Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Abraham Maslow (1908 – 1970). Abraham Maslow Americký psycholog, psychiatr a filozof Zakladatel humanistické psychologie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Abraham Maslow (1908 – 1970). Abraham Maslow Americký psycholog, psychiatr a filozof Zakladatel humanistické psychologie."— Transkript prezentace:

1 Abraham Maslow (1908 – 1970)

2 Abraham Maslow Americký psycholog, psychiatr a filozof Zakladatel humanistické psychologie

3 Pyramida potřeb

4

5 Potřeby na jedné úrovni musí být alespoň částečně uspokojeny dříve, než se potřeby na následující vyšší úrovni stanou důležitými determinantami jednání Pyramida potřeb

6 Pyramida potřeb II Když lze základní potřeby snadno uspokojit, bude mít jedinec čas a sílu věnovat se estetickým a intelektuálním zájmům. Umění a věda se nerozvíjí tam, kde se musí bojovat o jídlo, úkryt a bezpečí. Nejvyšší motiv – seberealizaci – lze naplnit pouze po uspokojení všech ostatních potřeb.

7 Výsledek M. Výzkumu Vnímají dobře skutečnost a snášejí nejistotu. Přijímají sebe i druhé takové, jací jsou. Jsou spontánní v myšlení i v chování. Zaměřují se více na problém než na sebe. Mají dobrý smysl pro humor. Jsou vysoce tvořiví. Odolávají společenským tlakům, ale nejsou úmyslně nekonvenční. Záleží jim na prospěchu lidstva. Vysoce si cení základních životních požitků. Mají hluboce uspokojující mezilidské vztahy, a to spíše s několika než s mnoha lidmi. Pohlížejí na život objektivně. Chování Seberealizo- vaných lidí

8 Dosažení sebeuskutečnění schopnost prožívat život jako dítě ochotu zkoušet něco nového spíše než se držet ověřeného a bezpečného umění řídit se při hodnocení zážitků svými vlastními city, než tradicí, autoritou či míněním většiny. poctivost, bez „lstivé hry“ ochotu stát se neoblíbeným, pokud vlastní názor nesouhlasí s názory většiny ochotu přijímat zodpovědnost schopnost usilovně pracovat na přijatém úkolu

9 Dosažení sebeuskutečnění II ochotu rozeznat vlastní psychologickou obranu a odvahu vzdát se jí myšlení i v chování. Zaměřují se více na problém než na sebe. Mají dobrý smysl pro humor. Jsou vysoce tvořiví. Odolávají společenským tlakům, ale nejsou úmyslně nekonvenční. Záleží jim na prospěchu lidstva. Vysoce si cení základních životních požitků. Mají hluboce uspokojující mezilidské vztahy, a to spíše s několika než s mnoha lidmi. Pohlížejí na život objektivně.

10 Závěr Maslow zjistil, že lidé, kteří umí prožívat sami sebe mívají sklon k vrcholným zážitkům, tj. k pocitům intenzivního štěstí a naplnění, které se podobají téměř mystickým zážitkům nekonečné dokonalosti a dosažení svého cíle.


Stáhnout ppt "Abraham Maslow (1908 – 1970). Abraham Maslow Americký psycholog, psychiatr a filozof Zakladatel humanistické psychologie."

Podobné prezentace


Reklamy Google