2. Statistika knihovnických činností (Revize standardu regionálních funkcí) Pardubice 15. – 16. 4. 2003 Ladislava Zemánková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Advertisements

Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Ladislava Zemánková, NK ČR Regionální funkce: nějak bylo, nějak bude!? Ladislava Zemánková, NK ČR Knihovny v pavučině spolupráce.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Průzkum výkonu a struktura smluv na zajištění RF Marie Nádvorníková (Vědecká knihovna v Olomouci) Brno, 23. dubna 2002.
Příloha č. 6: Údaje o podporovaných sociálních službách v Plzeňském kraji.
Doplňování KF v číslech aneb Několik údajů k zamyšlení Akviziční seminář Havlíčkův Brod,
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
Regionální funkce knihoven v roce 2005 a v roce 2006 současný stav, problémy a perspektivy Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Pravidla pro zajištění regionálních funkcí v Pardubickém kraji Seminář RF – Pardubice.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Regionální funkce 2010 Výkazy a výroční zprávy Sekce SDRUK pro RF Praha, NK ČR
STATISTIKA Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci.
1. Poradenská a konzultační činnost, plány, rozbory (Revize standardu regionálních funkcí) Pardubice 15. – Jana Nejezchlebová MZK Brno Ladislava.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
 asi 60 km od Olomouce  Středisková obec  Necelé 2000 obyvatel  Středisková knihovna  Obsluhuje 12 knihoven  1 pracovník profesionální  úvazek na.
3. Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Pardubice Zuzana Hájková Zlata Houšková.
Zajištění regionálních funkcí formou objednávky knihovnických služeb PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše se sídlem ve Zlíně.
Statistika a porovnání činnosti knihoven Lidmila Švíková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích.
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
Příprava knihoven na výkon regionálních funkcí ve Středo- českém kraji v letech 2001/2002 Mgr. Jan Helcelet Středočeská vědecká knihovna v Kladně Seminář.
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Současný stav regionálních funkcí v ČR Knihovnická dílna 2006 Praha, 7. dubna 2006.
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
POČET OBSLUHOVANÝCH KNIHOVEN POČET METODIKŮ 25,78 (PK: 23,18) 25,46 (PK: 22,06) 24,53 (PK 21,53) Počet metodických návštěv 936 (1,35;
ROZVOJ ICT V PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍCH KRAJE VYSOČINA Poskytování finančních prostředků.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
MĚSTO ROŽNOV POD RADHOŠTĚM NÁVRH ZMĚNY FINANCOVÁNÍ PROVOZU ŠKOL (PO)  důvody  cíle  záměry  způsoby provedení.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Liberec.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Program obnovy venkova Jihočeského kraje v letech
Rozpočet přímých NIV na rok 2014
Pět let RF v číslech úspěchy, rozpaky, hledání
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
PHmax ve středním vzdělávání
Rozpočet přímých NIV na rok 2016
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Modul „Ekonomika“ Modul „Formuláře“
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

2. Statistika knihovnických činností (Revize standardu regionálních funkcí) Pardubice 15. – Ladislava Zemánková

Hledisko příjemce?? Obsluhovaná knihovna jako příjemce? bez pomoci absence kvality, nedodržení termínů, nesplnění vykazovací povinnosti = přesný součet nepřesných čísel = bezcenná data, analýzy, podklady Obsluhovaná knihovna je příjemcem výsledků

Parametry zaměřeny na poskytovatele a IPOS Strategický cíl Charakteristika činnosti Poskytovatel služby Okruh příjemců Periodicita Náklady Termíny Úprava dotace ( počet obyvatel, počet knihoven (obcí) a rozloha regionu) Jiná měřítka

Jak je standard naplněn? Z Vašich připomínek zák.č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě Z hlediska příjemců?? metodická pomoc(praktická pomoc) sekundárně výsledky sumářů !!

