PROČ MĚNIT ŠKOLU A BUDOVAT MONTESSORI TŘÍDY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Strukturované učení PROJEKT EU
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Cesta ke kvalitě v praxi
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Svoji metodu šířila po celém světě,
Školní poradenské pracoviště
TRÉNINK KOMUNIKAČNÍCH A PREZENTAČNÍCH DOVEDNOSTÍ V OBLASTI VELETRHŮ
Kdo jsme? Jsme sportovní soukromá škola, která, přestože má sportovní zaměření, je otevřená všem, kteří chtějí kvalitní základní.
Konference Jihlava mluví o vzd ě lávání a Montessori pedagogice 2014 Montessori na 1. stupni ZŠ – zkušenosti z praxe.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Vyučovací předmět Počítače Seznámit žáky s moderní informační a komunikační technologií a poznat její možnosti - PC, internet, mobilní telefon Umožnit.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Zdravá škola.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Buchtová Eva, Staňková Barbora. „Pomoz mi, abych to dokázalo samo“ děti mají rozdílné učební schopnosti a nadání.
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
HRAJEME SI NA CUKRÁŘKU. KDO JE CUKRÁŘKA? PROJEKT CZ.1.07/1.3.00/ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG. Náplň práce nabízí možnost učitelům, žákům i jejich rodičům konzultovat některé problémy, které souvisí se speciálními vzdělávacími.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Evaluace v mateřských školách
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Konflikt, koření života
Rýmy Jazykový cit.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Vývoj motýla Vnímání.
První zkušenosti s evaluací
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Recyklace plastu PŘÍRODA.
Jazykové hádanky Jazyk a řeč.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Vítejte na třetí místní konferenci
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PROČ MĚNIT ŠKOLU A BUDOVAT MONTESSORI TŘÍDY Mgr. Markéta Olbertová

transformace základního vzdělávání poskytnutí uceleného vzdělání dětem s různou úrovní nadání, aniž by byly za menší objem vědomostí jakkoli trestány a separovány do různých druhů škol. (J.Nováčková) opuštění mocenského, autoritativního vztahu vůči dětem (z ústředního herce režisérem), partnerský přístup jiná organizace a metody vyučování (kooperativní učení, projekty, integrace předmětů) rozvíjení zodpovědnosti žáků (ne manipulace, poslušnost)

Nové trendy týmová práce rozložení odpovědnosti jednoduché rozhodovací a komunikační cesty nastavení jednoznačných pravidel pro řízení školy dokumenty a formuláře postupně nahrazuje výpočetní technika využití dobré praxe, spolupráce mezi školami vliv kvalitního a efektivního vedení škol na kvalitu výuky a vytváření konkurence schopného vzdělávacího prostředí připravenost na získání certifikátu s evropskou platností dle normy ISO 9001

Zaměstnanci školy Výrazným motivátorem k dosahování kvalitních pracovních výsledků jsou zaměstnanecké vztahy na pracovišti. Zásady: Respektování etických pravidel, vzájemná úcta, naslouchání si, spolupráce a pomoc.  Rozvoj organizace jako celku je podmíněn tvůrčí prací a aktivitou každého jednotlivého zaměstnance

Další Možnosti školy Projekty napříč ročníky Spolupráce tříd (1.a 9.tř., ŠVP 1.a5.tř.) Žákovský parlament Schránka důvěry Poradenská skupina na škole – metodik prevence, výchovný poradce, speciální pedagog, školní psycholog Spolupráce s odborníky – PPP, SPC, Středisko výchovné péče, OPD… Evaluace školy – SWOT analýza, dotazníkové šetření, Mapa školy Okamžité řešení problému Hodnocení a sebehodnocení žáků Úzká spolupráce s rodiči Třídy Montessori – pozitivní „nákaza“

Jak žáka připravit na střední školu a budoucí povolání ? Klasická škola Umí z paměti vyjmenovat kde co – třeba hlavní města všech států světa Pamatuje si většinu letopočtů z dějepisu – třeba kdy byla bitva u Thermopyl Vyjmenuje názvy všech chemických prvků A další …………..

moderní škola Bude odpovědný Bude samostatný Bude schopen spolupracovat v týmu Bude schopen prezentovat svoji práci, sdělovat svoje myšlenky Bude schopen vyhledávat a zpracovávat informace, ….

Jakými metodami dosáhneme těchto cílů ? Zkoušení u tabule Výklad učitele Diktování zápisu do sešitu Učení se ze sešitu nazpaměť Jednotný přístup ke všem žákům ve třídě, bez ohledu na jejich individuální potřeby Aktivizace vyučování Práce s experimenty Práce s pracovními listy Prezentace myšlenek, nápadů, projektů, vlastních prací Práce s informačními zdroji Skupinová práce Práce ve třídách Montessori a rozvíjení prvků v běžných třídách Klasické metody - ne Moderní metody

Co žákům pomůže? Jsou dána jasná kritéria hodnocení Je dána dostatečná příležitost k nápravě výsledků – konzultace, opravy testů apod. Kvalitní učebnice a pomůcky K výuce se využívá různých zdrojů informací (encyklopedie, knihovna, počítače) Úzká spolupráce s rodiči – různé možnosti komunikace (SMS, e-mail, zprávy e- learningového systému, elektronická žákovská knížka, časté hovorové hodiny,…)

