Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
2. jednání Platformy pro budoucí kohezi Obsah  Institucionální zabezpečení přípravy OPŽP 2014 – 2020  Aktuální stav na evropské úrovni  Stav.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
POZEMKOVÉ ÚPRAVY V ROCE 2008
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Koncepce environmentální bezpečnosti
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář,
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Veřejně prospěšné stavby a opatření vymezená v ZÚR LK a jejich promítnutí do ÚPD obcí Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
zelená linka: OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 – 2020 KONFERENCE POVODNĚ A HOSPODAŘENÍ S VODOU Financování.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Vodohospodářské aktuality
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
Rozdíly v zadáních územní studie krajiny z pohledu zpracovatele
Transkript prezentace:

Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“ Retenční schopnost krajiny a eroze na území Jihomoravského kraje Brno, 13. 2. 2014

Ohrožení vodní erozí

Ohrožení větrnou erozí

Strategie regionálního rozvoje ČR 2014–2020 Priorita 7: Ochrana přírody a krajiny, kvalitní a bezpečné prostředí pro život Opatření 7.1: Zlepšení kvality prostředí v sídlech, ochrana a rozvoj krajinných hodnot Opatření 7.1: Posílení preventivních op proti vzniku živelních pohrom

Politika územního rozvoje ČR

Politika územního rozvoje ČR

Politika územního rozvoje Návrh na novou specifickou oblast „Jižní Morava“ Vymezení: Území obcí z ORP Znojmo, Pohořelice, Mikulov, Břeclav, Hodonín, Hustopeče, Kyjov, Veselí nad Moravou, Důvody vymezení: Potřeba řešit významná environmentální ohrožení degradace půdy v souvislosti s větrnou a vodní erozí a ohrožení sesuvy Potřeba naléhavě řešit vodní režim v krajině, Posílení retenční schopnosti krajiny vhodným hospodařením se zemědělskou a lesní půdou Potřeba využít pro další ekonomický rozvoj zemědělský potenciál území, specificky vinařství, ovocnářství a zelinářství Potřeba dlouhodobého zabezpečení obyvatelstva zásobováním pitnou vodou

Politika územního rozvoje Návrh na novou specifickou oblast „Jižní Morava“ Kritéria a podmínky pro rozhodování v území: Při rozhodování a posuzování záměrů na změny území přednostně sledovat: Využití území způsobem snižující negativní vliv větrné a vodní eroze a ohrožení sesuvy Realizaci protierozních opatření Udržení a zvýšení role dlouhodobě udržitelného zemědělství v ekonomice oblasti Rozvoj cestovního ruchu navázaného na dlouhodobě udržitelnou zemědělskou činnost Kvalitu a vydatnost zdrojů pitné vody v oblasti Úkoly pro územní plánování: V rámci územně plánovací činnosti kraje a koordinace územně plánovací činnosti obcí: Vytvářet podmínky pro realizaci účinných protierozních opatření Vytvářet podmínky pro využívání zemědělské půdy způsobem omezujícím negativní vliv eroze a sesuvů Chránit zdroje pitné vody v oblasti a vytvářet podmínky pro vodohospodářská opatření zabezpečující zásobování obyvatelstva pitnou vodou Vytvářet podmínky pro stabilizaci vodního režimu v krajině

Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Opatření 4 Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Opatření 4.5: Zemědělství a péče o krajinu Navrhované aktivity Omezení negativních dopadů zemědělské výroby na kvalitu vody (správné hnojení a skladování hnojiv i ostatních produktů zemědělské výroby) Zvyšování retenční schopnosti krajiny (rybníčky, mokřady, zalesnění, suché poldry) Využití zemědělské půdy bez aktuálního využití pro stabilizaci krajiny (zalesnění, přírodě blízké ekosystémy, prvky ÚSES, významné krajinné prvky) Ochrana lokalit přirozené akumulace vod

Možnosti řešení: Komunitně vedený místní rozvoj (CLLD) Dle návrhu Dohody o partnerství mezi hlavní úkoly CLLD na období 2014–2020 patří: Realizace pozemkových úprav a současně s tím realizovat další efekty zlepšující biodiverzitu, vodní režim v krajině, snižující erozní ohroženost půdy a zvyšující estetickou hodnotu krajiny.

Návrh OP Životní prostředí 2014-20 Priorita: Ochrana a péče o přírodu a krajinu Specifický cíl 4.2: Posílit přirozené funkce krajiny Aktivita: Zpracování komplexních studií a projektů cílených na zpomalení povrchového odtoku vody z povodí ve vazbě na protierozní ochranu, ochranu před povodněmi a adaptaci na změnu klimatu a realizace z nich vyplývajících přírodě blízkých opatření

Další možnosti Investiční priorita 6c z nařízení EU o ERDF „ochrana a obnova biologické rozmanitosti a půdy a podpora ekosystémových služeb, včetně prostřednictvím sítě Natura 2000 a ekologických infrastruktur“ Obsažena v návrhu programů přeshraniční spolupráce SR–ČR, Rakousko–ČR

Děkuji za pozornost