Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY"— Transkript prezentace:

1

2 Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Americký psycholog se v knize zabývá cestou pozitivního rodičovství, pěti pozitivními zásadami, které dětem mohou najít v sobě sílu čelit životním překážkám a úplně rozvíjet svůj vnitřní potenciál.

3 Nevadí, když je někdo jiný každý je originál

4 Nevadí, když děláš chyby pokus se z nich však poučit
Nevadí, když děláš chyby pokus se z nich však poučit. Důležité je, umět se omluvit a umět odpustit, ne druhého ponižovat či trestat.

5 Nevadí, když dáš najevo své negativní pocity alespoň vím, co Ti je

6 Nevadí, když chceš víc alespoň se naučíš vyjednávat

7 Nevadí, když nesouhlasíš ale nezapomínej, že hlavní slovo mám já!

8

9 Nevadí, když je někdo jiný
Každé dítě je originál.Každé z nich má osobitý talent, vlohy a potřeby. Rodiče mají za úkol poznat, jaké jsou to potřeby a pak je uspokojit. Chlapci mívají většinou potřeby, jež u dívek nehrají tak důležitou roli. Každé dítě je odlišná individualita, kterou je třeba ctít a pěstovat jí podle jí vlastních vrozených dispozic. Proto se také děti nemají srovnávat ani s jinými dětmi, ani navzájem.

10 Nevadí, když děláš chyby
Chyby jsou přirozené, normální a toto se dítě může naučit především prostřednictvím příkladu. Rodiče jim tuto zásadu nejlépe vysvětlí tím způsobem,že při výchově dětí si přiznají svoje omyly a poskytují tak podporu dětem i sobě navzájem. Děti přicházejí na svět se schopností milovat své rodiče, ale neumějí milovat sebe a odpouštět sobě. Výsměch a tresty brání dětem, aby si k sobě vypěstovaly lásku nebo schopnost samy sobě odpustit.

11 Nevadí, když dáš najevo své negativní pocity
Negativní emoce nemohou být nikdy na závadu a je třeba je sdělit. Cítit negativní emoce sice nevadí, ne vždy je ale v pořádku kde, kdy a jak je děti dávají najevo. Když se dítě naučí procítit a sdělovat negativní emoce, současně se účinně naučí odpojit se od rodičů, vypěstovat si silné povědomí vlastního já a postupně v sobě objevit bohatství vnitřní tvořivosti, intuice, lásky,cíle, sebevědomí, radosti, soucitu, svědomí, a schopnosti poučit se z chyb.

12 Nevadí, když chceš víc Dítě by nemělo mít pocit, že je nepatřičné o něco požádat – jinak se v něm, v důsledku nevyslovených přání, začne hromadit pocit viny. Neznamená to ovšem, že všechno, oč požádá, také dostane – rodič musí umět říci ne. A právě naučit se říkat ne, je velice těžké. Pokud se děti bojí požádat o všechno, co chtějí, někdy jasně nepochopí, co dostat mohou a co nemohou.

13 Nevadí, když nesouhlasíš, ale nezapomínej, že hlavní slovo mají rodiče
Dětem se musí dovolit říkat ne, ale stejně důležité je i vědomí, že rozhodování patří jejich rodičům. Povolení dětem, aby prociťovaly a slovně vyjadřovaly svůj případný nesouhlas, jim nejen pomáhá vypěstovat si sebevědomí, ale současně je to vede i k větší vstřícnosti. Smí dát najevo svá přání a pocity a to samo o sobě je vede k větší spolupráci. Dítě má právo na svůj názor, ale jen do té doby, než s konečnou platností rozhodnou rodiče.

14 Nesmíme zapomenout na další zásady
schopnost odpustit sobě i jiným nesobeckost vděk sebedůvěra vytrvalost úcta k sobě i ostatním vstřícnost soucit a pocit vlastního štěstí Díky tomuto novému přístupu, spojenému s láskou a podporou, získávají vaše děti příležitost plně rozvinout každé stádium svého vývoje. Karolína Kačírková


Stáhnout ppt "Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY"

Podobné prezentace


Reklamy Google