Pravidla hodnocení motivující využívat popisného jazyka sebehodnocení průběžné mapování, sledování pokroku (posunu) provádět vzhledem k předchozímu a očekávaného stavu hodnotit směrem k individuálním schopnostem každého žáka

Práce s chybou – „chyba je přítel“ Efektivní hodnocení Slovní hodnocení Popis toho, co dítě zvládlo Sdělení dítěti, ne o dítěti Neposuzuje osobnost dítěte Portfolio Pokroky dítěte shromážděné v deskách, krabici… Práce dítěte, záznamy učitele Posiluje odpovědnost dětí za vlastní učení Sebehodnocení Práce s chybou – „chyba je přítel“

Principy Pedagogiky Montessori

Práce na koberečku

Samostatná práce Používá se také označení volná nebo svobodná práce, protože dítě si může zvolit: co  =   jaký   materiál  si  vybere, jakou oblast, na čem bude pracovat, co se chce učit a o čem chce získat další informace kde  =  vybírá si místo, kde bude ve třídě pracovat kdy = dítě nepracuje na povel či   podle zvonění, ale motivuje ho jeho polarita pozornosti; každé dítě je na určitou věc „naladěno“ v jinou dobu s kým   =  může  pracovat  samo, ve dvojici, ve skupině

Práce s chybou Žáci nejsou za chyby trestáni nebo záporně hodnoceni, ale má jim být ukazatelem toho, co ještě je třeba procvičit či zopakovat. Chyba je chápána  jako běžný, přirozený projev v procesu učení, jako užitečná součást řešení problémů a jako bohatý zdroj nových poznatků.   Materiály a pomůcky jsou připraveny tak, aby si dítě vždy samo mohlo zkontrolovat správnost řešení, najít a opravit chybu - vlastní chyby  tak napomáhají v dalším učení.

Práce s pochvalou S pochvalou se zachází přiměřeně tak, aby se dítě nestalo na pochvale závislé. Dítě má cítit sebeuspokojení z práce, kterou dělá; nedělat práci pro uspokojování představ dospělého, pro pochvalu nebo známky.  Pochvala je využívána zejména u nových a nejistých dětí k navození pocitu bezpečí a jistoty.

Jednotlivé oblasti učení I. Praktický život péče o vlastní osobu a své tělo, o okolí a společnost, cvičení sociálních vztahů, cvičení kontroly pohybu II. Smyslový materiál procvičuje rozlišování, srovnávání, třídění a pojmenování III. Jazykový materiál tj. materiály podporující rozvoj řeči, materiály k výuce čtení a psaní IV. Kosmická výchova integrace témat zahrnutých v prvouce, vlastivědě, přírodovědě, zeměpisu, přírodopisu a dějepisu V. Matematický materiál

Vlastnosti pomůcek Estetické kvality Atraktivnost předmětu je silnou motivací, přitahuje pozornost dítěte a vyzývá ho k činnosti. Estetické kvality ovlivňují také vývoj estetického cítění. Vedou k vytváření pocitu zodpovědnosti. Podněcování aktivity Pomůcka má podněcovat činnost. Dítě pomůcka přitahuje, pokud s ní může manipulovat, brát ji do rukou, ne ji pozorovat a obdivovat. Kontrola chyb Materiál je konstruován tak, aby dítě samo poznalo chybu. Kontrola chyby spočívá v materiálu samém. Dítě okamžitě zná výsledek, opravuje se samo, není tak závislé na hodnocení autorit.

Destičky se sametovými písmeny

Písková deska, vějíře

vějíře

knížky

Pomůcky montessori a žáci se spu Pomůcky pro český jazyk, které využívají žáci ve třídách Montessori, jsou velmi dobře využitelné pro práci s dětmi , které mají specifickou vývojovou poruchu učení. Jejich specifikem je to, že si žák okamžitě provede sám kontrolu a učí se pracovat s chybou. Pomůcky  propojují tematicky okruhy, které se probírají např. v předmětech Člověk a jeho svět a  rozvíjí čtenářskou gramotnost. Známka je pro dítě totéž co mzda pro dospělého – práce a učení není totéž práce vytváří hodnoty, které lze směňovat, učení připravuje na budoucí vytváření hodnot při učení se vytváří v mozku nové spoje, při práci jde o využívání spojů známkování při učení není nutné, odměna za práci je nutností dospělý má možnost volby, dítě ne (ze ZŠ nemůže odejít, práci si vybírá podle schopností) Známka nabízí lepší srovnání s ostatními Důležitá není známka, ale zpětná vazba. Zpětná vazba nezahanbuje, netrestá ani neodměňuje, známka ano. Všechny děti se mají učit totéž – naložíme dvěma stejně starým dětem stejné množství jídla a trváme na tom, že dítě, pro které je to moc vše musí sníst (i když mu bude špatně) a nepřidáme tomu, kdo chce víc (není to spravedlivé)???

Děkuji za pozornost. Mgr. Markéta Olbertová Základní škola, Brno, Gajdošova 3 www.zsgajdosova.cz olbertova@zsgajdosova.cz