Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”"— Transkript prezentace:

1 Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
Vypracovali: Jiří Kubinec Jaroslav Hatoň Marek Feifer Teorie řízení ve stavebnictví Obor – „L“ Příprava, realizace a provoz staveb Fakulta stavební ČVUT v Praze Abraham Harold Maslow

2 Základní údaje Narozen: 1.dubna 1908 v Brooklynu, New York
Zemřel: 8. června 1970 v Menlo Parku, Kalifornie Obor působnosti: Psychologie Jeden ze zakladatelů humanistického proudu v psychologii Nejznámější dílo- Maslowova pyramida lidských potřeb  10. nejcitovanější psycholog ve 20. století

3 Život Abraham se narodil jako nejstarší ze sedmi dětí.
Jeho rodiče byli chudí Židé, kteří počátkem 20. století emigrovali do USA, aby unikli perzekucím v carském Rusku. Sami nebyli intelektuálně orientovaní, ale vzdělání přikládali význam. Maslow jako dítě zažíval v newyorském Brooklynu těžké časy, stal se terčem antisemitismu některých učitelů i dětí z okolí. Prožíval také komplikovaný vztah ke své matce, který přerostl do silného odporu.

4 Život Absolvoval City College a poté studoval psychologii na University of Wisconsin. V roce 1928 se oženil se svou sestřenicí Berthou, která v té době ještě studovala střední školu. Narodily se jim dvě děti. V letech 1951 až 1969 byl profesorem na Brandeis University v Massachusetts. Roku 1967 prodělal silný infarkt. O tři roky později, ve věku 62 let, dostal při běhání další infarkt, který se stal příčinou jeho smrti.

5 Maslowova pyramida lidských potřeb
K nejvýznamnějším příspěvkům Abrahama Maslowa v psychologii patří hierarchie lidských potřeb, kterou obvykle zobrazoval jako pyramidu:

6

7 Maslowova pyramida lidských potřeb
potřeba seberealizace: naplnit své možnosti růstu a rozvoje potřeba uznání, úcty: být vážený, mít úspěch v očích jiných lidí a na tomto základě být sám sebou kladně hodnocen potřeba lásky, sounáležitosti: vedou k touze někam a k někomu patřit, být přijímán a milován potřeba bezpečí, jistoty: projevuje se především vyhýbáním se všemu neznámému, neobvyklému či hrozivému fyziologické potřeby: potřeba potravy, tepla, vyměšování

8 Nejzákladnější potřeby (fyziologická, bezpečí, sounáležitost a úcta) Maslow označuje jako potřeby nedostatkové (potřeby deficience) Pátou kategorii (seberealizace) pak jako potřeby růstové.

9 Obecně platí, že níže položené potřeby jsou významnější a jejich alespoň částečné uspokojení je podmínkou pro vznik méně naléhavých a vývojově vyšších potřeb. Toto však nelze říci zcela bezvýhradně a je doloženo, že uspokojování vyšších potřeb (estetických, duchovních) může napomoci v mezních situacích lidského života, ve kterých je možnost uspokojování nižších potřeb omezena (např. v prostředí koncentračních táborů).

10 Za nejvyšší potřeby považuje Maslow potřebu SEBEREALIZACE, jíž označuje lidskou snahu naplnit své schopnosti a záměry.

11 Citáty „Kdo umí dobře zacházet s kladivem, má sklon si myslet, že všechno jsou hřebíky.“ „Hledání smyslu a smysluplnosti života je primárním motivem lidského chování. Tato potřeba - stejně jako jiné potřeby - může být uspokojována nebo neuspokojena.“ „To láska tvoří milovanou osobu.“

12 Děkujeme za pozornost .


Stáhnout ppt "Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”"

Podobné prezentace


Reklamy Google