Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo a název klíčové aktivity:III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

2 Anotace Název tematické oblasti: Filozofie Název učebního materiálu: Aristotelés – etika, význam, opakování Číslo učebního materiálu: VY_32_INOVACE_ZSV0310 Vyučovací předmět: Základy společenských věd Ročník: 4. ročník čtyřletého gymnázia, oktáva osmiletého gymnázia Autor: Radka Strašilová Datum vytvoření: 3. 11. 2012 Datum ověření ve výuce: 12. 11. 2012 Druh učebního materiálu: Prezentace Očekávaný výstup: Student zná Aristotelovy základní etické názory, uvědomuje si jeho význam pro světovou filozofii, dokáže provést porovnání Aristotelových názorů s názory Platónovými. Metodické poznámky:Červeně jsou vyznačené otázky, na které by měli studenti sami hledat odpověď, tzn. je potřeba jim poskytnout prostor k přemýšlení.

3 Aristoteles – etika, význam, opakování

4 stejně jako Platon si myslí, že je duše cennější než tělo neuznává ale svět idejí pozoruje skutečný svět – přírodu porovnává člověka se zvířaty => otázky: Co má člověk se zvířaty společného? Tělesné síly a nižší duševní síly. Čím se člověk od zvířat odlišuje? Je schopen myslet a poznávat.

5 Nejvyšší lidská ctnost = dokonalost myšlení a poznávání Ctnosti: praktické – pramení z vlastností společných člověku se zvířaty vyšší (dianoetické, dianoia = rozum) - radost z poznání a vědění - pomáhají člověku být dobrým

6 Být dobrý = být schopný k dílu (něco umět) = přispívat k dosažení všeobecné blaženosti Můžeme blaženosti dosáhnout? Pocit blaženosti je vyvoláván účelným uplatňováním lidských sil a schopností. ! Ne každé uplatňování sil je správné. Musíme hlídat, abychom zachovali míru (příliš málo X příliš mnoho) – ideálem je střední cesta

7 Např. Obrovská zbabělostobrovská smělost odvaha Co doplníš ty? Marnotratnostlakota štědrost

8 Význam: Zakladatel logiky vytvořil pojmy, které se staly součástí vědeckého slovníku přecenil význam této disciplíny – pravděpodobně nelze využívat všechny figury myšlení, které vytvořil Etik, politolog

9 Přírodovědec jako první shromáždil obrovské množství faktů a uspořádal je (čerpaly z toho následující generace) dopustil se řady omylů (omezené prostředky pozorování) Spisovatel střízlivé vyjadřování, snaha o výstižnost OBROVSKÁ ŠÍŘE ZÁJMU!

10 Opakování: Porovnej Aristotelovu metafyziku s Platónovou ontologií. Jak se dívá Aristotelés na možnosti poznání? Je jeho názor totožný s Platónem? V čem spočívá základní rozdíl v pojetí státu u Aristotela a Platóna? Proč je podle Aristotela důležité soukromé vlastnictví? Souhlasíš s jeho názorem? Potvrdila historie správnost jeho názoru?

11 Zdroje: Archiv autorky.


Stáhnout ppt "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."

Podobné prezentace


Reklamy Google