anotace Tato prezentace se věnuje definici vůle. Popisuje stádia volních procesů, frustrace a deprivace. Metodický pokyn Tato prezentace slouží jako elektronická učebnice, pro pátý ročník (osmiletého ) gymnázia základů společenských věd – psychologie. Časová dotace 45 minut.

2 Anotace:Tato prezentace se věnuje definici vůle
Anotace:Tato prezentace se věnuje definici vůle. Popisuje stádia volních procesů, frustrace a deprivace.

3 Definice vůle: = schopnost chtění a z něho vyplývající jednání. V psychologii se pod pojmem vůle rozumí souhrnné označení pro volní procesy a volní vlastnosti, kterými dosahujeme cílů a řídíme činnosti směřující k cílům. Vůli si uvědomujeme v situacích, kdy překonáváme překážky.

4 Tři stádia volních procesů:
Vznik pohnutky – vznesení požadavku (zvenčí – rodiče, kamarádi apod., zevnitř – vnitřní motiv). Cílem je uspokojení našich potřeb. Proces rozhodování (pro a proti, boj motivů, intrapsychický konflikt – volba. Realizování rozhodnutí – důležitá kontrola průběhu i dílčích výsledků, nutné překonání překážek.

5 Cíle Maslowova pyramida potřeb Potřeba seberealizace.
Potřeba uznání, úcty. Potřeba lásky, přijetí, spolupatřičnosti. Potřeba bezpečí a jistoty. Základní tělesné, fyziologické potřeby.

6 Proces rozhodování Konflikt mezi dvěma kladnými cíli Oba jsou stejně lákavé. Konflikt mezi dvěma zápornými cíli Volíme menší zlo. Konflikt mezi kladnou a zápornou silou (rande x reparát z matematiky). Několikanásobný konflikt kladných a záporných sil. Kromě intrapsychických konfliktů se často setkáváme s interpersonálními konflikty.

7 Realizování rozhodnutí
Překonání překážek únava, odolání nabídek druhých lidí, odolání vnitřním motivům,které jsou rychlejší a snadnější,vynaložení velkého úsilí. Může se objevit překážka, která znemožní dosažení cíle. Jedná se o situaci frustrace, kterých denně zažijeme mnoho.

8 Frustraci řešíme obrannými mechanismy, nejznámější jsou:
vytěsnění, sublimace, regrese, potlačení, racionalizace, reaktivní výtvor, projekce, intelektualizace.

9 Dlouhodobé neuspokojení našich potřeb vyvolává deprivaci:
Deprivace je náročná životní situace, v raném dětství může nepříznivě působit na psychický i tělesný vývoj jedince. Druhy deprivací: biologická, psychická, citová, sociální, existenční.

10 Zdroj: Mgr. Kateřina Juklová :Základy obecné psychologie, Gaudeamus, Univerzita Hradec Králové, Hradec Králové 2007


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google