Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Krajský úřad Zlínského kraje odbor.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
1 Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav JUDr. Jiří Vaňásek.
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Provádění vývozních kontrol u zboží dvojího užití kpt. Bc
Správa EKO daní celními orgány
Sankce a omezující opatření
Celní správa České republiky
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Mezinárodní kontrolní režimy
Osobní údaje při registraci domén Praha září 2007 Mgr. Martina Šnajderová, DiS. Úřad pro ochranu osobních údajů.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Sankce a omezující opatření Ministerstvo průmyslu a obchodu Licenční správa
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daňové doklady Správnost DPH se prokazuje pomocí daňových dokladů vystavovaných podle § 26 – 35a ZDPH a následně též podle § 45 – 46 ZDPH (opravy), Daňové.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Správa místních poplatků
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
DPH u vývozu zboží (z pohledu zák. č. 235/2004 Sb
IV. Dovoz zboží © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
III. Vývoz zboží © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Výkon státního odborného dozoru v roce 2015 Ministerstvo dopravy.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
7. listopadu 2006Licenční správa1 Kontrola exportu zboží dvojího použití a jiných strategických položek Ing. Libuše Čudová.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Účinnosti nabyl ke dni 1. srpna 2016
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Celní právo.
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Novela zákona o místních poplatcích
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Celní správa České republiky
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Transkript prezentace:

Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 3 Legislativa Nařízení Rady (ES) č. 428/2009 ze dne 5. května 2009, kterým se zavádí režim Společenství pro kontrolu vývozu, přepravy, zprostředkování a tranzitu zboží dvojího užití (přepracované znění) Zákon č. 594/2004 Sb., jímž se provádí režim Evropských společenství pro kontrolu vývozu zboží a technologií dvojího užití Nařízení vlády č. 595/2004 Sb., o stanovení formulářů žádosti o individuální a souhrnné povolení a žádosti o mezinárodní dovozní certifikát pro zboží a technologie dvojího užití

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 4 Nařízení Rady (ES) č. 428/2009 Nová ustanovení Kontrola poskytování prostředkovatelských služeb Možnost zakázat tranzit Zjednodušení registrace k využití Všeobecného vývozního povolení

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 5 Zprostředkovatelské služby sjednávání nebo organizování operací týkajících se nákupu, prodeje nebo dodávek zboží dvojího užití ze třetí země do jakékoliv jiné třetí země nebo prodej nebo nákup zboží dvojího užití, které je umístěno ve třetích zemích za účelem jejich přepravy do jiné třetí země

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 6 Tranzit doprava zboží dvojího užití, které není zbožím Společenství, které vstupuje do celního území Společenství a je přes něj přepravováno do místa určení mimo Společenství zákaz tranzitu zboží dvojího užití, které není zbožím Společenství, existují-li rozumné důvody k podezření, že zboží má být nebo by mohlo být použito vcelku nebo zčásti k šíření zbraní hromadného ničení nebo jejich nosičů

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 7 Zákon č. 594/2004 Sb. Novela zákona – v přípravě Nová ustanovení týkající se kontroly poskytování zprostředkovatelských služeb a možnosti zakázat tranzit Úprava některých dalších ustanovení zákona

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 8 Zákon č. 594/2004 Sb. – doplnění § 3 (3) Povolení k poskytnutí zprostředkovatelských služeb souvisejících se zbožím dvojího použití (dále jen „povolení k poskytnutí zprostředkovatelských služeb“) se vyžaduje, jestliže a) je tak stanoveno nařízením Rady, b) byl zprostředkovatel ministerstvem informován, že 1.zboží dvojího použití jiné než podle odstavce 1 písm. a) je nebo by mohlo být určeno celé nebo jeho část k použití podle odstavce 1 písm. d), 2.zboží dvojího použití je nebo by mohlo být určeno celé nebo jeho část pro vojenské konečné použití a kupující země nebo země určení podléhá zbrojnímu embargu rozhodnutému společným postojem nebo společnou akcí přijatou Radou Evropské unie nebo rozhodnutím Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě nebo zbrojnímu embargu uloženému závaznou rezolucí Rady bezpečnosti Organizace spojených národů.

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 9 Zákon č. 594/2004 Sb. – doplnění § 3 (3) Povolení k poskytnutí zprostředkovatelských služeb souvisejících se zbožím dvojího použití (dále jen „povolení k poskytnutí zprostředkovatelských služeb“) se vyžaduje, jestliže c) zprostředkovatel má nebo vzhledem k okolnostem by měl mít důvody k podezřením, že zboží dvojího použití je nebo by mohlo být určeno celé nebo jeho část k použití podle písmene b); o této skutečnosti je zprostředkovatel povinen uvědomit ministerstvo, které rozhodne, zda k poskytnutí zprostředkovatelských služeb souvisejících se zbožím dvojího použití bude vyžadováno povolení.

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 10 Zákon č. 594/2004 Sb. - § 13a Tranzit (1) Celní úřad v případě zjištění tranzitu zajistí zboží dvojího použití, které není zbožím Společenství v případě podezření, že toto zboží je nebo by mohlo být určeno k použití podle § 3 odst. 3 písm. b) a neprodleně oznámí tuto skutečnost ministerstvu. (2) Ministerstvo může rozhodnout o zákazu tranzitu zboží zajištěného podle odstavce 1 v případě, že toto zboží je nebo by mohlo být určeno celé nebo jeho část k použití podle § 3 odst. 3 písm. b). Proti rozhodnutí ministerstva o zákazu tranzitu nelze podat rozklad. Rozhodnutí se vylučuje z rozhodování soudu. (3) Ministerstvo oznámí nabytí právní moci rozhodnutí o zákazu tranzitu, nebo že se rozhodnutí o zákazu tranzitu nevydá, neprodleně celnímu orgánu, který zajistil zboží podle odstavce 1.

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 11 Zákon č. 594/2004 Sb. - § 13a Tranzit (4) V případě, že ministerstvo rozhodne o zákazu tranzitu, rozhodne celní úřad, který zajistil zboží podle odstavce 1, že se toto zboží zabírá, nejsou-li ve lhůtě 20 dnů ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o zákazu tranzitu u tohoto zboží splněny požadavky k přidělení celně schváleného určení přípustného pro zboží, které není zbožím Společenství a jehož tranzit je zakázán. Celně schváleným určením přípustným pro zboží, které není zbožím Společenství a jehož tranzit je zakázán, je jiné celně schválené určení, než režim vnějšího tranzitu a umístění zboží do svobodného pásma nebo svobodného skladu. (5) Vlastníkem zboží zabraného podle odstavce 4 se stává stát.

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 12 Zákon č. 594/2004 Sb. Úprava některých dalších ustanovení zákona Např.: § 6 - (4) Ministerstvo potvrdí registraci do 10 dnů ode dne doručení písemného oznámení § 11 - Povinnosti vývozce a zprostředkovatele §§ 17 a 18 - Správní delikty

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 13 Děkuji za pozornost Oddělení mezinárodních kontrolních režimů (zboží dvojího použití) Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, Praha 1