Co vyplynulo z Vašich připomínek a návrhů? Připomínky a návrhy obecného charakteru, uplatněné v tomto návrhu Potvrzení dosavadní podoby nebo „bez komentáře“ Připomínky ke standardu č. 2. Satistika knihovnických činností Nazapracované Zapracované

Nezapracované obecného charakteru: Znovu zařadit náklady, úvazky, tarifní třídy, jako v původním návrhu (v rukávě mám i to) …snahou zajistit „metodikům“ maximální tarifní třídy, návrhy nadsazené (se to týká T 10, v PK i T 9). Stanovit pravidlo, že se tarif. třídy odvozují od tarifní třídy ředitele knihovny …nevěnují pozornost ekonomickému úseku (nezbytné činn. pro plnění RF)

Některé formální úpravy „strategický cíl“ přehodnotit standard poradenství a statistika -části plány, analýzy - přiřadit ke statistikám a úvazek rozšířit na 1/2 roku nebo je ponechat u poradenství, ale mírně navýšit úvazek, protože tyto práce jsou na úkor poradenství, metodických návštěv atd. Doporučuji ještě zvážit: Formální úpravu jednotlivých standardů, část, kde se uvádějí finanční prostředky, ať vychází z dané formy účetní osnovy.

Zapracované připomínky a návrhy obecného charakteru: Poskytovatel služby –jak krajská, tak pověřená knihovna ve všech 6 standardech sjednocených na krajské úrovni Součet všech úvazků stanovených standardem = 4,2 (resp. 6,2) úvazku, v praxi často nereálné. Respektovat realitu, aby nemohly působit nevěrohodně/kontraproduktivně

Zapracované připomínky a návrhy obecného charakteru Specifikaci personálního obsazení včetně doporučených mzdových tarifů (jako přílohu standardů?)

Zapracované připomínky k části Statistika knihovnických činností Ověřit / řešit vztah k zák. č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě Standard je zpracován pro 1 úroveň - v části „Poskytovatel služby“ uvedeny KK i PK Pozměněna část „Charakteristika činnosti“ Náklady - příloha? Předpoklad pro výkon standardu - příloha ?

Název služby Statistika knihovnických činností

Strategický cíl Včasné shromáždění úplných statistických údajů o činnosti základních knihoven v kraji, jejich zpracování a vyhodnocení, využívání výsledků Včasné shromáždění úplných statistických údajů o činnosti knihoven v kraji

Charakteristika činnosti Metodická i praktická pomoc základním knihovnám při zpracování statistických výkazů, sběr dat ze zpravodajských jednotek (základních knihoven), kontrola dat a jejich zpracování (uložení, sumarizace, analýza a další vyhodnocení), využívání výsledků Sběr dat, kontrola a součet dat, předání dat, analýza dat, metodická pomoc knihovnám

Poskytovatel služby Krajská knihovna Pověřená knihovna Krajská knihovna ( v úrovni pro KK), Pověřená knihovna ( v úrovni pro PK/okresní)

Okruh příjemců Základní knihovny kraje, krajská knihovna, pověřené knihovny, IPOS IPOS ( v úrovni pro KK) Krajská knihovna, dle údajů na výkaze ( v úrovni pro PK)

Periodicita 1x ročně 1x ročně ( pro obě úrovně)

Termíny leden, únor, březen březen ( pro úroveň KK) únor ( pro úroveň PK)

Personální zajištění 1,5 úv. na 1 měsíc v KK*, 1,5 úv. na 1 měsíc v 1 PK** Náklady: Úvazek nebo počet hodin

Úprava s ohledem na počet obyvatel, knihoven (obcí) a rozlohu regionu *průměrný počet okresů v kraji = 6, nebo 500 knihoven v kraji ** průměrný počet knihoven v obvodu PK = 80

Předpoklad pro výkon standardu Znalost práce se statistickými daty knihoven, s výpočetní technikou, vybavení odpovídajcím softwarem Zcela nové!! Možno i přílohu standardu pro všechny části zvlášť Nesupluje standard pověřené knihovny?? Není vyjádřeno v Nařízení vlády č. 469/2002 Sb.

Náklady? (zvláštní příloha?)

Poznámky KK pro cca 500 knihoven v kraji,* o každých 100 knihoven více/méně = +/- o 10% zákl. finanč.částky více/méně, nejvýše o 30% PK pro na cca 80 knihoven (smluvních) v obvodu,* o každých 20 knihoven více/méně = +/- o 10 % zákl finanč. částky více/méně, nejvýše o 30%

Poznámky *** Nařízení vlády č Sb., tabulky dosud nevyšly **** celková částka z položek Materiál, Služby, Jiné – rozdělení dle individuálních potřeb

Konečná úprava: Tabulky jednotlivých částí standardu –Bez nákladů –Bez personálního zajištění –Bez předpokladu pro výkon standardu Samostatné přílohy Náklady Personálního zajištění Předpoklad pro výkon standardu Na co má nárok 1 obsluhovaná knihovna